Gönderen Konu: VFO A ve VFO B NİN MANTIĞI NEDİR?  (Okunma sayısı 429 defa)

Çevrimdışı TA3EN

VFO A ve VFO B NİN MANTIĞI NEDİR?
« : 22 Şubat 2018, 23:03:51 »
    Arkadaşlar Merhabalar,
    İster PLL'li ister dijital sistemli amatör telsizlerde ve bireysel tasarım vfo ların hepsinde vfo a   ve vfo b var. İki vfo ve birbirinden bağımsız gibi çalışıyor. Şiftli haberleşmede de kullanılıyor. Bu konuda sağlam bilgisi olanların  paylaşmalarını istiyorum. İster pic ister dds li tasarımlarda nasıl VFO A VFO B yapılıyor? Yardımcı olanlar için şimdiden teşekkür ederim.
    Herkese kolay gelsin.         73...     I love RF!    www.ta3en.com

Çevrimdışı TA2LJG

Ynt: VFO A ve VFO B NİN MANTIĞI NEDİR?
« Yanıtla #1 : 28 Şubat 2018, 17:01:55 »
Hocam merhaba, bahsi geçen vfo a vfo b birbirinden bağımsız 2 ayrı osilatör frekansı elde etmek ve aynı zamanda osilatör frekansını tersine çıkartma işlemlerinde kullanılıyor, bfo ve if frekansımız diyelim 10 mhz normalde if frekansımız ile toplar yada çıkartırız, vfo a ve vfo b de ise a ile b frekansları tersine çıkabiliyor ve toplanabiliyor, buda şu demek oluyor aynı anda 2 ayrı osilatör frekansını if çıkartabilir ve toplayabiliriz, 33-57: 24 MHz, 24-10: 14 MHz biri toplar diğeri çıkartır hocam. Tersine toplarsak bunuda kendi yapıyor farklı bir bant elde etmiş oluruz, vfo a ve b iki ayrı mixer devresine girilir ve osilatör frekans aralığımızda bir filtre ilavesi yaparız. üzerinde bende çalışıyorum hocam, 73
« Son Düzenleme: 28 Şubat 2018, 17:08:55 Gönderen: TA2LJG »

Çevrimdışı TA2LJG

« Yanıtla #2 : 28 Şubat 2018, 17:41:40 »
Ayrıca hocam vfo a a ile b osilatör frekansını çıkartıp ara frekansı verir, if çıkartarak bize bant frekansını verir,  vfo b ise yine osilatör frekanslarını çıkartır if ile toplar, bize yeni bant frekansını verir. Kullanıldığı çok bantlı cihazlarda iki ayrı arafrekans devresi ile çalıştırılır. 10 MHz ve 12 MHz kullanarak tüm bantları kapsayacak bir cihaz yapmak mümkün.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #3 : 01 Mart 2018, 17:36:41 »
Kolay gelsin Hüseyin hocam;
Daha çok pile-up veya sarkma aldığınızda işe yarayan bir fonksiyon. 
DXCC avındasınız 14200 de çağrınıza nadir ve uzak bir istasyon cevap verdi.
Lakin 14199 dan ciddi bir yakın istasyon görüşmeyi sıkıntıya sokacak gibi  yada 14200 de ciddi bir qrn başladı.
Up to 5 diyorsunuz.
Karşı istasyonda sıkıntı yoksa...
Size 14205 den tx yapıyor ve sizin b vfo alıcısı 14205 i dinliyor.
Siz mandala basıp tx yaptığınızda ilk frekans 14200 den tx yapıyorsunuz, karşı istasyonda sizi (zaten orada hiç sorun yoktu) dinliyor.  Ancak cihazınızda bu vfo  ayarlarını yapmış olmanız şart.
Siz de 14200 deki yerinizi koruyorsunuz ve sizi duyanlar görüşmenin bitmesi ve sırada bekliyor.
Yok başka bir konu ise (hf construction ) bahsettiğiniz,   ben de  takipteyim. 73.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #4 : 01 Mart 2018, 18:12:25 »
Hüseyin Karagöz hocam,

Cihazlardaki VFO A ve VFO B nin kullanımda birbirinden hiç bir farkı yoktur.

