Merhaba,
Cihaz marka model tavsiyesi tamamen butce ile alakali bir durum.
Yine de bilindik Kenwood, Icom, Yaesu gibi markalardan sasmamak gerek.
Burasi anladigim kadariyla okulda bir arastirma istasyonu gibi bir yapida olacak ise, oncelikle sorumlu A sınıfı amator olarak Kiyi Emniyetinden bir basvuru yapmaniz gerekmekte. Ayrica, basinda sorumlu operator olmadan lisanssiz hic kimsenin cikis yapmamasi icin de gerekli onlemleri almaniz gerekmekte.
Size tavsiyem, istasyona bir adet HF/VHF/UHF (allband allmode) calisabilen cihaz almanız (hepsini ayri ayri almaniza gerek yok) Ve buna uygun anten almaniz yonunde.
10 tane el telsizini ne yapacaksiniz onu anlamis degilim..
Sonucta klup/arastirma istasyonu dediginiz yerde sabit cihaz olur. Amator olan arkadslar da kendi el cihazlarini kullanir. Amator olmayanin zaten cihaza ihtiyaci yok. Elinde bu tur bir cihaz da lisansini almadan zaten kesinlikle olmamali.
El cihazi nedir gorsun ogrenciler diyorsaniz amator band cihaz yerine PMR cihaz kullandirabilirsiniz.
El cihazlari ile amatorluk namina ogrencilere cok birsey katabileceginizi sanmiyorum. Ama bir HF istasyon ile yurtdisi gorusmeler yapmak , cesitli aktivite ve yarismalara katilmak insanlari bu hobiye teşvik etmek icin cok daha etkili olacaktir.
Amac gercekten ogrencileri tesvik etmek ise bu dedigimi degerlendirin. Yok sponsor bulmusken aldiralim ise, birsey diyemiyorum.Boyle bir butce daha faydali islerde degerlendirilebilir.
Bu arada onemli hatirlatma, lisansinizin hangi sinif oldugunu bilmiyorum ama A sinifi degil ise bu tur bir istasyon kuramazsiniz.
Ayrica, once bu hobide kendinizi iyice gelistirin ki, heveslendirmek istediginiz ogrencilerinize katabilecek birikiminiz olsun. Ornegin en basitinden , anteni almak yerine ogrencileriniz ile beraber kendiniz yapin.