Gönderen Konu: araca 2.akü bağlama hakkında  (Okunma sayısı 459 defa)

Çevrimdışı TB2NDY

araca 2.akü bağlama hakkında
« : 25 Haziran 2018, 20:21:02 »
Selamlar,

Aracıma 2.akü bağlamak istiyorum, araştırdığımda "baterry isolator" denilen ilave ekipmanı kullanıyorlar, bu konuda tecrübesi ve bilgisi olan arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var, bu ekipman ile ilgili şema vs. paylaşabilirseniz sevinirim.

Not:2 akünün de Amper/saat olarak aynı olması mı? gerekir.

Elgin SAYINALP
TB2NDY

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: araca 2.akü bağlama hakkında
« Yanıtla #1 : 26 Haziran 2018, 12:53:01 »
Teknelerde akü izolatörü kullanıyoruz,bunun amacı 2. akünün alternatörden şarj alması ve 1. aküyle paralel olmamasıdır,piyasada bol miktarda IGBT türünden diyotlar var bunlar hem direk soğutucu yüzeyli hem bağlantıları kablo pabucuna göre,tavsiye ederim gidip battery isolator diye dünyanın parasını vermeyin.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #2 : 26 Haziran 2018, 21:56:11 »
sayın hocam , diyotlu alternatif güzel bir sistem.

Ama derseniz aküleri kontrol etmek isterim. O zaman iki seçenek var. Biri bu iş için yapılmış setler var. kontrol kutusu hem akülerin durumunu gösteriyor hem otomatik olarak zayıflayan aküyü şarja alabiliyor yada iki aküyü linkleyebiliyor vs. ABD fiyatları set olarak 100-150USD bandında. Tanıdık biri getirebilirse güzel olur. Burada hem kur hem offroad ekipmanı diye heralde 1000TL den aşağı değildir.

Diğer yöntem both şalter türü bir akü şalteri ve voltaj göstergesi kullanmak. Ki ben benzer bir sistemi yapıp kullanmıştım. Şalterden, iki aküden birini seçebiliyor yada iki aküyü birbirine bağlayabiliyordum. Makul kalitede bir şalter 200-300 liradır sanıyorum. Ama istanbulda bakmak lazım daha uygun fiyatlar bulunabilir belki.

Bahsettiğim iki sistemde akü amperleri aynı olmak zorunda değil. Ancak çok farklı amperler kullanmak çok doğru olmayabilir. Sonuçta araçtaki alternatörün bir kapasitesi var. Amperi yükselttiğinizde alternatör gücü karşılamayabilir.

Görüşmek üzere.

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #3 : 26 Haziran 2018, 23:37:21 »
Murat Bey,
İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim;
Barış Bey,
Size de çok teşekkür ederim, sizin de cevabınızda bahsettiğiniz üzere ben akülerin voltaj kıyaslamalarını yapacak, hangisi zayıfladıysa alternatörü o aküye yönlendirecek, daha detaylı bir çalışma yapmak istiyorum, bir şema buldum L4949 entegresi ile yapılmış, ancak bu şemada 12V 100A bir röle kullanmışlar, mekanik çalışan bir eleman özellikle karayolu araçlarında emniyet açısından bana riskli geldiği için, ben şemayı biraz revize edip tiristör ile transferleri gerçekleştirmek istiyorum,
Selamlar,
Elgin SAYINALP
TB2NDY

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #4 : 27 Haziran 2018, 03:56:47 »
   Rica ederim hocam.Mekanik parça istemiyorsanız SSR röleler de var ama fiyatları ne alemde bilmiyorum.Kullanılan röleler genellikle marş rölesi olarak geçiyor.Gerçi sanayideki ismi farklıdır :-) Yani araçlarda kullanım için yapılmış röleler. Tabi ki yeni teknoloji tercih sebebidir ama maliyeti düşürmek isterseniz de bir sorun yaşayacağınızı sanmam.
   Çalışmanızda kolaylıklar diliyorum.

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #5 : 27 Haziran 2018, 14:27:08 »
Barış Bey,
SSR röleler AC yükler için ve maalesef pahalı sanayide satılan 6 okkalar ise mekanik çalışıyor biz tristöre devam edelim.
Selamlar.
TB2NDY
Elgin SAYINALP

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #6 : 28 Haziran 2018, 10:17:59 »
Paralel ikinci akü işi az karmaşık bir durum.

Diyotlu izolatörler ile çokca yapılmakla beraber, diyotlar nedeniyle alternatör içindeki regülatör akünün voltajını göremiyeceği için, önce 14.4'e kadar çıkarak hızlı şarj yapmaz. Ayrica diyot üstündeki 0.7V kayıp da tam dolmasına  engel olacaktır.

...

Hal-i hazırda en kolay ve başarılı çözüm, (bahsedildiği gibi) ikinci aküyü yü bir röle üstünden bağlamaktır.
Doğrusu VSR (voltage sensing relay) ile baglamak sa da (13.4voltun üstunde baglar, altinda ayırır), yüksek amperli bir röleyi benzer şekilde basit bir devreyle çektirmek veya alternatör şarj ışığı hattindan çektirmek de sonuç verir.

En doğru yöntem ise ikinci bir alternatör veya DC-DC şarj (Sterling gibi) şarj devreleri kullanmaktır.

Sonuçta pil ve aküler prensip olarak paralel bağlanmaz...

Sağlıcakla, 73

Engin, TA2BU

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #7 : 28 Haziran 2018, 14:47:01 »
Elgin'im pek bi zor proje seçmişsin ,zira Doğru akımda tristör işe yaramaz.Valeo kendinden stator tristörlü Sarj dinomosu var ama buda sana hitap etmiyor,tekneler böyle manyak bir düzenek kullanıyor ama ultra pahalı....

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #8 : 29 Haziran 2018, 22:21:43 »
Engin abicim,
Çözeriz bir şekilde seninde yardımınla, bir tane L4949 entegre'ye ihtiyacım var, bir de JMX-94F-A-Z (veya bu kılıfta) röleye haberin olsun.
Selamlar.
Elgin SAYINALP

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #9 : 05 Temmuz 2018, 03:43:58 »
Bir arkadaşımın aracında bunu denedik. TL431 entegresi ve modelini hatırlamadığım bir transistör ile gerilim ayarlı röle yaptım. Hatta buna thrashold dahi ekledim. Ancak ne kadar uğraştık ise de rölenin osilosyona girmesine engel olamadık. 2.Akü boşaldığında röle açtığında çektiği akım sebebiyle gerilim düşüyor ve bu sırada röle bırakıyor. Bırakınca gerilim tekrar yükseliyordu ve böylece osilosyona giriyordu. Devreye kapasitör eklemek, tesisatın kablosunu sağlamlaştırmak vs çözüm olmadı. En son aracın kontak hattından gelen kabloyu doğrudan bağladık röleye. Aküler arasına bir diyot koysaydık daha iyi olurdu ama herhangi bir sorun olmadan şuan çalışıyor. En ucuz ve basit çözüm oldu. Aradaki kablonun boyu ve kesiti sebebiyle de marş anında fazla yüklenilmiyor ikinci aküye. Yanlış hatırlamıyorsam 50A sigorta var hat üzerinde

Çevrimdışı TB2NDY

« Yanıtla #10 : 05 Temmuz 2018, 23:42:43 »
İlgileriniz ve cevaplarınız için teşekkür ederim.

Elgin SAYINALP
TB2NDY