Gönderen Konu: Yabancılar için Çağrı İşareti ve KEGM yorumu  (Okunma sayısı 200 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Selamlar,
Dün Antalya'dan bir Hollanda asıllı radyo amatörü ile yazıştık. Kendisi Antalyada yaşıyor ve bir EME istasyonu kurmak istiyor.
Tabii bunu legal yapabilmek için çağrı işareti başvurusu yapmak istiyor. Şu anda TA4/XXX şeklinde geçici çıkış yapabiliyor ama bildiğim kanun gereği 3 aydan uzun süreli çalışan istasyonlar için çağrı işareti alması lazım.

Ne tür belgeler lazımdır , ta4eme gibi bir çağrı işareti alabilir mi diye kıyı emniyetine mail attım. Bana gelen cevap şu şekilde..

"Yabancı uyruklu olanlar türk cağrı işareti alamazlar ancak kendi ç.kodlarını belirttiğiniz şekilde kullanabilirler".

Belirttiğiniz şekilde denilen "ta4/xxxx" şeklinde olan çağrı işareti

Amatörlük ile iligli kanunları takip eden işlemleri yapan birimin kendi yönetmeliklerini yanlış değerlendirmesi garip.

Oysa kanun çok açık. Ama yorum farkı var KEGM sanırım TA4/XXX tipi çağrıyı geçici çağrı işareti olarak yorumluyor.

Amatör telsizcilik belgesinin düzenlenmesi
MADDE 19 – (1) Sınavda başarılı olanlar ile mütekabiliyet anlaşması bulunan bir ülkeden
amatör telsizcilik belgesi almış, Türkiye’de geçici süreyle amatör telsizcilik faaliyetinde bulunacak
yabancılara ve mütekabiliyet anlaşması bulunan bir ülkeden amatör telsizcilik belgesi almış
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına belge verilmesi için aşağıdaki usuller uygulanır.
a) (Değişik 20/02/2011 tarihli ve 27852 sayılı RG ) Amatör telsizcilik sınavında başarılı
olan ve sınavdan sonra en geç bir yıl içerisinde;
1) T.C. kimlik numarası, sabıka kaydının olmadığı beyanını içeren yazılı başvuru,
2) Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf,
3) Amatör telsizcilik belgesi ücretinin ödendiğine dair belgenin aslı veya fotokopisi,
4) 18 yaşından küçük olanlarda veli ya da vasi oluru,
ile başvuruda bulunanlara amatör telsizcilik belgesi verilir. Eksik belgelerle yapılan
başvurular değerlendirmeye alınmaz.
b) Mütekabiliyet anlaşması bulunan bir ülkeden amatör telsizcilik belgesi almış ve
Türkiye’de üç aydan fazla geçici amatör telsizcilik faaliyetinde bulunacak olan yabancılar;
1) (Değişik 20/02/2011 tarihli ve 27852 sayılı RG )Ġrtibat telefonu, varsa elektronik posta
adresini içerir yazılı başvuru,
2) Belgenin konsolosluktan onaylı sureti,
3) (Değişik 20/02/2011 tarihli ve 27852 sayılı RG )Son altı ay içerisinde çekilmiş bir adet
vesikalık fotoğraf,
4) Oturma belgesi,
5) Pasaport fotokopisi,
6) Kullanacağı amatör telsiz cihazlarına ait teknik dokümanları,
7) (Değişik 20/02/2011 tarihli ve 27852 sayılı RG ) Belge ücretinin ödendiğine dair belge
aslı veya fotokopisini eklemek kaydıyla KEGM’ce geçici amatör telsizcilik belgesi verilir. Talep
halinde belge süresi mütekabiliyet koşulları çerçevesinde uzatılabilir. Tahsis edilen çağrı işaretleri
süreleri de belge süresi kadardır.

Çevrimdışı TA3BH

Ynt: Yabancılar için Çağrı İşareti ve KEGM yorumu
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2018, 20:53:53 »
Selam,
Kural gereği TA4EME çağrı işaretini isteseler de veremezler. İlgi yönetmelik yabancılar için verilen çağrı işaretleri bölge kodundan sonra Z ön eki ile başlar diyor. TA4ZEME olabilirdi.  Size yanıt verenlerin yönetmeliğe bakmadan yazdıklarını düşünüyorum.
 Mütekabiliyet anlaşmaları ve  İlgi yönetmeliğin Çağrı işaretlerinin verilmesini düzenleyen ikinci bölüm 6 ncı maddesi (6) fıkrası ve Amatör Telsizcilik Belgesinin Düzenlenmesi ve Ücretlerini düzenleyen Dördüncü Bölüm 19 ncu Mad. (1) nci fıkrası b) bendi gereği tarafıma çağrı işareti tahsis edilmesi, diyerek dilekçe ile başvurursa açıp yönetmeliğe bakacakları için çağrı işareti tahsisi yapacaklardır.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 04 Mart 2018, 21:05:40 »
Isa bey merhaba
Mailinizi de aldım.İlginize teşekkür ederim.

Benim de okuduğum kadarıyla almaları gerekiyor ama , muhtemelen dediğiniz gibi yönetmelik tam olarak okunmamış olabilir. Ya da şu anki personel'in hiç yabancı çağrı işareti ile ilgisi olmamış olabilir.
herşeyin ilki zordur malum.

Teşekkür

73

Çevrimdışı TA3BH

« Yanıtla #3 : 05 Mart 2018, 09:35:53 »
Selamlar,
Önceki iletimde TA4ZEME olarak çağrı işareti verilebilirdi diye yazmıştım. Acele ile öyle yazmışım özür dilerim. Çağrı işareti bölge kodundan sonra üç harfi geçemez. Yani örneğimize dönersek bu kişiye TA4 bölge kodundan sonra yabancı olduğunu belirlemek için Z ile başlayan ve toplamı "en az bir en çok üç harfi geçmeyen harften oluşan" çağrı işareti verilebilir. TA4ZEM  veya TA4Z.... şeklinde herhangi bir harf grubu da olabilir.
73!