Gönderen Konu: yeni amatöre yardım  (Okunma sayısı 360 defa)

Çevrimdışı TB4BH

yeni amatöre yardım
« : 16 Temmuz 2008, 10:20:01 »
merhaba ben yeni amatörüm elimde ilk olarak (RUHSATLI)kırisun pt 4200 vardı memnun olmadığım için (RUHSATLI)yaesu vx-3r aldım çok memnunum ama evim müsait olduğu için bir sistem kurmak istiyorum 1000 ytl yi pek geçmeyecek bir sistem önerebilirmisiniz cihaz yani çogunlukla IC-706 deniyor takasla filan almak istiyorum birşeyler başka rölelere de ulaşmak için yada önereceğiniz varmı ayrıca anten onuda ayrı olarak daha sonra alabilirim duan anten arıyorum önerilerinizi bekliyorum teşekkür ederim iyi günler

Çevrimdışı TA1HZ

Ynt: yeni amatöre yardım
« Yanıtla #1 : 16 Temmuz 2008, 11:52:34 »
Hakan Bey,
öncelikle amatör camiaya hoşgeldiniz, çağrı işaretiniz hayırlı olsun. Amatörlükte antenlerin cihazlardan daha önemli olduğuna inananlardanım. Dolayısyla hangi cihazı alırsanız alın önceliği antene verin. 3w çıkışı olan bir el cihazı ile 50w çıkışı olan bir sabit/mobil cihaz kıyaslanamaz gibi görünsede çatıda uygun yere monte edilmiş, düşük kayıplı kablosu ve iyi konnektörleri olan bir el cihazı bazen kötü monte edilmiş, kayıplı kablolu bir sabit cihazdan daha verimli olabilir. Bugün 200-250 YTL'ye kazançlı bir dual sabit anten almak mümkün. RG-213 kablonun metresi 2.5-3 YTL civarında. Istanbul'da konnektörler1.5-5 YTL arasında. Dolayısıyla 300-350 YTLye sağlam bir çatı antenine sahip olabilirsiniz. Elinizdeki VX3 ile önce bu tarz bir anteni sınayın derim. Zaten B sınıfı olarak resmen HF cihaz bulundurma şansınız olmayacak, 706 vb. cihazlara yatırım yapmanız çok makul olmayabilir. Dual band araç cihazları ruhsatlı olarak 1000 YTL civarına satılmakta.
Ben halen Yaesu FT857 kullanmaktayım ve oldukça memnunum. HF-VHF-UHF bir arada olması büyük avantaj. Ama halen antenlerimi elden geçirmekle meşgulüm. Zira ben 857 ile Tekirdağ rölesine ulaşamazken konumu ve çatı anteni benden daha iyi olan bazı arkadaşlarım çok daha eski model cihazlar ile daha uzak rölelere ulaşabiliyorlar.
Malzeme temini konusunda sıkıntınız olursa haberleşelim. Istanbul'dan destek olmaya çalışırız.
73ler
TA1HZ
ta1hz@yahoo.com.tr
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA3GO

« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2008, 21:21:27 »
Merhaba,
Camiamıza hoş geldiniz,
belki inceleme fırsatı bulamamış olabilirsiniz diye
kullandığım cihazlara ait görüşlerimi yazdığım
forum linkini ekliyorum.
http://www.telsizciler.org/bitlik/index.php/topic,3662.0.html
İyi günler.
73 DE TA3GO
Can OKUR

