Gönderen Konu: HF frekanslarinda amator olmayan kullanim  (Okunma sayısı 969 defa)

Çevrimdışı TA2NC

HF frekanslarinda amator olmayan kullanim
« : 09 Mayıs 2019, 21:42:53 »
Merhaba,
Bugun askeri bir üssün telsiz operatorlerinin yanindaydim.
Ankara'nin gobeginde diyim..
Baska bir is icin gitmistik..
Duvarlarda carsaf carsaf asmislar bilmemne ussu, altinda gunduz/gece /fr/kod gibi birseyler yaziyor..
Birden gozume takildi..
14195 / xxxxyyy
Hemen yaninda 3720/aaabbb   3750/cccddd   seklinde birseyler..
Pardon dedim bu ilk hane frekans mi?
Evet dediler..
14 mhz amator band dedim.. 3.7 de.. burayi nasil kullaniyorsunuz?
Bize genel kurmay verdi dediler..
Biz orada konusuyoruz.
E dedim bu bandlarda ustunuze konusular vs..
Biz lsb kullaniyoruz bizi etkilemez dedi..olur mu oyle sey diyemedim tabii.
Ama dur ben bu bilgileri not edeyim. Bildireyim frekans planlamaya varsa bir hata duzeltelim dedi..

Frekanslar yaklasik bu arada.. tam nokta olarak hatirlamiyorum. ama bizim band icinde olduguna eminim.

Çevrimdışı TB2NDY

Ynt: HF frekanslarinda amator olmayan kullanim
« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2019, 07:59:20 »
Oğuzhan bey,
Aslında daha da ciddi olanı bu bir güvenlik sorunu, ivedilikle bunu nerede gördüyseniz yetkili makamlara bildirmeniz de yarar var.
TB2NDY
Elgin SAYINALP

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #2 : 12 Mayıs 2019, 16:20:24 »
Bütün bandlarda tüm amatör istasyonlar kullandığı frekansı ikinci öncelikle kullanırlar. Önce devlet ihtiyacını giderir. Bu sadece bu zaman ile alakalı da değildir. Yıllardır böyledir.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #3 : 12 Mayıs 2019, 16:24:39 »
Endişelenmeyin!
Turkiye'de Frekans spekturum planlamalarını da Genelkurmay yapmaktadır. Tabii ki kamu adına. Hem sivil hem askeri frekans planlamaları...

Çevrimdışı TA2LG

« Yanıtla #4 : 19 Mayıs 2019, 21:47:12 »
Şaka gibi..

yazılacak çok şey var aslında .

Heralde amatörleri yakından takip ediyorlar.  ki bizim bandı kullanmayı seçmişler..

Ayrıca TA3EC Nedim Bey,  Amatör bandlar hepsi İkinci servis değildir. Band planını  kontrol edin isterseniz. örnek 14mhz Birinci Primary  service dir.

73.
TA2LG Halil AYYILDIZ

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #5 : 20 Mayıs 2019, 21:33:00 »
  26 yıl Çalışıp emekli olduğum TSK'da yurtiçi 6 Mc üstü bir frekansı kullanmadım. 14 Mc. ise sadece  BM. operasyonlarında (Türkiye- Somali) arası gördüm.  14 Mc. TA için kullan diyen bir zihniyeti de görmedim. zaten olamaz da.
  Diğer ülkelerin frekans spektrumu (hf) kullanım esaslarını ise bilemem. Ama her millet bu daracık alana sıkışmış kalmış vaziyette. İnandığım bir sey varsa oda Türkiye'nin özgürlükler ülkesi olduğudur. Başları sıkışsın bak neler oluyor.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #6 : 20 Mayıs 2019, 21:36:39 »
...hepsi bu sanki UHF de frekans kalmamış gibi bizim frekansları gasp ettiler...

EVET KALMAMIŞ, YOK!

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 21 Mayıs 2019, 10:17:34 »
Sanirim yukaridaki cevaplardan da anlasilmistir ki... "kadiyi" kime sikayet edeceksin.
Devlet benim ben ne dersem o olur zihniyeti tepeden ...emekli olsa bile.. memuruna kadar islemis.

