Gönderen Konu: ES-HAIL 2 Amatör Uydusu  (Okunma sayısı 997 defa)

Çevrimdışı TA2NC

ES-HAIL 2 Amatör Uydusu
« : 31 Ocak 2018, 12:04:54 »
10 GHz haberleşmeyi araştırırken karşılaştığım bir bilgi.

2018 ortalarına doğru atılacak ESHAIL 2 uydusu diğer amatör uyduların aksine Geostationary yani, tv uyduları gibi sabit bir konumda yerleşecek bir uyduymuş. Bu arada uydu aslında amatör bir uydu değil. Eshail isimli Katar firmasının gönderdiği bir tv uydusu. Ama üstünde iki tane de Amsat Transponder koymuşlar. Amatör hizmete de açmışlar. Bu da uyduyu dünyadaki ilk geostationary amatör uydusu yapmakta.

Uydu çalışan arkadaşlar bilirler, SSB çalışan uydularda linear transponder kullanılır. Yani Bir frekanstan girip diğerinden çıkarsınız ama siz frekansta gezindikce downlinkiniz de gezinir yani FM çalışan uydular gibi tek bir frekansta kalmazsınız , böylece herkes üstüste konuşmak zorunda kalmaz.

Bu uyduda iki adet  lineer transponder varmış. Narrow ve wideband.

Ancak çalıştığı frekanslar 2.4 GHZ ve 10 GHz bandları.

Narrowband Linear transponder
 2400.050 -  2400.300 MHz Uplink
10489.550 - 10489.800 MHz Downlink

Wideband digital transponder
 2401.500 -  2409.500 MHz Uplink
10491.000 - 10499.000 MHz Downlink

60 cm'Lik bir çanak ile bu uydu üzerinden çok geniş bir bölgeye erişim sağlanabilecek. Geostationary olduğu için çanağı bir kere ayarlamanız yeterli olacak.

Dinlemek işin kolay yanı. Bir önceki mesajımdaki gibi bir LNB ve bir RTL ile işi çözebiliriz. hiç birşey yapamazsak SWL olarak çalışabiliriz.
2.4 GHz bandı da bildiğiniz wifi bandı. Bu bandta çalışabilen nasıl cihazlar yaparız bu da başka bir araştırma konusu olacak gibi.
Kapsama alanı şu şekilde;

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: ES-HAIL 2 Amatör Uydusu
« Yanıtla #1 : 06 Ekim 2018, 21:06:44 »
Kuhne urun bile hazirlamaya baslamis bu konuda..
Yil sonunda uydu gidiyor.
Acil durum haberlesmesi icin mesela, bir semsiye seklinde moduler uydu anteni(ya da 60 cm lik bir canak zaten is goruyor)
Bir cift te bu cihazla direkt haberlesme istasyonunuz devrede ;)

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2018, 19:33:23 »
Dünya amatörlerinin heyecanla beklediği Es-Hail Sat2 uydusu bu gece Kennedy Uzay üssünden Space-X sirketinin bir roketi ile fırlatılıyor.

Fırlatılışı bir aksilik olmazsa  bu gece 23:45 Turkiye saatiyle olacak.
Bir çok amatör ilk qsolarını yapmak, uydu ya da roketten alacakları sinyalleri paylaşmak için heyecanla bekliyor.

Yakında bir sürü 2.4/10ghz arası çalışacak amatör olacak..
Bakalım bizden kim ilk olacak

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 24 Kasım 2018, 22:49:42 »
EsHail 2 uydusu yerine oturdu.
Beaconu aktif.
Su anki pozisyonu 25 Doğu
10706 MHz te beacon yayinini alanlar olmus bile

https://twitter.com/uhf_satcom/status/1066392084817547264

Kaliteli bir LNB, Bir SDR, Bir 60cm lik çanak ile downlink 'i dinlemek mumkun.
Ama ssb icin muhtemelen o lnb'nin tcxo'Lu ya da external clock alabilecek bir modifikasyona girmesi gerekebilir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 08 Ocak 2019, 23:54:15 »
ben de ilk beacon sinyalimi aldım..
Kulandığım ekipman,
60 cm offset çanak,
Octagon PLL 'li bir LNB
RTL-SDR  ve bir bilgisayar.