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #3 : 17 Temmuz 2008, 11:29:43 »
Merhabalar.
 Öncelikle hoş geldiniz.Benim tavsiyem herhangi bir cihaz almadan önce yönetmelikleri inceleyerek lisans sınıfınıza uygun cihazları bulmanız. Ic 706 yada Ft857 ve benzeri cihazların sizin lisans sınıfınıza uygun olmadığını düşünüyorum. İyi çalışmalar. 73's.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #4 : 17 Temmuz 2008, 19:06:53 »
Tevfik ağbey ve Osman bey
Siz sanırım HF frekansları pek takip etmiyorsunuz. Yönetmeliğe aykırı olarak bir sürü "B" sınıfı amatör kullanma yetkisi olmadığı frekanslarda görüşme yapıyor. Geçen pazar günü bir "B" sinifi lisans sahibi arkadaş ile 40 M de görüştüm. İcom 706 kullanıyormuş. "Siz bu frekansta her zaman görüşme yapıyormusunuz?" şeklinde bir soru yönelttim. Kendisi gayet içtenlikle evet dedi. Sonra teşekkür edip görüşmeye son verdim. İçimden "keşke bende C sinifi amatörken böyle ihlaller yapsaydım" diye hayıflandım. :))
TB4BH, (mesajın altına isminizi yazsaydınız, isminizle hitap edebilirdim) Tevfik beyin verdiği bilgiler çok doğrudur. Düşük güç ile mümkün olduğunca uzak mesafe görüşmesi yapmanız daha keyifli olur. O zaman amatör telsizciliğin zevkli bir uğraş olduğuna inanırsınız. Siz bakmayın başkalarına, yok 50 W yok 100 W.
TA1ED Metin Korkmaz dan öğrendiğim bir amatör telsizci vecizesini paylaşmak istiyorum. Amatör telsizci için iki şey önemlidir. 1. Anten, 2. Anlayışlı ve sabırlı bir eş.......
Sevgilerimle
Barış
TA3FB
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #5 : 17 Temmuz 2008, 19:47:43 »
BARIŞ BEY KARDEŞİM !

ÖNCE SANA BİR TON SOPA ATIP SONRADA KAPININ ARKASINDA TEK AYAK ÜSTÜNDE 355836 SAAT BEKLETMEK LAZIM! İNSANLARA DOĞRU YOLUMU YOKSA YANLIŞ YOLUMU GÖSTERMEK GEREKİR ANLAYAMADIM. YAZDIKLARIN İÇİN ÖZÜR DİLEMENİ BEKLİYORUM.

OSMAN KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #6 : 17 Temmuz 2008, 21:05:42 »
Osman bey
Gerçekten kusura bakmayın, tekrar okuyunca doğru yolu anlatırken yanlış cümleler kullandığımı farkettim.
Kesinlikle "B" sınıfı amatör ehliyete sahip bir amatör 40 M de ve 20 M veya 80 160 M de görüşme yapması yönetmelik gereği yasaktır. Ancak bu yönetmeliği dinlemeyen amatörlerin olduğunu, kullanan amatörlerin ya pişkinlikle ya da bilmeden bu bandları kullandığını, ve bu kişilere kimsenin engel olmadığını/olamadığını kendimce anlatmak istedim. Bu tarzdaki amatörleri şikayet mi etmeli, oturup konuşmalı mı, yoksa kanun ve yönetmeliği tekrar okumalarını mı sağlamalı?? Yapılan kanunsuzluk dolayısıyla insanları uyardığınız zaman alacağınız cevaplar belli. 1. Sana ne!!! 2. Sana mı soracağız!!! 3. aaa bilmiyordum!!! (fakat 3 gün sonra tekrar duyarsınız) Amatör telsiz ehliyeti sınavında kanun ve yönetmelik kısmı var. Hatta bu konuda soru bile çıkıyor. Ehliyet alan insanların bunu bilmesi gerekiyor.
Yazımın ilk kısmını konuştuğumuza göre, kendimce yapılanlar doğru demedim, sadece ifadelerim biraz esnek olmuş. Kinayeli yazmaya çalışmıştım. Sanal ortam azizliğine bağlayalım.
İşin doğrusu şudur.
B sınıfı bir amatör, icom 706 da alabilir, yaesu ft 857 de alabilir. Bu cihazlardaki 2 M ve 70 cm bandlarını kullanabilir. HF frekansları da dinleyebilir. En azından ehliyetinin sınıfını yükseltmek için gerekecek mors çağrılarını takip edebilir, dinlemesini geliştirebilir. 144.300 SSB de çalışabilir.
Umarım kendimi bu sefer doğru ifade edebilmişimdir.....

