Çağrı işareti kısmına bir açıklama getireyim.
Yurtiçi genellikle ve yurtdışında ise zorunlu olarak kullandığımız fonetik alfabe NATO fonetik alfabesidir ve İngilizcedir. Dolayısıyla Tango Alpha dedikten sonra bir demek Türkçe konuşurken araya İngilizce kelimeler sokuşturulması kadar kulağı tırmalayan bir konuşma tarzıdır. Nasıl ki, yarın bir toplantı yapalım demek yerine, "yarın bir meeting set edelim" lafı rahatsız edici ise aynı bu da öyledir. Tango Alpha dediyseniz usulüne uygun one two three diye devam etmelisiniz. Ha ben Türkçe çağırıcam derseniz Trabzon Ankara bir ... diye çağrı yapabilirsiniz. Yasal olarak bir engel yoktur. Beni frekanslarda duyanlar bilir ki ben çağrılarımı çok uzun süredir Tango Alpha One/Two diye yaparım. Ha fonetik alfabe kullanımı zorunlu da değildir zaten. Kolay ve hatasız anlaşılması için kullanılır. Kanun sadece kendini tanıtacaksın der. [1] Mesela Amerika'lılar genellikle kendi aralarında sadece harfleri okuyarak çağırır.
Sayısal (Dijital) Rölelere gelince,
İstanbul'da şuan bildiğim kadarıyla 3 DMR, 1 D-Star(kapandı mı bilmiyorum, epeydir duymuyorum) 1 adet ne olduğunu bilmediğim ancak Yaesu C4FM olduğunu tahmin ettiğim amatör röle çalışıyor.
Ankara'dayken NXDN röle vardı. Hala vardır muhtemelen. Bunların hiç biri kullanım olarak illegal veya etik dışı değildir. Dünyada
son moda DMR yönündedir ve sayısı hızla artmaktadır. Yine ne yazık ki havada duyduğum bazı kişiler bu rölelere laf etmekte. Frekansta sayısal sinyal sesi duymanız, 1 sizin, 2 BTK'nın hatasıdır. Sizin hatanızdır çünkü bugün tüm rölelerin gönderme frekansında ctcss veya dcs bi ton vardır. Dinlemenize ton koyarak bu sesi duymamak sizin elinizde. BTK'nın hatasıdır çünkü analog ve sayısal rölelere aynı frekanstan tahsis yapmakta. Tabi bunda henüz geçiş aşamasında olduğumuz için pek çok röleyi mixed kullanmamızın da payı var. Ben şahsen simplex göndermelerime dahi 88.5 ton koyarım ve bunun yaygınlaşması gerektiği düşüncesindeyim ki eğer bölgesinde qrm olan bir amatör varsa sürekli parazit dinlemeden frekansı dinlemede kalabilsin.
Nasıl ki benim sstv arabirimim yok, benim maniplem yok, mors bilmiyorum diye bu modların kullanımının engellenmesini istemiyorsak, DMR, D-Star vb. cihazlarımız yok diye teknolojiyi takip etmek isteyenlerin bu modları kullanmasına da laf etmemeliyiz.
73, sadece 73
[1]: g) Amatör telsiz istasyonlarının kendilerini tanıtmadan haberleşme yapmaları
http://www.kiyiemniyeti.gov.tr/userfiles/editor/pdf/kıyı-emniyeti-genel-mudurlugu-amator-telsizcilik-sınav-ve-belgelendirme-yonetmeligi.pdf Altıncı Bölüm, Madde 23