https://youtu.be/oB9OHB6os5Q

Artik devreye girse de , gonderecek tesisati bulana kadar en azindan SWL yapsak 10 ghz bandında :)

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 16 Ocak 2019, 16:11:08 »

Engineering Beaconlarından sonra bugun önce CW olarak CQ CQ DE ESHAIL mesajı gondermis uydu amator bandtan ... Daha sonra Bir carrier gondermeye baslamis.
Carrier'İn screenshot'i ekte..
Ama CW yu simdilik kacirdim.

Gondermek para istiyor evet. Ama en azindan dinleyin..
Hepinizin elinde bunu saglayabilecek cihazlar var ;)

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #6 : 10 Şubat 2019, 22:09:23 »
Eshail uydusu'nun TV transponderlari bir suredir acikti.
14 subat itibariyle Amator band transponderlari da devreye sokuyorlar.
SWL olarak bekliyoruz bakalim neler duyulacak.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #7 : 10 Şubat 2019, 22:10:56 »
Bir ilave de,
Bu uyduda Leila adi verilen bir sistem kullanılıyor.
Belirli bir gucten yuksek uplink yapan olursa o istasyonun downlink'ini bir uyari mesaji gondererek bloke ediyor.
Boylece yuksek guclu istasyonların heryeri bloke etmesinin onune gecip herkese esit bir dagilim saglanmasi amaclanmis.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 12 Şubat 2019, 18:47:47 »
Resmi açlışından önce, amator radyo kullancılarına deneme için izin verildi.
Şu anda paralelde bir çok amatör qso yu dinleyebiliyorum.
Gayet net bir kalite var. LNB ile ummadığım kadar kararlı bir şekilde duyabiliyorum
Kullandığım bir octagon pll'li lnb, rtl-sdr alıcı ve 60 cm lik bir çanak.

İlk kaydettiğim video https://youtu.be/ogIBdhiOWwU  linkinde.
Bunun yanında neler oluyor diye merak edenler için bir de websdr eklendi.

https://eshail.batc.org.uk/nb/

Buradan da neler varmış takip edebilirsiniz.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #9 : 13 Şubat 2019, 13:09:29 »
Eshail uydusu ile ilgili paylasimlari niye yapiyorum. O bandlarda gonderme bile yapamiyoruz diye dusunenler icin bunu yazayim istedim.

Mİkrodalga ile ugrasmak, radyo amatorlugunde baska bir boyut.. Alıcıları vericileri, test ekipmanlari , anten tipleri, dikkat edilecek hususlar , evdeki malzemelerden bile yapilabilecek bol miktarda bulunabilen cihazlar (lnb ile yapilan alici tarafi mesela..ya da 20 liraya mal ettigim 10 ghz verici.) yabanci oldugumuz bir dunya..

Hurdalikta bu is icin kullanılabilecek bugune kadar tekme atip gectiginiz gsm ve radarlardan cikan parcalar...
Hatta evinizdkei wireless cihazlarin icindeki parcalar, antenleri vs... Kullanabilecegimiz cevremizde cok fazla malzeme var..

Gercekten bambaska ve bugune kadar cogu TA amatoru (ben de dahil) tarafindan gozardi edilmis bir kısım.
Ama gunumuz teknolojisi her seyiyle mikrodalga uzerinde sekilleniyor. Radarlar, haberlesme cihazlar, telefonlar, uydular , evinizdeki hareket sensorlerine, firinlariniza  kadar...

Mikrodalga ile bu kadar ciddi bir sekilde ilgilenen uluslararasi bir topluluk ve bilgi birikimi varken.. Hala sadece  Vhf ve HF ile ugrasmamiz (bunlar gereksiz demiyorum ama yeterli bilgi birikimimiz yok mu sizce)
dunya mars'a giderken hala icten yanmali motoru yapmaya calisan ulkemiz teknolojisine benziyor.

