Gönderen Konu: Ortak Uydu alıcılarında Çoklu TV bağlantısı  (Okunma sayısı 302 defa)

Çevrimdışı TB5X_SK

Selamlar

Apartmanlardaki dairelere gelen ortak çanak anten LNB bağlantısını bilindiği gibi tek bir TV ile izleyebiliyoruz.
Diger odada 2. bir receiver ve TV bağlayınca diger receiverdeki görüntü de gidiyor.

Apartmanlarda çatıda uydu sinyallerini çoklayan dairelere dağıtan switch ler bulunuyor.

Dairedeki tek sinyali çoklamak mümkünmüdür?
Böyle bir devre şeması bilen uygulayan varsa yardımcı olabilir mi?

Bazı kanallarda zayıf sinyallerden dolayı görüntü gitmesi oluyor.. bunu önlemek için frekanslarda küçük bir yükselteç yapılabilinir mi?

Teşekkürler

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA8A

Ynt: Ortak Uydu alıcılarında Çoklu TV bağlantısı
« Yanıtla #1 : 28 Mart 2018, 14:33:47 »
Mehmet Hocam,

Yükseltici için LNB yükseltici veya uydu hat yükseltici diye google da aratırsanız 10-30 TL aralığında çeşitleri bulabilirsiniz. Ayrıca LNB bölücü, uydu bölücü, uydu splitter diye aratırsanız bölücülere de ulaşabilirsiniz. Aşağıda örnek resimlerini ekledim.

Ayrıca, uydu alıcınızın üzerinde LNB out çıkışı var ise bu çıkışı diğer odaya taşıyıp diğer alıcıda kullanabilirsiniz. (Yanımdaki bir arkadaşın önerisidir.)

Kolay gelsin. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #2 : 28 Mart 2018, 15:01:55 »
Mehmet hocam,
İkinci Receiverin LNB canlı ucunu bir kondansator üzerinden bağlarsanız, slave olarak çalıştırabilirsiniz. Yani ilk receiver horizantal  kanallardan birinde ise, ikincisi horizantal kanalları izleyebilir. Aynı şey diğer durum için de geçerli.

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #3 : 28 Mart 2018, 22:48:17 »
Selamlar,

Aynı dert bende de var. Salonda D-smart uydu alıcısı içeride içinde uydu alıcısı olan Arçelik tv var. İki tane hat kuvvetlendirici (gain ayarları var) bir tane de ikiye bölücü var. Her türlü konfigürasyonu denedim değişen bir şey olmuyor , içeridekini açınca salondakinin kanallarının yarısı kayboluyor. Gain ayarları sinyali zayıflatmaya yarıyor, kuvvetlendirme konusunda bir şey olmuyor. Gain i çok arttırırsanız görüntü toptan gidiyor.  İş kazançla değilde polarizasyon ve frekansla ilgili gibi. Her türlü denemeye açığım. Kolay gelsin. 73.

Osman KIRATLI TA2VO
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #4 : 29 Mart 2018, 08:30:22 »
Tek lnb çıkışından gelen sinyal sadece belli aralıklarda paylaşılabilir ve seyredilebilir . Lnb 4 parçadan oluşmuştur . Herkesin bildiği gibi yatay ve dikey gelen sinyaller için antenler mevcut , bir de üst osilatoru ve alt osilatoru çalıştırmak için kullanılan anahtarlama sistemi mevcut . Yani 10700 mhz ve 11700 mhz alt osilatör 11700 mhz ve 12450 mhz ( yaklaşık , tam frekanslar aklımda değil ama 11700 orta nokta ) üst osilatör . Öncelik yatay yada dikey seyredilen kısımda yani lnb 13 yada 18 volt göndererek çalışan anteni seçmekte diğeri ise alt yada üst osilatoru tetiklemek için 22 khz lik sinyal gönderip göndermemekte . Buna göre bir evde 4 oda mevcut hangi odaya girerseniz sadece o odadaki nesneleri  görürsünüz diğer odaları göremezsiniz . Ama sizinle beraber aynı odaya onlarca kişi girebilir ve aynı kanalları seyredebilir ( o odadaki transponderlerin tamamını) ama bir alıcı 13 volttaki bir görüntüyü seyretmeye çalışırken diğeri 18 voltluk yayını alamaz . Her zaman 18 volt ve 22 khz önceliklidir . Dikey alt osilatör grubu ( 13 volt ve 0 khz ) , dikey üst osilatör grubu ( 13 volt ve 22 khz ) , yatay alt osilatör ( 18 volt 0 khz ) yatay üst osilatör ( 18 volt 22 khz ) .
« Son Düzenleme: 29 Mart 2018, 08:42:04 Gönderen: TA8EO »

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 29 Mart 2018, 09:39:50 »
Bülent beyin yazdıkları gayet doğru.
Apartmanlarda kullanılan çok daire dağıtıcılar, üstte iki LNB (hatta 4) bağlı (biri yatay diğeri dikey) altta da her bir daireye LNB simulasyonu yapan cihazlar aslında.

