Gönderen Konu: İstasyon için cihaz tavsiyesi  (Okunma sayısı 180 defa)

Çevrimdışı TA1OZS

İstasyon için cihaz tavsiyesi
« : 17 Ocak 2018, 15:02:10 »
Değerli arkadaşlar;
Uzun yıllar aklımda olmasına rağmen ancak geçtiğimiz yıl fırsat bulup (A sınıfı) amatör belgemi alıp çalışmalarıma başladım. Şimdilik basit bir el telsizi ile arkadaşlarımla haberleşip, çevrimlere katılıyorum. Daha çok bilgimi artırma dönemindeyim. Elektronik öğretmeni olmam nedeniyle hızlı ilerlediğimi düşünüyorum.
Kendim amatör belgemi alırken çevremdeki öğretmen arkadaşlarım ve öğrencilerimi de sürekli bu konuda teşvik ettim. Şimdilik belgesini almış 5-6 kişiyiz. Sınava girecek olanlar ve telsizi kargoda olan arkadaşlarımız var. Bu sayı daha da artacak gibi görünüyor.
Okul müdürümüze okulda bir istasyon kurup, hem kendi becerilerimizi artırabileceğimizi, daha da önemlisi özellikle öğrencilerimizin bu istasyonda eğitim alıp, motivasyon ve ilgilerinin artırılabileceğini anlattım. Okul müdürümüz projelere ve yeniliklere açık olduğundan bizden daha istekli çıktı ve bu proje için sponsor aramaya başladık.
Kısacası basit bir istasyon kurup burada öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve okul dışından gelen gruplara eğitimler vermek, demolar sunmak istiyoruz. (Bu arada bunlar ücretsiz olacak)
Bana göre istasyonda şimdilik şu cihazlar bulunmalı;
Masaüstü VHF/UHF cihaz
Masaüstü HF cihaz
   10 adet el telsizi
   VHF / UHF çatı anteni
   HF çatı anteni/antenleri
   SWR metre
   VHF/UHF mobil cihaz ve anteni
   Masa mikrofonu, hoparlör
   Maniple
   12V güç kaynağı ve akü
   Yeteri kadar kablo

Sorularım ise şunlar;
1.   Acaba bu cihazlar uygun mudur? Çıkarılması gereken veya eklenmesi gereken ekipman var mıdır?  (Bazıları birleştirilebilir.)
2.   Acaba böyle bir istasyon kabaca kaç tl’ye mal olur.
3.   Bu cihazlarla ilgili marka model tavsiyeleriniz nelerdir. Çünkü bazı sponsorlar para vermek yerine cihaz listesini bizden isteyip, direk bize cihazları gönderebiliyor.
4.   Bir istasyon kurduğumuzda bu istasyon için A sınıfı yetkili bir amatör gerekiyor. Benim okuldan tayinim çıkarsa bu istasyonun akıbeti ne olur. Başka bir amatör arkadaşa devir edebilir miyim?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
TA1OZS
73s

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: İstasyon için cihaz tavsiyesi
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2018, 16:44:23 »
Merhaba,

Cihaz marka model tavsiyesi tamamen butce ile alakali bir durum.
Yine de bilindik Kenwood, Icom, Yaesu gibi markalardan sasmamak gerek.

Burasi anladigim kadariyla okulda bir arastirma istasyonu gibi bir yapida olacak ise, oncelikle sorumlu A sınıfı amator olarak Kiyi Emniyetinden bir basvuru yapmaniz gerekmekte.  Ayrica, basinda sorumlu operator olmadan lisanssiz hic kimsenin cikis yapmamasi icin de gerekli onlemleri almaniz gerekmekte.

Size tavsiyem, istasyona bir adet HF/VHF/UHF (allband allmode)  calisabilen cihaz almanız (hepsini ayri ayri almaniza gerek yok) Ve buna uygun anten almaniz yonunde.

10 tane el telsizini ne yapacaksiniz onu anlamis degilim..
Sonucta klup/arastirma istasyonu dediginiz yerde sabit cihaz olur. Amator olan arkadslar da kendi el cihazlarini kullanir. Amator olmayanin zaten cihaza ihtiyaci yok. Elinde bu tur bir cihaz da lisansini almadan zaten kesinlikle olmamali.

El cihazi nedir gorsun ogrenciler diyorsaniz amator band cihaz yerine PMR cihaz kullandirabilirsiniz.

El cihazlari ile amatorluk namina ogrencilere cok birsey katabileceginizi sanmiyorum. Ama bir HF istasyon ile yurtdisi gorusmeler yapmak , cesitli aktivite ve yarismalara katilmak insanlari bu hobiye teşvik etmek icin cok daha etkili olacaktir.

Amac gercekten ogrencileri tesvik etmek ise bu dedigimi degerlendirin. Yok sponsor bulmusken aldiralim ise, birsey diyemiyorum.Boyle bir butce daha faydali islerde degerlendirilebilir.

Bu arada onemli hatirlatma, lisansinizin hangi sinif oldugunu bilmiyorum ama A sinifi degil ise bu tur bir istasyon kuramazsiniz.

Ayrica, once bu hobide kendinizi iyice gelistirin ki, heveslendirmek istediginiz ogrencilerinize katabilecek birikiminiz olsun. Ornegin en basitinden , anteni almak yerine ogrencileriniz ile beraber kendiniz yapin.

« Son Düzenleme: 17 Ocak 2018, 16:46:13 Gönderen: TA2NC »

Çevrimdışı TA1OZS

« Yanıtla #2 : 17 Ocak 2018, 16:58:10 »
Cevabınız için teşekkür ederim.

Belgem A sınıfı
El telsizlerini pmr düşünmüştüm zaten. Çocuğun en azından simplex iletişimde frekans /kanal ayarını, tone ayarını görebilmesi, diğer arkadaş veya arkadaşlarıyla iletişim kurabilmesi için.
Tabii ki anten yapacağız.:) İşin keyifli kısımlarından biri de bu olacak.
73s

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 17 Ocak 2018, 17:07:49 »
Emin olun bu hobinin en zevkli tarafi birseyler uretmek. ...konusmak degil :)

Bunun yaninda, son sorunuz, siz tayin olur iseniz, istasyonu yine bir A sınıfı amatorun sorumluluguna vermeniz gerekmekte.
Dilekce ile yapabilirsiniz.

A sınıfı amator yok ise , istasyon kapanir maalesef.

Çevrimdışı TA5TM

« Yanıtla #4 : 17 Ocak 2018, 22:36:11 »
Bu hobi öyle bir hastalık ki mualesef tedavisi yok,şu anda hem hf dinliyorum aynı anda vhf röle.Ama keşke her hastalık böyle olsa.