Diyeceksiniz ki , e once o motoru yapalim sonra marsa gideriz..
Bence (Amator radyo anlamında) biz o motoru yaptik.. Simdi o motorla sokaklarda geziyoruz sadece...
Gezmenin otesine gecmemiz gerekmez mi?

Herkese 73

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #10 : 14 Şubat 2019, 16:58:28 »
İlgiyle takip ediyorum.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #11 : 04 Mart 2019, 15:52:33 »

Merhaba Arkadaşlar,

Senelerdir hareketli uyduları takip ettikden sonra geostationary bir amatör uydunun olması çok güzel.
Özellikle footprint'ine bakınca kapsadığı alanın genişliği de oldukca tatmin edici.

Gerek buradaki yazışmalar, gerekse takip ettiğim uyduların durumlarını da bildirdiğim https://www.amsat.org/status/index.php adresinde QS-100 uydusunun akif olduğunu görünce ben de test etmek istedim.

Hemen ihtiyacım olan malzemeleri toplamaya başladım. Elbette bu konuda en büyük zorluk site düzeninde bir yerde oturmamdan ötürü çanak anteni dışarı çıkartamamak olacak idi. Bu çalışma için en düşün ebattaki anteni araştırdığımda 40 cmlik çanak antenler ile dinleme yapılabildiğini gördüm. Ancak anteni dükkanlarda bulmak kolay değildi. Bir arkadaşım Karaköy'den cumartesi günü derneğe gelirken alıp beraberinde getirebileceğini söyledi. Hemen bir tane 45cm lik çanak anten sipariş ettim.

Bu arada da kendime bir lnb ve inserter (LNB'ye voltajı verebilmemi sağlayan combiner tarzı küçük bir ünite) temin ettim. LNB olarak kaliteli olduğunu bildiğim İnverto Black Ultra LNB aldım. İnserteri de temin etikten sonra  hemen evde çalışmalara başladım. RTL - SDR yi öncelikle denedim. Eğer sonuçlar yeterli olmazsa SDRPLAY'i denemeyi düşündüm. Ama elde çanak anten olmayınca denemek de çok bir anlam ifade etmeyecek idi. Birkaç kişinin LNB'yi uyduya doğru tutarak sinyalleri zayıf da olsa alabildiğini gördüm. İlk başta çok da inandırıcı gelmedi. Ancak eve gelip tüm kablolamaları yapıp uydunun olduğu yöne LNB'yi tutunca ciddi anlamda sinyalleri HDSDR programında gördüm. LNB ısınana kadar ciddi anlamda frekansta kaymalar mevcuttu. ısındıkca kaymalar azaldı ancak hala devam ediyordu.

Cumartesi günü arkadaşım çanak anteni alırken kendisinden bir de ucuz olduğu ve farkı görmek istediğim için Next YE-333 LNB almasını istedim. 15-18 TL arasında bir fiyatı var. Dernekte (TRAC Kadıköy Şubesi) hemen antenimizi kurarak istikameti ayarladık ve HDSRD'den sinyalleri çok güzel bir şekilde almaya başladık.

Akşam eve geldiğimde çanak anteni de yanımda getirdim. Ama malesef dışarı veya balkona monte imkanı yoktu. Bir şansım da odamın penceresinin tam güneye bakıyor olması idi. Anteni bir umut odanın içinde kurdum ve pencerenin iç tarafına cam açık şekilde yerleştirdim. Sistemi çalıştırdığımda sonuç olumlu idi. Hava soğuk olduğu için pencereyi kapatıp kaybın nasıl olacağınabaktım ancak beni etkileyecek kadar bir kayıp olmadı. Bu da kış vakti hobi uğruna donmayacağım için beni mutlu etti.

