Merhaba Arkadaşlar,
Senelerdir hareketli uyduları takip ettikden sonra geostationary bir amatör uydunun olması çok güzel.
Özellikle footprint'ine bakınca kapsadığı alanın genişliği de oldukca tatmin edici.
Gerek buradaki yazışmalar, gerekse takip ettiğim uyduların durumlarını da bildirdiğim
https://www.amsat.org/status/index.php adresinde QS-100 uydusunun akif olduğunu görünce ben de test etmek istedim.
Hemen ihtiyacım olan malzemeleri toplamaya başladım. Elbette bu konuda en büyük zorluk site düzeninde bir yerde oturmamdan ötürü çanak anteni dışarı çıkartamamak olacak idi. Bu çalışma için en düşün ebattaki anteni araştırdığımda 40 cmlik çanak antenler ile dinleme yapılabildiğini gördüm. Ancak anteni dükkanlarda bulmak kolay değildi. Bir arkadaşım Karaköy'den cumartesi günü derneğe gelirken alıp beraberinde getirebileceğini söyledi. Hemen bir tane 45cm lik çanak anten sipariş ettim.
Bu arada da kendime bir lnb ve inserter (LNB'ye voltajı verebilmemi sağlayan combiner tarzı küçük bir ünite) temin ettim. LNB olarak kaliteli olduğunu bildiğim İnverto Black Ultra LNB aldım. İnserteri de temin etikten sonra hemen evde çalışmalara başladım. RTL - SDR yi öncelikle denedim. Eğer sonuçlar yeterli olmazsa SDRPLAY'i denemeyi düşündüm. Ama elde çanak anten olmayınca denemek de çok bir anlam ifade etmeyecek idi. Birkaç kişinin LNB'yi uyduya doğru tutarak sinyalleri zayıf da olsa alabildiğini gördüm. İlk başta çok da inandırıcı gelmedi. Ancak eve gelip tüm kablolamaları yapıp uydunun olduğu yöne LNB'yi tutunca ciddi anlamda sinyalleri HDSDR programında gördüm. LNB ısınana kadar ciddi anlamda frekansta kaymalar mevcuttu. ısındıkca kaymalar azaldı ancak hala devam ediyordu.
Cumartesi günü arkadaşım çanak anteni alırken kendisinden bir de ucuz olduğu ve farkı görmek istediğim için Next YE-333 LNB almasını istedim. 15-18 TL arasında bir fiyatı var. Dernekte (TRAC Kadıköy Şubesi) hemen antenimizi kurarak istikameti ayarladık ve HDSRD'den sinyalleri çok güzel bir şekilde almaya başladık.
Akşam eve geldiğimde çanak anteni de yanımda getirdim. Ama malesef dışarı veya balkona monte imkanı yoktu. Bir şansım da odamın penceresinin tam güneye bakıyor olması idi. Anteni bir umut odanın içinde kurdum ve pencerenin iç tarafına cam açık şekilde yerleştirdim. Sistemi çalıştırdığımda sonuç olumlu idi. Hava soğuk olduğu için pencereyi kapatıp kaybın nasıl olacağınabaktım ancak beni etkileyecek kadar bir kayıp olmadı. Bu da kış vakti hobi uğruna donmayacağım için beni mutlu etti.
İnverto LNB yi Next LNB ile değiştirip onu da test ettim ve arasında çok büyük bir fark göremedim. Hatta Next LNB daha stabil çalışıyor (En azından beş altı dakikada bir küçük ayar yapmam gerekiyor dinleme yaparken). Şu anda onu kullanıyorum. RX kısmı hallolmuş oldu. Şimdi sıra TX kısmında. Bu konuda da şubemizdeki hevesli arkadaşlarımız bir çalışma yapacak. Umarım başarılı olurlar ve hepimize bir katkı sağlanmış olur. Ya da Kühne Elektronik ile bir görüşmek gerekecek. :)
Çalışma ve sonuçları ile ilgili bazı fotoları aşağıda paylaşıyorum. Elbette biri çıkıp illaki de "kardeşim sadece dinleme için yaptıysan hazır yapılmışı websdr olarak internette var, oradan takip etsene" diyebilir. Verilecek cevap "Sen de haklısın" olur :)
73 de TA2RA