Yani A dairesi Horizontal sinyal seçerse, kullanıcı başka LNB ye gidiyor, B dairesi vertical secerse başka LNB ye.

Benzer bir cihaz ve çift lnb kullanırsanız birden fazla odaya yayini dağıtabilirsiniz. Ha zaten iki tv varsa, hiç öyle bir cihaz kullanmadan direkt iki kablo indirip iki odaya bağlayabilirsiniz.
Piyasada uygun fiyatlara 2 veya 4 çıkışlı LNB ler satılıyor.

Çevrimdışı TB5X_SK

« Yanıtla #6 : 29 Mart 2018, 10:29:30 »
Ben de evimde D Smart kullanıyorum..

Bilal Beyin bahsettiği hemen hemen tüm aparatları denedim.. Ne yaptımsa sonuç alamadım.

Bülent beyin yazısı olayı açıklıyor. Bunu dairemizden çoklamanın imkanı yok gibi.

Peki çatıdaki çoklayıcı benzeri aparatı dairemide de çalıştırsak, çatıdaki çoklayıcıdan gelen sinyali  tekrar çoklamak mümkün müdür?

Bu arada arkadaşlarımdan öğrendiğim kesin çözüm ise çatıdaki çoklayıcıdan dairenize 2 kablo indirmek.

teşekkürler bilgiler için ..
73
« Son Düzenleme: 29 Mart 2018, 10:32:19 Gönderen: TB5X »
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 29 Mart 2018, 16:15:57 »
Bir ustte aynisini yazdim Mehmet hocam ;)

73

Çevrimdışı TA4AWS

« Yanıtla #8 : 29 Mart 2018, 16:53:05 »
En az 2 antenden oluşan apartman uydu dağıtım sistemlerinde eve gelen kablodan hangi ayırıcıyı kullanırsanız kullanın kati surette 2 adet uydu cihazı çalıştıramazsınız. Bunun sebebi kanalların farklı polarizasyonlarda çalışmasıdır. Farklı polarizasyonlar farklı voltajlar demek olduğundan hangi güç ile tetiklernirse multiswitch o lnbye geçer ve diğer uydu alıcının yayını bozulur. Sizin de dediğiniz gibi anten sisteminde boş yer var ise bir kablo daha çekmeniz gerekir. Bunun başka bir çözüm yolu yoktur.
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 29 Mart 2018, 20:32:53 »
Bir  kanalın frekansı   1500. Diğerinin ki 1700 tüm  kanallar var iki frekansın ortasındaki yayın Yok  arıza kablodan çıktı  frekanslar örnek olsun diye yazdım  enteresandır bu Rf 73

Çevrimdışı TA8EO

« Yanıtla #10 : 29 Mart 2018, 20:51:10 »
Piyasada C band ve KU band lnb ler mevcut . C bandlar genellikle rus uydularında kullanılmaktadır , Turkiye de ise şu an KU band üniversal lnb ler kullanılmaktadır . Bu lnb ler tekli , ikili dörtlü ve sekizli olarak çeşitleri mevcuttur ama bir de santraller de kullanılan 4 lü lnb vardır bunun çıkışları diğer 4 lü lnb den farki low vertikal , low horizantal , high vertical ve high horizantal uçları mevcuttur ve bu uçlar direkt santrallerde bu uçlara bağlanılır . Santralin çıkış olarak kaç ucu varsa seyirci bu uçlar vasıtası ile istenilen lnb giris uçlarını seçerek birbirini etkilemeden istediğini seyreder . Bu durumda iki seçenek var ya ikili lnb ve iki kablo ile bağımsız kullanmak yada santral ve santral lnb sı ile iki kablo indirerek kullanmak . Santral sistemlerinde 1 çanak ve 1 santral lnb sı bir uyduyu temsil eder 2. çanak ve lnb yabancı uydular içindir 3. uç ise tekli bir giriştir ve dijitürk e aittir bunda mantık daha da farklıdır bence en uygun ikili lnb tek çanak ve iki kablo ( maliyet acısından) ama bir çok daire varsa santral lnb sı tek çanak ve santra derim , saygılar.
« Son Düzenleme: 29 Mart 2018, 20:56:36 Gönderen: TA8EO »

Çevrimdışı TA5S

« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2018, 20:05:22 »
Yukarda çok sey yazılmış ama ben sana kısa yol tarif edeyim  çatıda genelde santralde boş yer olur  bina sayısının fazlası santral takılır hangı odada kullanmak ıstıyorsan hocam o odayı aşağıdan kısa devre yap yukardan o ucu bul ve santrale gır bu kadar ben öyle yaptım
Hilmi ÖZBEK
ESKİŞEHİR

TA5S   
Zoru başarırız imkansızlık biraz zaman alır....73