Gönderen Konu: Güç kaynağında, kısa devre koruması  (Okunma sayısı 387 defa)

Çevrimdışı TA5AE

Güç kaynağında, kısa devre koruması
« : 27 Nisan 2018, 11:21:06 »
Lab tipi Voltajı ayarlanabilir güç kaynağında,  ana hat üzerinde (taş direnç kullanmaksızın) akım ölçmeden  6Amper civarında yada çıkış kısadevre olmuş ise bir kısa devre koruması uygulamak istiyorum.
Çıkıştaki voltajın yaklaşık sıfır olduğunu  algılayıp  güç transistörlerini (olası bir kısadevrede ısınarak tahrip olmaması için) kesime götürecek basit  bir fikre ihtiyacım var.

Not: Mevcut güç kaynağı trafosu 60W ve  5-15volt ayarlıyken  kısadevre durumunda çıkış voltajı 2- 3 volta düşüp 11amper daim çıkıyor bilginize.
Şimdiden teşekkürler. 73.

Çevrimdışı TA1MD

Ynt: Güç kaynağında, kısa devre koruması
« Yanıtla #1 : 27 Nisan 2018, 13:54:21 »
Bahsettiğiniz şartlara uyan bildiğim en basit yol kendini açık tutacak bir röle üzerinden devreyi beslemek. Açmak için röleyi bypass eden bir butona basıp güç kaynağını açarsınız, voltaj düşünce röle bırakarak çıkışı keser ve kesili konumda kalır. Kısa devreyi kaldırdıktan sonra tekrar butona basarak kaynağı devreye alabilirsiniz. İlk akım buton üzerinden geçeceğinden uzun ömürlü olması için devrenin akımına dayanıklı bir buton seçmenizi tavsiye ederim.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #2 : 27 Nisan 2018, 19:50:46 »
Mutlu bey;
Öncelikle ilginiz için teşekkürler. Önerinizi uygulamaya çalışacağım. Beni düşündüren ise röle kontakları. Kontakları yüksek akımdan korumak için   220 girişine mi bağlasam diyorum?
Sanırım,   Kontakların akım dayanıklılığı bakımından, çıkış  DC 3-5 volt ile sürüp 220 volt  girişini  kapalı tutacağım.Kontaklara parelel birde buton gerekecek.
Acaba bu fikrime uygun röle varmıdır? diye düşünmekteyim.
73.

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #3 : 29 Nisan 2018, 09:15:04 »
         Lütfü Bey.
         220voltu role ile kesmek hiç mantıklı değil. Çünkü 220v yi kesseni bile kondansatorlerdeki havuzunda 25v dc bir süre daha akmaya devam edecektir. Bu durumda bağlı olan Telsiz vb yanar. Bunun çaresi 25 v dc yi kesmektir.3055 in kollektorune giren voltu kesmeniz en doğrusudur. Bunun da mahsuru kısa devre veya aşırı voltajda en kisa zamanda voltaji kesmek gerekir.
           Kolay gelsin.      73...

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #4 : 29 Nisan 2018, 12:44:56 »
Hüseyin hocam;
Aslında doğrusunu yazmışsınız ve gördüğüm uygulamalar da aynen öyle.
Benim hesapla röle ve buton kontakları, 250ma yük kesecek.  Önerilende ise 11amper i kesecek. Aslında her gün kısadevre başıma gelmez ama kontaklarda  ciddi  kömürleşme olduğunda,  regüle devresine giden 1Amper  akım bile artık regüle olsa bile ripple üretir.

Peki ya hesaplı ve dayanıklı rölenin  adresi nerede?
Yardımcı olursanız sevinirim?
73deAdana
« Son Düzenleme: 29 Nisan 2018, 12:46:16 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 30 Nisan 2018, 10:30:42 »
Lütfi Bey,

Röle falan karıştırmayın derim. R2 direnci değeriyle oynayarak kısa devre durumunda çekilen akımı sisteminizin verebileceği akımla denkleştirin. Sorun biter.

Mesela sisteminiz 5 amperde sorun çıkartmıyorsa R2 direncini değiştirerek kısa devre durumunda 5 amper çekecek şekilde ayarlayın.

Ayrıca mutlaka ve mutlaka LM317 yi transistörlerin soğutucusuna monte edin. Çünkü bu durumda çıkış transistörleri çok ısınırsa LM317 nin içerisindeki ısıl koruma devresi çalışıp koruma yapacaktır.

İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #6 : 30 Nisan 2018, 11:57:15 »
Bilal bey.
TI sitesinde yer alan bu şemada R2 direnci  çok  şeyi değiştiriyor.
Ben Devrede R2 direncini 10ohm olarak uyguladım. R1 ise 1.2 kohm.
Lakin bence esas sorun  şu.
Trafo çıkışı 14v. Redresör çıkışı kondansatör (30bin mf)  üzerinde18v. Bunlar yüksüz değerler.
Sonuçta devreden çıkışa max 15.5 volt alıyorum.

ESAS SORUN ŞU;
11.5 -15.5  volt arasında 1 Amper dahi çeksem voltaj 11volt a düşüyor. (Bu bayılmayı anlayamadım)

Halbuki 11 volt aşağısında sorun yok. Çünkü 4amper çeksem bile voltaj yine aynı.
İlgimiz için teşekkürler.
73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #7 : 02 Mayıs 2018, 10:56:35 »
Lütfi Bey,

Telsizlerde kullandığımız markalı trafolu güç kaynakları 13.8 Volt veriyor. Bu güç kaynaklarının trafo çıkışlarını 16.5 Volttan aşağı görmedim. Eğer siz regüle devresi çıkışından 15 volt almayı düşünüyorsanız şu hesapla trafo çıkışınız 18 Volt olmalı diye düşünüyorum. 16.5/13.8*15=17.9 Volt

İyi çalışmalar dilerim. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #8 : 05 Mayıs 2018, 21:52:55 »
Lütfü Bey,
Kondansatör üzerinde depolanan voltaj güç kaynaklarında hesaba katılmaz. 14 voltun yaklaşık 1 voltu köprüde gider, kalır 13 volt. LM317 nin data kağıtlarında  ise regülasyon için çıkış  ile giriş arasında en az 3 volt fark olması gerektiği yazıyor.
ayrıca R2 direncini düşük seçerseniz transistor düşük akımlarda devreye girmeyecektir.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #9 : 05 Mayıs 2018, 22:40:03 »
       Ali bey ;
       Bu model devrede R2 direnci ile ilgili düşük akımdaki  bu durumu  bilmiyordum. Bu bilgi iyi oldu.
       Hatfon elk. ten  bu devre için (1mayıs günü ) soğutucu dahil bazı siparişlerim oldu.Kargoya verilmesini bekliyorum.
        Devre ile ilgili bölümlere  uygulayınca sonuçları paylaşırım.
73.