Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

Son çalışmam, 5 band, LSB-USB HF alıcı-verici cihazın alıcı görüntüleri.

<< < (6/6)

TA3IHD:
Teşekkürler.
Çok faydalı bilgiler. Aynen kontrol edeceğim. 73

TA3IHD:
Ali Şahin bey, aslında rf amplifikatör ün pozisyonu aynen resimdeki gibi.
İşin ilginç tarafı dualgate fet kuvvetlendirmiyor. Ancak agc görevini, g2 den verilen voltaj ile, yapıyor

TA3ALS:
Evet , inceledim. Mosfetin yüksek empedanslı çıkışı, hiçbir uyumlandırma yapılmadan doğrudan miksere girilmiş. Herhalde sadece AGC amaçlanmış, son derece gereksiz bir iş. Zira MC1350 'nin AGC kontrolü devre için yeterlidir.

Bence bu kısmı kaldırın. Zaten geniş bantlı bir preamplifikatör bir çok problemin de kaynağı olacaktır.(VHF- UHF bölgelerinde osilasyon gibi...)

Amplifikasyon işlemini IF katında halletmek lazım.

Selamlar...

TA3IHD:
bu cihazda dual-gate mosfet öncesine bir LNA kullanmadan sinyal duyulmuyordu. bu alıcıda, diyot ring mixer sebebi ile yüksek bir VFO sinyaline ihtiyaç var. Yaptığım testlerde girişte bulunan DDS sinyal kuvvetlendiricisinin DDS sinyalini kuvvetlendirmediğini gördüm. ilk girişteki dds sinyal kuvvetlendiricisin emitöründeki kondansatörü 1nf iken, 10nf olarak değiştirince transistorün DDS sinyalini 2V dan 5V a yükselttiğini gördüm. O anda cihazın sinyal alışı olağan üstü arttı. hattâ "forty" nin alışından oldukça daha hassas ve kuvvetli olduğunu gördüm  girişe taktığım LNA yı kaldırdım. Sonuç mükemmel bir alıcı oldu.
Verici exciter ise tam bir SSB sinyal üretiyor. sıra bu 10mw sinyali 70w a yükseltmekte.

TA3ALS:
En doğrusunu yapmışsınız. Güzel cihaz olmuş, elinize sağlık.

Şemadaki diyot mixerin optimal sürüş seviyesi 5miliwatttır (7dBm). Çok düşük güçle sürerseniz iyi bir sonuç alamazsınız. Çok yüksek güçle sürerseniz de zemin gürültüsü yükselir.

Bu devrede LNA kullanmak gereksiz. Fazladan kazandıracağı hiçbir şey yok. Alıcıyı erken tıkmaya götürür. Üstelik yüksek bantlarda kazancı azalır.
Mikser 1mw  (0dbM) girişe kadar aşırı sürmeye dayanıklıdır. Bu durumda sadece MC1350p entegresinin AGC eylemi yeterli gelecektir.

Benim cihazda da bu entegreyi kullandım. Yavaş bir AGC gecikmesi ile gayet iyi iş çıkarıyor.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git