Gönderen Konu: Frekans Metrede Kararlı Referans Osilatörü  (Okunma sayısı 325 defa)

Çevrimdışı TB5CVN

TA Callbook kaydı

Şükrü Özkarabacak
    MERSİN
  • OM/YL
  • TARSUS'TAN TB5CVN ŞÜKRÜ ÖZKARABACAK
Frekans Metrede Kararlı Referans Osilatörü
« : 13 Şubat 2018, 08:17:22 »
Malum frekans metreler doğru olduğunu var saydıkları bir frekansla kıyaslama mantığıyla frekansı ölçüyorlar. Bu doğruluğu sağlamak eski matığa göre çok zor. Sorum şu bu referans sinyalini bir dds ten versek artıları ve eksileri ne olur?

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Frekans Metrede Kararlı Referans Osilatörü
« Yanıtla #1 : 13 Şubat 2018, 08:43:56 »
DDSten de verseniz stabil olsa da,  gercek frekans oldugunu teyit etmeniz zor.

BUnun icin GPS disciplined osilator kullanmaniz en dogru karar olur.
Internette Arduino ve gps modulleri ile yapilan bazi calismalar var.  Daha iyi bir referans kaynagi olacaklarini dusunuyorum.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #2 : 13 Şubat 2018, 11:31:38 »
neredeyse iki yıl bu konuda çalışmalarım oldu,forumlardan bulup çalıştırdığım Frekansmeteler,çalışıyor gözükselerde hep fiyasko,
elimde Rubidium Time Base osilator ve GPS bazlı Trimble Thunderbolt Time receiver var,bunlar referans için olmazsa olmaz temel taşları,Ardunio ile yapılmış olanlar tam bir facia,Pic ile yapılmış olanlar ehven,bunlara TCXO OCXO desteği verildiğinde uslu çocuklar fakat hala saçmalayabiliyorlar,bu konuda en ciddi ve sadık Intersil ve Harris firmalarının 70 ~ 89 yılları arasında ürettikleri ICM serisi 7216 ve 7226 serisi kusursuzca frekans saydıklarını gözlemledim,zira bunlar bir işlemci değil gerçek sayıcı idi,interrupt kullanmadan sayabiliyorlardı,Time base modülleri çok pahalı aletler,Ebay açık iken sağolsun TA2BN rebi arkadaşım temin etmişti,sayfalarda dolanırken farkettimki uçan oyuncaklar için geliştirilmiş, Ublox Neo serisi Neo6 ,7, ve 8 karşıma çıktı,hemen tedarik edeyim iç piyasadan diye çırpındım TCXO modulü barındıran NEO-M8N olanı zar zor buldum,bu GPS alıcısı atomik saat kararlılığında .25Hz....den 10MHz ye kadar çok güvenli referans sinyali üretebiliyordu,hele bunu bir HC4046 PLL ile Jitter'leri temizlediğinizde,evinizde Casium kalitesinde sinyal kaynağına en fazla 100TL'ye sahip olabiliyordunuz...

tabiki bundan sonra mutsuzluk başlıyordu,çok pahalı ciddi markaların son hanelerinin saçmaladıklarını,youtube videolarında görünce inanmamıştım,ama şahit oldum,sonra kendime bir çıkılmayacak bir çember çizdim,mikrodenetleyici ile,counter yapmak yok idi,ölçü aletleri benim için Kabe ne ise odur,yanlış yanlış ile örtülmez,tabiiki bunlar benim tezlerim...

esen kalın..