Ozgurlukler ulkesindeymisiz bir de.. iste buna gulunur
O yuzden 50 mhz yillarca yasakti bize...tum dunya kullanirken bizim ayarimizda birkac ulke ile beraber bize yasakti.
Benzer sekilde su anda 2.4 ghz yasak...

73

Çevrimiçi TB6BHK

« Yanıtla #8 : 22 Mayıs 2019, 22:19:13 »

Yazıları anlamakta güçlük çekiyorum. Bir faraziye sunmak istedim. Faraziye aşağıdaki satırlar.
Yaşlı,  eski bir amatör olarak meşhur eski (3222 sayılı telsiz kanununun) yürürlükte oldüğu yılları yaşamış birisiyim. O zamanları 8-10 metre mesafeye sinyal gönderen FM telsiz mikrofonları nı yapamazdık ve bu mikrofonların şemasını verirken,  yayınlarken okuyucuya mutlaka 3222 hatırlatılırdı.

3222 değişti. Değişmesi gerekirdi.  Demek ki  CB satıcıları birkaç sene içinde CB propaogasyon larının ortadan kalkacağını biliyorlardı. Sanırım ellerindeki CB Cihaz stoklarını  satmak amacıyla yasaklı ülkelerdeki yasağın kalkmasına yardımcı oldular. Aynı şekilde cep telefonlarının piyasaya girmesi için de telsiz kanununun değişmesi gerekliydi.

3222 kanun kağıt  üzerinden kalkmış olabilir ama hala kafalarda ve daha kötüsü belki genlerde hala duruyor gibi.
Cep telefonu da gelişmiş bir alıcı verici. Onu kullanmaktan korkmuyoruz. Çünki arkamızda bizi destekleyen ekonomik güçler var. Biz onların müşterisiyiz.
73             Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #9 : 22 Mayıs 2019, 23:18:25 »
439.325 ve 439.350 mhz  in BTK  tarafından ticari tahsisi  "kesinlikle doğru"  ise,  bu yetkiyi alan şirket belirli ise,  umarım ki bir yanlışlıktır ve STK larımızın (derneklerimizin) btk ile yazışmaları sonucunda umarım düzeltlir.
Bildiğim kadarı ile röle kurma ruhsatı  zaten derneklerimizin tahsisatında ve  ilgili frekanslarda ki  Röle ruhsatı yenilenmeyen derneğimizin neden yenilenmediği hakkında   bilgi edinme dilekçesi yazması ve alacağı  bir "ticari tahsisat"  cevabına  TC. amatör mevzuatında  belirtilmiş olan  amatör bant -kanal planlamasını eklemesi ve gerekirse bunu desteklemek için ekinde  uluslararası İTÜ   tahsisat ının, uluslararası anlaşmaların gerekçe gösterilerek yeniden dilekçe  ile röle kanal tahsisinin yenilemesi için  itiraz edilmesi yeterli olur.
Eğer o frekans için ısrar edeceğiz denilirse,  itiraza alınacak  olumsuz cevap yada  cevapsızlığı  (sessizliği)  takiben 60 gün içinde müracaat edilecek bölge  idari mahkemesi ve kaybedilirse temyiz makamlarının  kararı  bu ticari tahsisatı düzeltir.

İzlenecek hukuki yol, yöntem bu.

Önerim,   varsa uygun boş başka bir  röle kanalına çekilmeye çalışmak. Yanlış hesap Bağdat'tan döner. 73

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #10 : 23 Mayıs 2019, 10:46:47 »
Sami Bey Selamlar,

Serzenişlerinizi anlamamak ve katılmamak elde değil. Malesef UHF Röle frekansı tahsisi konusunda benzer bir olayı İstanbul da yaşamıştık . İstanbulda yapılacak olan Formula yarışları için bir firmaya bizim amatör frekans tahsis edilmişti. O zaman tüm müdahalelere rağmen ( Genellikle kişisel girişimler olarak kaldı) hiç bir sonuca ulaşamamıştık . Hatta Belki aşırı uç ve terbiyesizce gelebilir ama konuşmaları engelleme davranışında bile bulunulmuştu.
Heyhat sonuç yine aynı . Ozaman TGM olması lazım siz UUHF frekanslarında 2 cil önceliklisiniz hiç bir şekilde bunu değiştirmeyiz şeklinde cevap vermişti.

