Gönderen Konu: Yagi antenleri stack ederken nelere dikkat etmeli .  (Okunma sayısı 485 defa)

Çevrimdışı TA2AD

Yagi antenleri stack ederken nelere dikkat etmeli .
« : 04 Temmuz 2012, 20:02:00 »
VHF konteslere az kala birden fazla yagi anten kullanıp kazancımızı arttırmak istersek nelere dikkat etmeliyiz ?
sanırım aşağıdaki tabloya bir göz atmakta fayda var .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Yagi antenleri stack ederken nelere dikkat etmeli .
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2017, 11:46:46 »
Sua abinin bu eski basligini bir hortlatayim o zaman.
Haftasonu bahcede bekleyen ikinci yagi antenimi de catiya cikardik TA7N in yardimi ile.
Hava kaardigi icin azimuth rotor'una yerlestiremedik ama o da bir baska haftasonunun isi olacak gibi.
Sicagi sicagina elle cevirerek aya yonlendirip bir amerika bir rusya qsosu yaptim VHF uzerinden.

Elevation rotoru icin kullandigim malzeme aliexpressten aldigim bir actuator.K3NG rotator controller ile kontrol ediyorum. Ayni kontrolore azimuth rotoru da bagli

Horizontal polarizasyon kullanmamın sebebi VHF DX için ozellikle SSB için gurultuyu azaltmasi amacıyla H pol kullanılır.
Hem Meteor hem DX hem EME calismalari icin uygun guzel bir calisma oldu.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #2 : 09 Ekim 2018, 12:00:53 »
Herkese merhaba.
Oğuzhan bey çalışmanıza ait size bir kaç sorum olacak.

1'inci si K3NG ün yaptığınız  arduino kontrol devresi tam olarak bu altta linkini verdiğim projemi?
 https://blog.radioartisan.com/yaesu-rotator-computer-serial-interface/

2'nci si  antenin elevation pozisyonunu sağlamak için actuator motor kullanmışsınız. Bende bir adet actuator motor ayarladım motor 36volt dc gerilim ile çalışıyor ama 24 volt dc dede çalıştırabiliyorum. Sorum rotor  kontrol ünitesinde ki 4 röleli kontrol çıkışına actuator uçlarını direk girince rotor kontrol cihazı actuatoru kontrol edebiliyormu?
Yoksa arada başka bir devre kullanmam gerekecekmi?
K3NG kontrol cihazı bildiğim kadarıyla çıkışlarını direk yaesu g 1000 rotora bağlandığında anteni sağa sola kontrol edebiliyor ama actuator ile direk bağlantıda uyum sağlıyormu o konuda tereddüt ediyorum.
 Linear işini halledince şimdi anten ve rotor kontrol işlerine sindire sindire başladım. Maşallah ekibiniz sağlam TA7N Ayhan beye de ayrıyetden selamlarımı gönderirseniz sevinirim. Anten sistemleriniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık güzel dx lerde kullanmak nasip olur inşallah.
73..

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #3 : 09 Ekim 2018, 13:36:20 »
Biraz önce K3NG ün sayfasını incelerken TA7W Barış beyin sayfada yazılarına tesadüfen denk geldim. Sanırım Barış bey arduino kontrol devresindeki 2×16 lcd yi 64×128 lik grafik lcd ve 4×3 tuş takımı ilave ederek geliştirdiğinden bahsetmiş. Ayrıca lcd ye büyük saat gibi görsellik katacak özelliklerde ilave etmiş diye anladım. Devreyi yapmadan önce bu yazıyı görmem  hem Amerikalı amatörün projesini bizim arkadaşlarımızın geliştirmesi ve onu sayfasına eklemeye çalışması, hemde kendi projemde kullanma fırsatı doğurduğundan beni çok memnun etti. Gerçekten gurur duydum diyebilirim.
Oğuzhan bey yukarıdada dediğim gibi ekibiniz maşallah çok sağlam. :)
Emeği geçenlere çalışmalarda başarılar dilerim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 09 Ekim 2018, 16:47:31 »
Merhaba Onur bey
Cok tesekkur ederiz.

K3NG controller cihaz secmiyor.
Herhangi bir role ile kontrol edebildiginiz her turlu cihazi bununla kontrol edebilirsiniz.
Actuator icin bendeki DC motorluydu.
REsimdeki gibi iki role kullanarak kontrol ettim.
Gidilecek yone gore hangi rolelerin aktif olacagi secilip kontrol ediliyor.
Yaesu rotor icin de benzer bir devreyi araya yön için Kapasitor baglayarak yaptim.
O rotor AC oldugu icin boyle bir ihtiyac vardi.(o da diger resimde)
4 rolelik bir role karti kullanarak ihtiyacimi gordum.
Tabii hem rotor hem actuator'den potansiyometre baglantisi da var. K3NG yon bilgisini oradan okuyor.
Voltaj veya AC/DC onemli degil. ROlelerin kaldirabilecegi kapasitede ise sorun kalmiyor.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #5 : 09 Ekim 2018, 17:06:14 »
Oğuzhan bey  cevabınız için tesekkürler. Rotorun içerisindeki potansiyometre burada yön bilgisini okuyacak. Anlaşılan birde actuator için potansiyometre montajı yapacağız.

I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 09 Ekim 2018, 17:22:14 »
Actuator icin evet.
Ya potansiyometre montaji yapacaksiniz ya da , aci olcer bazi devreler var.
Aliexpress te de ornekleri mevcut.
Bunlarda ise İki olasilik var.
Bir, analog cikisli bir aciolcer kullanip ayni mantikla arduino ile okyabilirsiniz.
Ya da , i2c ile calisan bazi moduller var daha ucuza. Bunlardan alip K3NG yi master-slave seklinde kurup butun olcumleri anten dibindeki arduino ile yapar,
asagidakinden yon kontrolunu yonetebilirsiniz.

Bir ucuncu yol da i2c extender kullanmak. Mesafesini uzatarak sensoru antenin oraya cikarmak ama arduino yu asagida tutmak.
En kolayi (ama o kadar hassas olmayani) potansiyometre haliyle.

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #7 : 09 Ekim 2018, 22:46:16 »
Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E