Ana Sayfa > Eksantrik Çalışmalar ***

10 GHz Amator Band QSO Calismasi

(1/4) > >>

TA2NC:
Merhaba,
Bugun size ilginc basit ve ucuz ama size baska bir dunya acacak bir calismadan bahsedecegim.

10 GHZ FM qso.
Maaliyeti? Elde hazir olabilecek seyleri saymaz isek,
50-60 TL civari
Nasil mi?
Kullanacagimiz en onemli parca HB-100 denilen 10.5 GHz Doppler Radar vericisi

Bu parcanın frekansı amator band olan 10.3-10.4 GHz araligina indirilebiliyor.
Cok basit bir devre ve turkiye fiyati 25 TL civari. Bir cok sitede satisi var.

Mantik şu şekilde..
Bu cihazin çalışma voltajı 5V.
Genelde yapılan, bir LM317 ile regule voltaj uretmek , ve bir ses sinyalini LM317 nin Adjustment ayagina uygulayarak voltajda kucuk dalgalanmalara sebep olarak bir FM modulasyonu olusturmak.

CX2SC isimli amatorle yaptigim yazismada cok daha basit bir yontem onerdiler. Cihazi 5V ile besle, Sadece IF portuna 10 nF lik bir kapasitor ile audio ver. Yetiyor dediler.
Onu da deneyecegim.

Alıcı tarafı için ise Bir uydu LNB'si
Bir SDR radyo bir de LNB' nin beslenmesi için basit bir bias-tee devresi.

Peki bu cihaz ile neler yapabiliriz.
FUll Duplex FM haberlesme saglayabilirsiniz.
ATV yayini  yani Amator band TV yayini yapabilirsiniz.

Onune ekleyeceginiz bir canak anten ile ciddi mesafelerde anten anteni goruyor ise gorusme yapabilirsiniz.
Emin olun roleden/net frekanslarindan hal hatir sormaktan cok daha amatorce calismalar.

Ornegin
https://www.youtube.com/watch?v=upcrAsAg448  italyan iki amatorun gerceklestirdigi 200 km qso.
dunya rekoru 1000 km civari.

Size tavsiyem bu konulari arastirip 10 ghz konusunda biraz aktivite yapmak ve dunya amatorleri arasinda yerimizi alabilmek.

Calismayi tamamlayinca detaylari devre semalarini bu baslik altinda paylasacagim
 Guzel bir tatil projesi olacak gibi.

73

TA2NC:

Biraz once 10 GHz bandinda ilk QRV mi verdim
Umarim bir gun bu cagri pesine cevap veren birilerini de duyarim

73

https://www.youtube.com/watch?v=7yiQRCjLQxM

TA2N:
Selam,
bu konuyla çok uzun zamandır hiç kimse ilgilenmedi. Konuyu açman beni sevindirdi. İnşallah ilgilenen olur.
80 li yıllarda epey uğraşmıştım. O zamanlar hurdalıkta avuçla 1N23 microwave diyotlar vardı. İsmin i hatırlamadığım bir aylık dergide ( wireless world ) olabilir bir şama bulmuştum.  Uzun uğraşılardan sonra gayet güzel çalışmıştı.
Başarılar diliyorum.

TA2NC:
Tesekkurler Nursun bey
GunnDiode'lar ile yapilan ghz alici/vericilerin kararliligi daha dusuk diye okudum ama tecrube edemedim.
Paraya kiyip dogru durust bir 10 ghz transverter alana kadar (gerci onceligim 2.4 GHz) oynayacak bir oyuncak iste. Sonra amac yine 10 GHz EME calismalari olacak.

Cok basit bir sekilde havaya cikmayi saglayacak bir cihaz. Yaklasik 10 dakikada tamamlayip havaya ciktim aksam eve geldikten sonra.
E o kadar basitse ne diye ugrasiyorsun derseniz. actim.. dro nasil calisir.. bu kararlilik nereden geliyor.. nasil beslerim. nasil modulasyon devresi yaparim okudum arastirdim ogrendim. Bir sonraki adim.. mikrodalgada anten nasil yapilir. nelere dikkat edilir .. kayiplar nasil azaltilir  kazanclar nasil arttirilir.  Mikrodalga bildigimiz hf vhf uhf dnyasindan cok farkli.

Dunyadaki amatorlerin bu isi cidiye alarak ugrasanlari pek alt bandlarda degil gordugum kadariyla.. 23cm ve yukarisi seklinde calisiyorlar.
40 ghz lerde 70 ghzlerde qso yapanlari goruyorum okuyorum.

HF cihazi kurdun.. anten yaptin.. cikis yaptin.. bi de bilgisyar baglayip FT8 calistirdin...qso yaptin...qso yaptin ... qso yaptin...  ee sonra??
Amatorluk biraz da yeni seyler denemek degil mi? Deneyin o halde ;)

Herkese 73

TA4CS:
Başarılar 73

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git