Bununla beraber asıl problemin çıkış noktası Frekans planlaması yapılırken malesef hiç bir derneğimiz davet edilmemektedir. Hatta oldu bitti şeklinde bir sonuç karşımıza çıkmaktadır.
Asıl en ilgici zannederim 2015 veya 2016 yılında bir kanun taslağı hazırlandı ve Radyo amatörlerine hiç bir şekilde bilgi veya görüş sorulmadı. ( Sorulan bir dernek varsa da üyeleri ile paylaşmadı ) Neredeyse görüş bildirmenin son günü bir amatör arkadaşımzın tamamen tesadüfi haberi oldu beni aradı ve biraz ortalığı karıştırmayı başardık . Bunun neticesinde de 50 MHZ yeni yönetmelikte açıldı.  Bu yönetmeilkte madenlerde VHF 144-146 arası bir frekansın tasis edilmesi de vardı.

Kıssadan hisse eğer dernekler Radyoı amatörlüğü ile uğraşıyor olsa bunlardan daha doğru yönetmeliğe kavuşuuruz. MALESEF tüm içinde Radyo amtörlüğü geçen dernek yapıları arama kurtarma faliyeti yürütmekte . Ne olursan gel yine de gel diyerek yapılan Radyo amatörlüğünden haberi dahi olmayan Vatandaşı imtahana sonup belge aldırmakta ve bu belge ile telsiz kullanımını sağlamak amaçlı radyo amatörlüğünün önü kesilmekte kökü kurutulmakta.
Örnek mi  İçinde olduğum dernek merkezi ve şubeleri dahil olmak üzere kafalarına göre amblem dizayn edip , elbise diktirip, tek tip kıyafetle arama kurtarma faliyeti yrürütmekte.
Bunun örneklerini Facebook sayfalarında yeterince görmek mümkün .
İsmi hiç önemli değil en kalabalık dernekten en ak üyesi olan dernekler dahi bu yolda yürürmektedir.
Çok küçük azınlık hala radyo amatörlüğü ile uğraşan dernekleri tenzih ederim . Bunlarında Örnekleri var. Ben ki yeni çıkan cihazları almak için çaba sarfederim (Yanlız ICOM :) ) dernekte en son çıkan cihazlar ile çalıştıklarını görüyorum .

Yani Radyo amtörlüğü AMAÇ de ğil ARAÇ haline dönüşmüştür.

Radyo amatörü olmak bir ayrıcalık değil sadece ilgi alanının ileri taşınmasıdır.
Söyelenecek çok şey var belki lafı bile uzattım ama sözün özü dernekler malesef yapması gerekenleri yapmadıkları işin sivil toplum hareketini oluşturamıyoruz.
Bence olay budur.
Sürçü lisan ettimse affola .

Saygılarımla
Emin
TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #11 : 23 Mayıs 2019, 10:46:54 »
İşin yargı boyutuna ve heleki idari yargıya (avukata gerek olmadığı ve duruşmasız olduğu için) güvenirim. Biri danıştayda biten 4  davam oldu. Hepside dayanak ve emsali sağlam olduğu için olumlu sonuçlandı.

Bu arada, gerçekten bu amatör  röle kanalını özel şirkete verdik gibi   bir cevap. Hele yazılı bir cevap ise,  kati delildir.

İdari yargı da ise, işler basit.
1-Hukuki dilde  yasal ilgi ve dayanakları olan varsa emsal dava dosya numaraları da  bulunan bir dava dilekçesi.
Tabiki dava açmak için kuruma önceden yazılmış dilekçe ve verilen olumsuz cevap şart.
2-Dosya parası (çok büyük te değil)
Avukat olsa iyi olur.  Yoksa da dilekçe için bir destek şart.