Amatör Telsizcilik yönetmeliği madde 8 ne diyor.... Bilmeyenler okusun öğrensin bari. Hatta linkini ekliyorum
http://www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/21792.html

Madde 8- Amatör telsizcilik belgeleri A ve B sınıfı olmak üzere ikiye ayrılır ve her iki sınıf belgenin geçerlilik süresi 3 yıldır.

a) A Sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesi alabilmek için, yazılı sınav konularının herbirinden 100 tam puan üzerinden en az 75'er puan alınması ve ayrıca uygulamalı mors sınavında dakikada 5 alfanumerik karakterden oluşan 5 gurubun en çok yüzde beş hata ile alınması ve gönderilmesi gerekir. A sınıfı belgeye sahip amatör telsizciler, amatörlerin kullanımına açık olan bütün frekans bandlarını kullanabilir ve istasyon kurabilirler .

b) B Sınıfı Amatör Telsizcilik Belgesi alabilmek için, yazılı sınav konularının her birinden 100 tam puan üzerinden en az 50 puan alınması gerekmektedir. B sınıfı belgeye sahip amatör telsizciler, bu sınıfın kullanımına açık olan 144 MHZ ve daha yüksek bütün frekans bandlarını kullanabilir ve istasyon kurabilirler .
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #7 : 18 Temmuz 2008, 10:27:38 »
Şimdi anlaştık.
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA7OM

« Yanıtla #8 : 18 Temmuz 2008, 13:56:09 »
Aramıza hoşgeldiniz! Çağrı işaretiniz hayırlı olsun.

Arkadaşlar TB4BH in gözünü hemen korkutmayınız. Konuşan var ise sanırım yönetmeliğin bu madddesine istinaden konuşuyor,

Madde 25- Bir amatör telsiz istasyonun çalıştırılmasında aşağıdaki usüller uygulanır.
  d) Özendirme ve eğitim amacı ile B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahibi olan telsizciler, kendi imalatları olan ve 5 W'ın altında çıkış gücündeki bir cihaz ile HF bandında 7.000-7.100 MHz ve 28.000-29.700 MHz frekans bandında haberleşme yapabilirler
.

73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
------------------------------------
73s
TA7OM
Hüdaverdi GÜNEŞ
www.ta7om.com
https://www.youtube.com/user/TA7OM

Çevrimdışı TA1HZ

« Yanıtla #9 : 18 Temmuz 2008, 22:51:04 »
Hüdaverdi Hocam,
bildiğim kadarı ile TA1AL Mustafa İlter Hocamın başını çektiği bir grup amatör Istanbul'da QRP el yapımı cihazlar yapmışlardı. Başka örneği varsa affola! Geçenlerde bitliğin cihaz devir !!! kısmına bitlik imkanı olmayan bir arkadaş için ilan vermiştim. Cihazların bir kısmı ruhsatlı olarak devredilecek, bir kısmı ise hurdalıktan ve yedek parçadan toplama olarak verileceklerdi. Hurdalıktan çıkma !!! cihazların yanında bende 1kg taze fındık hediye ediyordum. Reklam malum: Yerseniz!!!
Kendi el emekleri ile havaya çıkan arkadaşlara tek sözüm var- elinize sağlık, benim yapamadığımı yaptığınız için helal olsun. Ama büyük çoğunluk ne yazık ki benim gibi blackbox amatörü...
Bol DX bol QSO dileklerimle.
TA1HZ

Not: TB4BH'ün gözünü bunların korkutacağını zannetmiyorum. Daha derin konulara vakıf olnca ne olur garanti veremem tabiii...
Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TA1EQ

« Yanıtla #10 : 25 Temmuz 2008, 22:42:30 »
Sayın TB4BH Kardeşim....Hayırlı olsun öncelikle.Önerebiliceyimiz cihazlar yanlış olur ...Çünki herkesin favori cihazı farklıdır kimisi cihaz dış görünümü için iyi cihaz der , kimi şu kadar Watt çıkışı var diye iyi cihaz der.. bence bir süre elindeki var olan sistem i kullanmaya çalış tabiki kazançlı bir anten ile... cihaz seçimi  daha sonra kendin karar verirsin ....... bazı arkadaşlar piyasaya çıkalı henüz 1 yıl bile olmayan  cihazları hangi Hurdalıktan topladıysa  bilemiyorum  alacagın cihazlar butür cihazlar gibi kısa zamanda senin için hurdalık cihazı olmasın... Sözün özü.... iyi bir anten sahibi olmaya çalış ... internet imkanın varsa önerebileceğim  sayfalar var .. hangi bandlarda nasıl kazançları var kendin karar verebilirsin... Ben herzaman Kanun ve kurallar ne gerektiriyorsa onları uygulamaktan yanayım kendi adıma tabiki..... Uymayanlarıda Uyarmakla mükellefim ... uygun kurumlar aracılıgı ile tabiki...Sabırlı olmanı ve birsüre daha beklemeni tavsiye ederi.....