İnverto LNB yi Next LNB ile değiştirip onu da test ettim ve arasında çok büyük bir fark göremedim. Hatta Next LNB daha stabil çalışıyor (En azından beş altı dakikada bir küçük ayar yapmam gerekiyor dinleme yaparken). Şu anda onu kullanıyorum. RX kısmı hallolmuş oldu. Şimdi sıra TX kısmında. Bu konuda da şubemizdeki hevesli arkadaşlarımız bir çalışma yapacak. Umarım başarılı olurlar ve hepimize bir katkı sağlanmış olur. Ya da Kühne Elektronik ile bir görüşmek gerekecek. :)

Çalışma ve sonuçları ile ilgili bazı fotoları aşağıda paylaşıyorum. Elbette biri çıkıp illaki de "kardeşim sadece dinleme için yaptıysan hazır yapılmışı websdr olarak internette var, oradan takip etsene" diyebilir. Verilecek cevap "Sen de haklısın" olur :)

73 de TA2RA
« Son Düzenleme: 05 Mart 2019, 15:50:13 Gönderen: TA8A »
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul
GSM : 0538 030 67 11

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #12 : 04 Mart 2019, 16:14:15 »

Bir arkadaşımız da 35 cmlik çanak ile denedi, sonuç gene yeterince olumlu.
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #13 : 04 Mart 2019, 21:19:59 »
Merhaba, EsHailcilerin sayisinin artmasi guzel.

Hollanda'dan bile ev icinden alinabilirken guneye daha yakin Turkiye'den de  benzer performans almak beklenen birsey sanirim.

TX kismi icin dikkatinizi 2.4 ghz te yayin lisansimizin olmamasina  cekmek isterim.

Yoksa havaya cikmak bir HackRF kadar yakin !! :D

BTK ile gerekli yazismalari yapmaktayim. Yakinda gecici izin bile olsa izin alabilecegimizi dusunuyorum.

0.5W civari guc ve 60cm anten ile cikilabilmekte..

Verici icin Kuhne biraz gereksiz pahali kaliyor ve amsat-dl de gordugum kadriyla daha iyi performans veren ve cok daha ucuz olan sg-labs transverter var. En azindan bu cihazda external clock girisi var. Kuhnede o bile yok. Ayrica, Kuhne cikisi mw civari iken , sg-labs 2W a yakin guc ile arkasina PA bile eklemeden uyduya ulasilabiliyor.

Ona da bakmanizi tavsiye ederim.

Piyasadaki inverto, mag ve bir iki noname lnb ile testler yaptim.
Evet guzel ama, octagon'daki PLL hassasiyetini yakaliyamiyorsunuz.
Bir de turkiyeye varmak uzere olan çinden ismarladigim pll lnbler var. 3 dolar civari.. onlarla da karsilastiracagim en kisa zamanda.

Çevrimdışı TA2RA

« Yanıtla #14 : 04 Mart 2019, 22:00:59 »

Evet , belirttiğiniz gibi 2.4 GHz malesef bu sefer de atlanmış durumda.
Ancak talepler arttığı takdirde gerekli çalışmalar yapılacaktır.

Arkadaşlarımız HackRf ve Lime ile çalışmalarına başladılar. Arkasına da bir booster ile kurtaracaktır. Belirttiğiniz gibi oldukca "yakın".

Octagon un sahibi bildiğim kadarı ile bir Türk. Acaba irtibata geçsek bize bir "kıyak" yapabilir mi :)
Ben denemek isteyenler için ucuz yollu bir şekilde next ye-333 lnb'yi tavsiye edebilirim.

Almanya'dakiler elbette kendileri için uygun olan bir fiyata Kühne'den alım yapabiliyorlar. Umarım bu sene Friedrichshafen fuarında inceleme imkanımız olur. Rx ve Tx olarak 1.000 Euro gibi bir fiyata sistem tamamlanmış oluyor. (Kühne nin çıkışı 20W a kadar çıkabiliyor diye biliyorum, mw olmaması gerekir) Belirttiğiniz gibi iki üç amatörün bu konudaki transverter çalışmaları mevcut. Kühne'ye oranla ciddi anlamda ucuza geliyor. Sanırım fiyatlarda istikrarın sağlanmasının beklenmesi iyi olacaktır.

