Ana Sayfa > Eksantrik Çalışmalar ***

ES-HAIL 2 Amatör Uydusu

<< < (2/4) > >>

TA2NC:

Engineering Beaconlarından sonra bugun önce CW olarak CQ CQ DE ESHAIL mesajı gondermis uydu amator bandtan ... Daha sonra Bir carrier gondermeye baslamis.
Carrier'İn screenshot'i ekte..
Ama CW yu simdilik kacirdim.

Gondermek para istiyor evet. Ama en azindan dinleyin..
Hepinizin elinde bunu saglayabilecek cihazlar var ;)

TA2NC:
Eshail uydusu'nun TV transponderlari bir suredir acikti.
14 subat itibariyle Amator band transponderlari da devreye sokuyorlar.
SWL olarak bekliyoruz bakalim neler duyulacak.

TA2NC:
Bir ilave de,
Bu uyduda Leila adi verilen bir sistem kullanılıyor.
Belirli bir gucten yuksek uplink yapan olursa o istasyonun downlink'ini bir uyari mesaji gondererek bloke ediyor.
Boylece yuksek guclu istasyonların heryeri bloke etmesinin onune gecip herkese esit bir dagilim saglanmasi amaclanmis.

TA2NC:
Resmi açlışından önce, amator radyo kullancılarına deneme için izin verildi.
Şu anda paralelde bir çok amatör qso yu dinleyebiliyorum.
Gayet net bir kalite var. LNB ile ummadığım kadar kararlı bir şekilde duyabiliyorum
Kullandığım bir octagon pll'li lnb, rtl-sdr alıcı ve 60 cm lik bir çanak.

İlk kaydettiğim video https://youtu.be/ogIBdhiOWwU  linkinde.
Bunun yanında neler oluyor diye merak edenler için bir de websdr eklendi.

https://eshail.batc.org.uk/nb/

Buradan da neler varmış takip edebilirsiniz.

TA2NC:
Eshail uydusu ile ilgili paylasimlari niye yapiyorum. O bandlarda gonderme bile yapamiyoruz diye dusunenler icin bunu yazayim istedim.

Mİkrodalga ile ugrasmak, radyo amatorlugunde baska bir boyut.. Alıcıları vericileri, test ekipmanlari , anten tipleri, dikkat edilecek hususlar , evdeki malzemelerden bile yapilabilecek bol miktarda bulunabilen cihazlar (lnb ile yapilan alici tarafi mesela..ya da 20 liraya mal ettigim 10 ghz verici.) yabanci oldugumuz bir dunya..

Hurdalikta bu is icin kullanılabilecek bugune kadar tekme atip gectiginiz gsm ve radarlardan cikan parcalar...
Hatta evinizdkei wireless cihazlarin icindeki parcalar, antenleri vs... Kullanabilecegimiz cevremizde cok fazla malzeme var..

Gercekten bambaska ve bugune kadar cogu TA amatoru (ben de dahil) tarafindan gozardi edilmis bir kısım.
Ama gunumuz teknolojisi her seyiyle mikrodalga uzerinde sekilleniyor. Radarlar, haberlesme cihazlar, telefonlar, uydular , evinizdeki hareket sensorlerine, firinlariniza  kadar...

Mikrodalga ile bu kadar ciddi bir sekilde ilgilenen uluslararasi bir topluluk ve bilgi birikimi varken.. Hala sadece  Vhf ve HF ile ugrasmamiz (bunlar gereksiz demiyorum ama yeterli bilgi birikimimiz yok mu sizce)
dunya mars'a giderken hala icten yanmali motoru yapmaya calisan ulkemiz teknolojisine benziyor.

Diyeceksiniz ki , e once o motoru yapalim sonra marsa gideriz..
Bence (Amator radyo anlamında) biz o motoru yaptik.. Simdi o motorla sokaklarda geziyoruz sadece...
Gezmenin otesine gecmemiz gerekmez mi?

Herkese 73

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git