Sonrası ise kurumun savunması mahkemece istenir vs. vs. yani dava dosyasını arada  bizzat davacı olarak mahkeme kaleminden isteyip  takip edip  izlersiniz. Katiplerimiz yardımcı oluyorlar. Gerekirse dosyaya balan hakim/hakimler ile de müsaitlerse görüşebilirsiniz. Adana idari yargı  bölgesi dahilinde  ise, dosyayı  takip ederek yardımcı olabilirim. Bende  idari yargıda dava açmak bir ara 2.hobi olmuş gibiydi. Hızımı alamadım.Eşimim  kurumunada bir dava açtırdım.
Kurumlar çoğunlukla dava açılacağını,  yazılan hukuki cevap istemli  dilekçeden  anlayıp, durumu düzeltiyorlar.(Belediye de Tedaş ta Milli eğitim de  ihtilafım oldu. Dava açmadan düzelttiler)  Demem o ki;
Sessiz kalınca kabul etmişsinizdir.  Bu bence bir dalgınlık- bir yanlışlık  ve O özel şirket rölesi faal olmadan mağdur derneğimizin söz ile değil, dilekçeli bir faaliyete geçmesi gerek.Dernek adına bir iki kere cevap istemli dilekçe yazılsın. Böylece yürütmeyi durdurma istemli bir davaya gerek kalmadan bu yanlışlık düzeliverir. 73

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #12 : 23 Mayıs 2019, 11:04:38 »
0-3000 GHz'e kadar olan frekansların haberleşme için kullanımı, ulusal sınırları aşıp başka ülkelerin egemenlik alanlarına etki ettiği için Devletler Hukuku kapsamında değerlendirilir ve uluslararası anlaşmalarla bunun yürütmesi sağlanır. Hiç bir devlet ya da onun birimi 'ben yaptım oldu' mantığı ile hareket edemez.

Uluslararası anlaşmalara aykırı olarak exclusive amatör bantlarda yanlışlıkla gönderme yapan TSK'yı, amatör bant frekanslarını pazarlayan BTK'yı (ve seleflerini) aramızda savunanların olabilmesi çok endişe verici.

Ülkemizdeki erkler ayrılığı ve hukukun üstünlüğü konusunda yaşanan sorunların, uluslararası Radyo Amatörlüğü camiasında bizi küçük düşürecek eylemlere yönelmemesini ve gerek Genel Kurmayın, gerekse BTK'nın yaptıkları yanlışlardan dönmesini umarım.
« Son Düzenleme: 23 Mayıs 2019, 14:00:15 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #13 : 23 Mayıs 2019, 13:49:00 »
95 yılında gemi acentaları,örnek Levante Mar, ticari telsiz işletmecileri ,örnek kiralık Community sisitemleri ,dev inşaat sektörleri ,örnek Kalyon inşaat,daha bir sürü örnek verebilirim.439...449 MHz aralığında 10MHz Shift ile hizmet aldılar,müşterilerden gelen şikayet üzerine ilgili frekanslar monitor edildi,ve hah şu anda konuşuyor bak gibisinden rapor edildi,merak edip frekansa baktım TA1BM İsmail abim kardeşim bu frekanslar tüm dünyada Radyo Amatörlerine aittir,asıl sizlerin burayı terketmeniz gerekiyor diye itiraz ediyordu,fakat karşı taraftan gelen müspet cevap ise kardeşim bu frekans lisanslı üstelik parasını ödüyoruz,sizin gibi beleş konuşmuyoruz,parayı veren düdüğü çalar gibi ,kendince haklı bir felsefe yürütme gayretindeydi...
şimdi altın soru.....yıl 1995'ten 2018'e gelinmiş,atılan taşlar,eğer atıldıysa tabii,hiç bir kuşu ürkütmemiş, o yüzden burada dilediğiniz kadar tartışabiliriz ,ama kanaatimce içi boş olacaktır,saygılarımla...

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #14 : 26 Mayıs 2019, 09:46:24 »
Bence frekans planlamasını bilmeyen kişilerin hatası. O kadar çok eleman değişiyor ve liyakatsızlar söz konusuki...
Ben olsam hemen ABD frekans planını açar bu işi nasıl yapıyorlar biraz öğrenirdim.
Boş verin.. takmayın kafanıza. Bunlar izafi..yani değiştirilebilir kararlar. Yarın bilen biri gelir herşey rayına oturur..

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #15 : 26 Mayıs 2019, 15:53:16 »
Merhabalar.

Bizim kendimize öz saygımız olmazsa başkasından da bekleyemeyiz! 73.

http://www.telsizciler.org/index.php/topic,39168.0.html

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com