Ana Sayfa > Eksantrik Çalışmalar ***
Amatör Uydular İle QSO
TA3LKU:
Merhaba.
Tabi ki. Ama ilk once bu is icin kurulmus ve emek harcanmis olan icinde bircok onemli bilgi barindiran asagidaki baglantidan amator radyo uyduculugu hakkinda temel bilgilerin edinilmesi sart. Yoksa verilen bilgiler havada kalir. Bu nedenle alti bolumden olusan makalelerin iyice okunmasini siddetle tavsiye ediyorum.
http://www.tamsat.org.tr/tr/amator-uydular-ve-radyo-amatorlugu-1-bolum/
Bu arada desiginiz gibi frekanslari gosteren program bilmiuorum. Ios'da satsat progtamini kullaniyorum.
Frekanslar icin amsat siteainden FM uydu listesinden tek tek bakilmasi lazim.
Selamlar 73
TA2NC:
Ben kisaca kendi kullandigim setup'i soyleyeyim.
Uydu için her ne kadar vhf te EME setup'imi kullansam da, UHF tarafinda kullandigim moxon. VHFte de yapilsa fazlasiyla is gorur.
Ispanyadan bir amatorle balkonundaki ceyrek dalgayi kullanirken konusmustum mesela. Yani anten iyi ise uyduyu cok daha uzaktayken takip edebilmeye baslarsiniz. İlla yonlu anten olsun diye bir sart yok.
Yok cok basit bir anten kullaniyor iseniz isler ona gore degisiyor haliyle.
Yazilim olarak PST Rotator kullaniyorum. İçinde doppler.sqf diye bir dosya var. Bu dosyaya uydunun frekanslarini girebiliyorsunuz.(Ya da hazir girilmiş olan dosyayi indirebiliyorsunuz)
Temel olarka iki tip uydu var. FM ve SSB calisanlar.
FM calisanlarda role gibi tek bir frekans, SSB calisanlarda ise HFteki gibi bir aralik var.
FM rolelerde gnelde bir de ton mevcut. Bu ton ile roleyi tetikliyor ve konusuyorsunuz.
SSB rolelerde boyle birsey yok.
FM rolelerde VHF ten girip UHFten dinlersiniz ( Ya da tam tersi)..( Bir parantez daha bazi uydular 28 MHZ te kullaniyor)
SSB'lerde ise VHF USB sinyalinizi gonderirsiniz, UHF LSB olarak iner..
SSB uydularda konusmak bence daha kolay cunku FM rolelerdeki gibi güçlü olan frekansı kapmıyor. SSBde geçip bir frekansa çağrı yaparsiniz duyanlar cevap verir. Ya da ornegin 145.800-146.000 arasini dolasir cagri yapanlari yakalarsiniz.
Bu arada SSB uydularda şunu atlamayin.
Gonderme frekansini yukselttikce alma frekansi duser.
Yani aralik 145.800- 146.000 ile 435.200-435.000 mesela.
145.800 de gonderiyor iseniz 435.200 den dinler, 146 ya yaklastikca yani vhf tarafta frekans buyuttukce UHF te tam tersi olarka dinleme frekansiniz 435.000 a dogru iner.
Kullandigim PST rotator hem uydularin yerini gosterir, hem takip edebilecek bir rotorunuz varsa bunu kumanda eder hem de telsizinizin bir CAT arayuzu varsa
telsiz frekansini uydunun frekanslarina cevirir.
FM bandlarda cok fazla ihtiyac olmasa da SSB de doppler duzeltmesini de yapar.
Doppler demisken bilmeyenler icin , hepimiz yakinlasan-uzaklasan ambulans sesinin degisimini biliriz ya.. bu doppler.
Ayni sekilde tepemizden gecen uydularda yuksek suratte hareket ettiklerinden bize yaklasirken ve uzaklasirken frekanslari kayar. SSB tarafinda hele ki UHF te bu kayma oldukca yuksek oldugundan tercihen bilgisayar kontrollu bir doppler duzeltmesi isleri oldukca kolaylastirir.
Uydu amacli kullanilan TS-2000 yada FT-847 gibi cihazlarda hafizasina uydu frekanslarini yukleyebilir, ssb uydularda track fonksiyonu ile bilgisayar ihtiyaciniz kalmadan uplink downlink frekanslarini otomatik degistirebilirsiniz.
COk sey yazdim. Karisik olan anlamadiginiz yerleri lutfen sorun
73
TA2NC:
Mesut bey sizin ozelinizde ise sadece el telsizi ile kullanacaksaniz, Dual band bir anten edinmeye bakin. El cihazinizin ustundeki anten bile sartlar uygunsa is gorecektir ama, ozlelikle FM uydularda etrafta bir italyan ya da rus varsa isiniz zor.
TA3LKU'nun kullandigi gibi bir arrow anten oldukca is gorecektir.
Populer FM uydulardan
AO-85
Cute-1 CO-55
AO-27
FOX-1B
FOX-1D
bu aralar populer.
Ozellikle FOX uydulari hem cok guclu hem doppleri minimize etmek icin ozel bir yazilimlari var.
Ornek olarka FOX-1B
435.250 gonderme (uplink) (67 hz ctcss tonu istiyor)
145.960 alma (downlink)
Fox-1D
435.350 Uplink (67 hz)
145.880 Downlink
Burada daha fazla sayida uydu var.
Aciklamalari okuyunuz
https://www.amsat.org/fm-satellite-frequency-summary/
TA1CH:
Teşekkürler 73
TA1JA:
Kaan Bey, Oğuzhan Bey,
Paylaşımlarınız için teşekkürler.
SSB uydulara da örnek verebilir misiniz? (veya link)
73
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git