Daha önceki cihazlarda hafıza modunda bir hafıza kanalı çağırdığınızda bu frekansı değiştiremiyordunuz. Frekansta gezmek için mutlaka VFO moduna geçmek gerekiyordu. Bu durumda band değiştirip başka banda geçip biraz gezdikten sonra tekrar eski banda geçmek için band ve mode değişikliği işlemini baştan yapmamız gerekiyordu. Bunu kolaylaştırmak için VFO A ve VFO B yaptılar. VFO A da 20 metrede RTTY geziyorsunuz, VFO B ye geçince 40 metreyi mesela SSB dolaşıyorsunuz. Tekrar 20 metreye geçmek için yalnızca VFO A ya geçmeniz yetiyordu. Böylece hem band, hem mode, hem de diğer ayarlarınız geri geliyordu.

Yeni çıkan cihazlarda hafıza modunda olsanız bile DIAL düğmesini çevirince o bandda gezmeye başlayabiliyorsunuz. Ama alışkanlık olarak VFO A ve VFO B hala cihazlarda seçenek olarak duruyor.

VFO A ve VFO B nin başka kullanım alanları da vardır. Ama her cihazda değişmektedir. Mesela SPLIT çalışmayı çok kolay yapabilirsiniz. VFO A dan alıp VFO B den gönderebilirsiniz. Bazı cihazlarda gönderme yaparken bile frekansınızı değiştirebiliyorsunuz, v.s.

Yani VFO A ve VFO B olayı kullanım kolaylığı için sunulmuş seçeneklerdir. Teknik bir karşılığı ve mecburiyeti yoktur. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #5 : 02 Mart 2018, 10:12:56 »
         Merhabalar,
Hüseyin Bey, cevap için teşekkür ederim. Açıklamanızda aklıma tam yatmayan taraflar var.
         Lütfü Bey,
         Evet bahsettiğiniz kullanıma konuyu açarken"Şiftli haberleşmede de kullanılıyor." diye isimlendirmiştim. Kastettiğim "Split ile haberleşmeydi.Bu özelliği 2000 li yıllarda kullanmıştım, biliyorum. QSO yaptığınız istasyon ile tx ve rx frekanslarını belirliyorsunuz.Cevap için teşekkür ederim.
         Bilal Bey,
         Hafızalı vfo ların çıkmasıyla VFO A ve B özelliğinin ilgisini açıklamıssınız. Bu ilgiyi tam bilmiyordum. Detay için teşekkür ederim.Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
         Arkadaşlar cevap yazanlara bir kez daha teşekkür ederim. Konu devam ediyor. Başka bilgileri olanlar olabilir.

Bilal Bey, konuyu nasıl oldu da burada açtığımı bilmiyorum. "Bir Sorum Var" da açmam lazımdı. Oraya taşırsanız sevinirim. Size zahmet verdireceğim için üzgünüm.
         Herkese Kolay Gelsin.              73...          I love RF!                www.ta3en.com

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #6 : 17 Mart 2018, 08:07:23 »
Ben yıllardır vfo-a  ve vfo- b  yi  iki ayrı frekansa hızlı geçiş olarak kullanıyorum. Yani 7099 ve 7150 ye ayarlıyorum. Düğmeye basınca 7099, tekrar basınca  7150. Hepsi bu bence. Ancak LU5DJV ye kendi sitesinden sorayım bakalım ne cevap verecek.
Ancak birbirinden bağımsız ve aynı anda 3 ayrı sinyal üreten ve dolayısiyle (3 conversiyon) 3 if li transceiver yapmaya imkân sağlayan dds  si5351. 73