Es'Hail 2 de "TA" işaretini duymak dileği ile...

73 de TA2RA
Mert ÇANAKCILARLI
KN40nx
Ataşehir - Istanbul

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #15 : 04 Mart 2019, 22:22:23 »
Octagon'u ben populer olmadan kapmistim. Daha uydu atilmadan siparis vermistim.
Sonrasinda tabii talep cok oldu. Nisan ayinda cogu yerde tekrar stoga girecekmis.

1000 euro bu tur bir sistem icin oldukca yuksek bir fiyat.
LNB 10-15 dolar max..
Sadece Uplink icin transverter alirsaniz 100 euro..
Yok transverter alayim derseniz 190 euro
Yanina 100 dolara bir de leobodnar gpsdo alirsiniz (ben frekans konusunda cok hassasim diyorsanız)

Kalan parayla yanina bir de ikinci el ssb telsiz alirsiniz.
Hic cihazi olmayan biri bile 1000 eurodan daha ucuza bu sistemi toplar ki zaten uydunun amaclarindan biri minimum maaliyetle amatorlerin faydalanmasi.

Atlamisin 35 dolara 8W WiFi PA alinca fazla fazla is goruyor..

Elbet EsHail'i bizim amatorler de kesfedecektir.
Benim tek korkum bu kesif sonrasi uydu'nun  40m deki turk netlerine donmesi hehe :)

Mikrodalga ile ilgilenilsin de varsin biraz sohbet muhabbet olsun sorun degil.
En azindan kw'i dayayip bangir bangir konusamazlar..
Leila "Lelistungs Limit Anzeige"  kızar

73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #16 : 18 Mart 2019, 16:00:01 »
EsHail uydusu ile çalışmak için (izin çıktığında) bir patch anten yapmaya karar verdim.
PA3FYM'nin https://uhf-satcom.com/blog/patch_antenna adresinde anlattığı tasarımı yapmak için bir parça pirinç plaka aldım.

Daha sonra Ostim'de Su Jeti ile burada belirtilen ölçülere göre kestirdim.

Anteni tamamlayıp bir SWR testine soktuktan sonra burada sonuçlarını açıklarım.

Eğer kazayla bir gün bununla ilgli bir izin çıkacak olursa kullanmak için elimizde hazır olsun;)

Yapım detaylarını da burada ve blogumda paylaşırım.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #17 : 07 Nisan 2019, 19:58:40 »
Ispanya'da 2.3 ghz amator band icin acikti
Ama 2.400-2.401 araligi kapaliydi.
Ispanyadaki otoriteler bu bandi da acip 2.4 ghz bandinin tamaminda eirp 1500W a kadar musade etmisler.

ben de BTK daki "yuksek bilgili", "ustun liyakatli" memur arkadaslara hala 2.400-2.401 arasinda yapilacak yayinin 2485 mhzteki radyolinklerini etkilemeyecegini anlatmaya calisip kendimi yipratiyorum
Arada 85 mhz var. Bu buyuklugun farkinda misiniz sorumu ise yanitsiz birakiyorlar.

https://www.ure.es/autorizacion-general-para-2-400-mhz/

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #18 : 08 Nisan 2019, 17:20:25 »
Merhaba,
EsHail dinleme ile ilgil bir yazi yazdim ama, tekrar buraya tum resimleri ile eklemek zor geldi acikcasi.

Ayrica Turkiye'de satilan MAG tekli PLL LNB ile dinleme yapilaibliyor.
2'li olaniın üstünde de PLL yazmasına rağmen PLL değil.
Ama teklisi PLL çıktı

Bilginize.

https://ta2nc.blogspot.com/2019/04/eshail-icin-sdr-play-ile-stabil-dinleme.html

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #19 : 11 Nisan 2019, 10:26:35 »
Eshail uzerinde degisik denemeler yapiyor 2.4 ghz calisma izni olan arkadaslar. Bize de izlemek dusuyor.

Italyan arkadasin SSTV denemelerinden bir kare..