Çevrimdışı TA2BN

« Yanıtla #3 : 13 Şubat 2018, 11:36:44 »
Şükrü bey  iyi çalışmalar,

Bu konuda  hurdalıklarda bol bulunan TCXO (metal kapalı kutu içinde kendi ısıstıcısı bulunan xtal osilatör) 1.0; 10.0000MHz  değerlerinde olanlardan alıp kullanabilirsiniz.
GPS alıcısına bağlı teşkilat ilede bu frekans referansı almak mümkün.Size eğer 1MHz  değerin noktadan sonrasında 12 adet haneyi görmek istiyor iseniz bu durumda  cevap :evet  GPS CLOCK referance standart dır.Bu teşkilatı  alıp oda dışına aktif GPS antenini kurup, kablo olarak RG142 ile sinyali taşıyacak ve uydu GPS sinyallerindeki referans standartını alıp,10.000.000.000.000  9 veya 12 haneli 10MHz elde edebilir bunu da tüm harici referans olarak bağlayacak olduğunuz tüm test cihazlarına dağıtıp kullanabilirsiniz.
Size frekansmetre  değerinde  439.250.Mhz.  değerinin  100Hz  kısmı oynamasın doğru ölçsün dediğinizde TCXO , yeterlidir.
Kolay gelsin. 73 , TA2BN/TC0F

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 13 Şubat 2018, 12:22:34 »
Engin bey, neo serisi ile ben de çalışma yapmayı düşünüyordum.

Tam anlayamadigim kısım neo ile yapılanlar fiyasko mu yoksa test cihazları mi çuvalladı.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #5 : 13 Şubat 2018, 15:21:05 »
Kıymetli Arkadaşlar,

Hangi sistem ile yaparsanız yapın referansınızın sağlam olması gerekir. Yukarıda arkadaşlarımız anlatmışlar. TCXO, OCXO bir amatör için yeterlidir diye düşünüyorum. İllaki daha da diyorsanız GPS temelli bir referans sinyali kullanmalısınız. Ben kendi cihazlarımı 10 ya da 15 MHz. deki saat sinyallerini bir alıcı yardımı ile referans olarak kullanarak kalibre ediyorum. İdare ediyor. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A 

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #6 : 13 Şubat 2018, 21:13:18 »
Neo serisi çok başarılı ,1 dakika gibi bir kısa sürede tam disiplini yakalıyor fakat ince çizgi Neo 8 ,dört ayrı modülden oluşuyor sadece NEO-M8N ve NEO-M8Q modelinde ciddi Time Pulse modülü var ,diğerleri disipline oturmak için 1 saat bekliyor.

ben daha evvel Conexant~Jupiter~Rockwell~Navman modülleri temin edip uğraştım,bunlarda çok başarılı sadece 10KHz üretebiliyor,fakat 28dB Bullet anten istiyorlar,oysa Neo8 serisi beraberinde verilen anten ile cama yanaştırınca 16 uydu buluyor,ne kadar çok uydu o kadar çok disiplin...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 13 Şubat 2018, 21:59:49 »
ELinizde ornek devre varsa paylasabilirseniz bir denemek isterim.
Simdilik 10 mhz wwv sunucusundan kalibrasyon yapiyorum ama, ext. ref cihaz kullanma gibi bir niyetim var transverterlar icin.
o zaman lazim olacak.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #8 : 13 Şubat 2018, 22:40:44 »
@ Oğuzhan

elimdeki Ublox ile tüm işinize yarayacak dosyaları tek klasörde sıkışırdım,size modülü programlayabilmek için klasik RS232 to TTL modülü lazım olacak ,modülün üzerindeki led'den Time pulse sinyalini kolayca alabileceksiniz..

http://s3.dosya.tc/server14/s6xv64/U_Blox_Neo_Series.rar.html

dosya 40mB civarında ,bu çok fazla derseniz kırparak yollamayı deneyebilirim

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #9 : 14 Şubat 2018, 08:18:18 »
Soruyu soran ve katkıda bulunan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu konu, okuduğum en yararlı konulardan birisi oldu. Sağolun, varolun, 73.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #10 : 14 Şubat 2018, 09:42:32 »
Cok tesekkurler ENgin bey,
İndirdim.
Bir ara deneyeyim bakalim nasil olacak
73