Şimdi biraz vakit bulmuşken biraz daha ayrintili yazlaim da. nasil kafalarda insanlar oldugumuz daha iyi anlasilsin. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan arkadaslarimiz da umarim bundan birseyler cikarir.
Birinci olarak soylemek isterim ki bu konuyu ilk yazan arkadas bunu amator bandta kullanmayacagini zaten soylemis o yuzden ilave birsey soylemeye gerek yok.
Oncelikle ANI kullanımı, Kanunda ANI kullanamazsin diye bir bilgi yazmadigi gibi, toplum icinde yellenmeyi yasaklayan da bir madde yok bildigim kadariyla.Yapıyor muyuz? Hayır. Etik değil.
Amatorlerin IDleri cagri isaretleridir. Cİhazlari ile calisirken konusmanin basinda, ve/veya sonunda , hatta biraz uzamis konusmalarda aralarda cagri isaretlerini (her iki tarafın da) soylemekle yukumludurler. Bugune kadar yurtici yurtdisi herhangi bir yerde ANI gonderen bir amatore rastlamadim. Yasak degil gondersem nolur derseniz de, poliscilik oynamak isteyen baska yerde oynasin derim. Bir yaptırımı olmayacaktır tabii ama, hoş ta karşılanmayacaktır.
Ben sirf birileri kimsenin kullanmadigi bir tonu dilildili calacak diye toplum icinde dolasirken telsizin sesi duyulmasın diye ugrasmamaliyim sanirim. Ya da bu tonu duyan bir polise hem de OHAL suresinde abi ben amatorum aciklamasini karakolda yapmak zorunda olmamaliyim sanirim.. Hersey yazili olmasa da bazi kurallar var. Tum dunya amatorlerinin takip ettigi. Bunlari iyice kavramadan yorum yapmamak lazim.
Diger mesele;
"TA2AWM Yazdıklarınıza sonuna kadar katılıyorum. Buna yasak diyen kafa ani tonlu röle digital modlu röle kuruyor. Ve hf bantlarda kullanılması gereken q kodlarını uhf vhf de kullanan kafayla aynı. TA yı tango alfa diye kodlayıp bölgeyi Türkçe bir iki neyse kodlayan kafada aynı. :)"
Bu kafalari bir inceleyelim.
Digital modlu role dediginizin CTCSS/DCS tarzi bir tone squelch oldugunu dusunuyorum. Ya da bazı rölelerin uzaktan kulanasının DTMF ile yapılmasından bashediliyor olabilir. CTCSS rolelerin enterferans yuzunden tetiklenmemesi amaciyla yapilan bir sistemdir. Herhangi bir amatorun girmemesi amaclanmaz. Amaclanamaz. DCS ise yine bu amacla kullanilabildigi gibi, sizle ayni kodu kullanan bir amatoru cagirabilmek icin pager gibi kullanilan bir sistem.
Burada dikkat edilmesi gereken her iki tonun da sub-audioable olmasi yani baskalarini rahatsiz etmedne isini yapabilmesi amaclanir.
Tüm dünya röle sistemleri (Uydular dahil) kullanılan sistemlerdir. Gayet amatör şeyler yani.
HF bandlarinda kullanilmasi gereken Q kodu; Q kodu Tum dunya amatorlerinin ortak dilidir. HF VHF SHF ya da yazili dunya diye ayrim yapmaksizin kullanilir. Asıl kullanilmamasi elestirilmesi gereken bir durumdur. Erol bey ne kadarlik bir amatorsunuz bilmiyorum ama, diyelim 300 sorunda karşınıza çıkmadığı için QRV yi ezberlemediniz. Ya bu kadar insan manyak mi birbirine surekli VVV gondereyim mi diyor diye de mi sorgulama geregi duymadiniz?
Tum Q kodlarını bilmeseniz bile , temel olan QRV QRT QSL QRM QRN QTH gibi elzem kodları bilmek amatorum diye dolasan herkesin yapması gereken birşey. Bunları kullananları eleştirmek ise umarım arkadaşımız ironi yapıyordur da güler geçeriz diyebileceğim kadar vahim bir durum.
Fonetik alfabede turkce rakam kullanmanın da yanlış bir şey olduğunu niye düşündüğünüzü anlamadım. Görünen o ki burada da sizinle aynı kafada olmayan çok büyük bir amatör camia var.
Bir çok büyük hata daha var. TA2AWM nin yazdığı şifreli konuşma konusu.
Sebebi de , hasta bilgi gizliliği vs gibi sebepler sayılmış.
Öncelikle, Radyo Amatörü arkadaşlarım. Siz haberleşme hobisi olan insanlarsınız. AKUT ekibi değil.
Bu ülkedeki veya dünyadaki tüm insanlar gibi acil bir durumda, afet durumunda vs her vatandaş gibi mümkün olduğunca yardımcı olur. Bizzat körfez depremi sırasında iç işleri bakanlığında 48 saat haberleşme desteği vermiş biri olarka söylüyorum bunları. Kendi telsizimle. AFAD AKUT vs telsiz nedir bilmeden önce yaptığımız çalışma bu. Zaten ondan sonra gördüler de tüm üyelerini lisans sahibi yapmaya başladılar. (Keşke kendilerine ait bir frekans tahsisi isteselerdi daha iyi olurdu)
BUnun yanında Gerek Askeriye'nin bir çok dalıyla gerek diğer kolluk kuvvetleri ile telsiz sistemleri altyapısı kurulması üzerine çalşışmalarımız var. (iş yeri olarak.. amatör olarak değil) Hiçbir kurum kendi telsiz sistmeini diğer kurumların kullanmasına sıcak bakmıyor. Ya da başka bandları kullanma gibi bir dertleri yok. Kendi sistemlerini nasıl yüksek ayakta kalırlığa geçiririz uğraşındalar.
Amatör radyoda şifreleme bir iki istisna haricinde tamamen yasaktır. Bu istisnalar, Amatör uydu yönetim bağlantılarının izinsiz girilmesini engelleme amaçlı şifrelenmesi, Bir de Avustralya'da eğitim amaçlı olarak acil durum haberleşmeleri denemeleri sırasında geçici izinler verilmiştir. Bunun haricinde yasaktır.
Herhangi bir kurumun bizim rolelerimizi kullanmasına ihtiyaç olmadığı gibi, (altyapılarını iyi biliyorum) böyle bir niyetleri de yoktur.
Ayrıca kendi cihazları bizim bandlarda çalışabilecek frekanslarda da değil.
Öncelikle, 300 soru ezberleyip amatör olan arkadaslar, oncelikle bu hobinin ne oldugunu iyice bir sindirin. Cok iyi elektronikci, RFci , yazilimci vs olmanız sizi iyi bir amator tek basina yapmaz. Bu hobi kuralları olan bir hobi. Kural dısı davranmak istiyorsanız CB de takılabilirsiniz.
Vay efendim. Bunlar yeniliklere karşı diye düşünen arkadaslar için de , ekzantrik şeyler başlığı altında paylaştığım yazıları bir inceleyin derim. Hangi yeniliğe karşı olduğumu ondan sonra yorumlayın.
Bu konu altına başka birşey yazmayı düşünmüyorum. Polemiğe daha fazla girmeye gerek yok.
73