Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Pprc borudan dual bant anten yapımı.
TA3OAS:
:) evet TA1HF yunus avcı beyin yapmış olduğu antenin alt yarısı. kendisine paylaşımı için buradan teşekkür ediyorum.
TA5AE Lütfi bey boyu az daha kısaltıla bilir. 9 sarım bobinin alt kısımından sonraki kısım bilerek uzun bırakıldı. sarımın hemen dibinden sonlandırma imkanımız var.
TA2NC Oğuzhan bey , Lütfi beyinde önceki mesajında merak ettiği swr ölçümünü yapma fırsatım oldum. sonuçlar iç acıcı çıkmadı.
TA3OAS:
SWR ölçümlerim. Etrafta bina ve araç varken yapılmıştır.
TA3OAS:
SWR 1,73 çıktı.
ama swr metreyi yeni aldığımdan kalibrasyonu hakkında şüphelerim var.
bunun üzerine kendi anteni ile de ölçüm yaptım. sonuç gene iyi değil.
bu durumda iki olasılık var.
birinci olasılık SWR metrem ayar istiyor.
ikinci olasılık radyom sıkıntılı. :)
cihazımın kendi anteni ile yaptığım ölçümler altta. ölçü noktası bire bir aynı, çevremde bina ve araçlar var.
sonuçları yorumladığımızda yapmış olduğum anten cihazın kendi üstünde gelen antenden çok daha iyi.
uhf kısmını yaparken folyoyu yukarı aşağı hareket ettirme imkanımız olduğundan. SWR çok daha iyi olacak. ama swr metrenin kalibrasyonu tam olup olmadığını bilmediğimden. ölçüye sadık mı kalayım yoksa SWR metrenın değerini referans mı alayım kararsız kaldım.
TA3OAS:
yeni fark ettiğim bir durum var. kendi anteni ile tx de 5.1 güç yoluyorken, el yapımı antenle tx te güç gönderimi 3 waat. bunu nasıl yorumlayabiliriz.
TA2NC:
1.7 kullanilabilir degerler icinde. Hesaplanandan yuksek olmasının nedeni icine doldurdugunuz kopuk olaiblir.
Etrafta bina olması SWRnizi etkilemez. VHF dalga boyu kucuk oldugu icin kendine yarim dalga boyundan yakın cisimlerin etkisi olur yani 1 metre..
Etrafta binalar olması daha cok sizin etrafi duymanızı etkiler.
Tabii bir antenin performansını etkileyen sey SWRsi degildir. Bu antenin gaini kac dBdir. nasil bir radyasyon diagrami vardir ona bakmak lazim
VK2ZOI bu konuda bir olcum yapmamis ama teorik olarak 2mde 3dbd 70cm de 6 dbd kazanci olacagini soylemis.
Ayni noktada bir ceyrek dalga anten ile karsilastirmali olarak bakmak uygun olabilir.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git