Gönderen Konu: Ardunio Nano- si5351  (Okunma sayısı 2998 defa)

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Ardunio Nano- si5351
« Yanıtla #20 : 16 Ocak 2018, 11:05:29 »
Hulusi bey merhaba,
Arduinoyu yazdiklarinizi calistirabilen bir USB drive olarak dusunun.
İcine dilediginiz kadar program yazip sileiblirsiniz bir sorun yok.
Library ve yazilim farkli seyler.
Soyle ki,

Arduino icin yazilmis bir program icinde bazi temel libraryler barindirir. Her program icin birseyler yazmak yerine bu libraryleri programiniza ilave edersiniz ve kullanirsiniz.
Ornegin si5351 kullanan ve bu donanimi kullanarak belirli bir islem yapan bir program yazacaksam, bana lazim olan yapacagim islem ile iligli kismi yazmak, si5351 in kontrolu icin ise daha once baskasinin yazmis oldugu library'i kullanmak.

Bugun arduino'ma si5351 baglar onu kullanirim, yarin bir de ilave lcd baglar (onun da librarysini yukler) sonra lcd ye yazdiracagim bilgiler icin yazilimima ilave yaparim.
Ertesi gun bir de gps modulu baglar (nun da kontrolu icin library yukler) gps ten aldigim bilgi ile birkac hesaplama vs yaparim... gibi.

Arduino'da program kismi ayri library kismi ayridir.
Library'yi arduino yaziliminin add library kismini kullanarak eklersiniz.
Sonra yaziliminizin icine bir include cumlesi yazarak bunu kendi yaziliminizda da kullanirsiniz.

Bazi gelistiriciler kendi programlarini duz olarka yazar, sizin libraryleri manual olarak eklemenizi bekler, bazilari ise, (K3NG de oldugu gibi) hem ino (program ) kisimarini , hem de library kisimlarini zipleyip tek bir klasor haline getirir. Boylece kullanici ilave birsey kurmadna direkt olarak ilgil arduinosuna herseyi yukleyebilir.

Evet asagida yazdiginiz  bir arduino programi. goreceginiz gibi icine libraryleri de yuklemesi icin gerekli satirlar eklenmis
#include <Wire.h>
#include <SPI.h>

#include <si5351.h>

#ifdef USE_U8GLIB_LIBRARY
#include <U8glib.h>
#endif

#ifdef USE_LIQUIDCRYSTAL_LIBRARY
#include <LiquidCrystal_I2C.h>
#endif

Ancak, bu libraryleri sizin arduino yazilimina ilave etmeniz gerek yoksa derleme sirasinda library bulunamadi hatasi alirsiniz.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #21 : 16 Ocak 2018, 12:38:55 »
Ben yazarken Oğuzhan bey de cevaplamış ama, yine de paylaşıyorum...

ilk sorunuzdan başlayayım.

Arduino'ya her program attığınızda içindekini siler. ayrıca silmenize gerek yok.
Arduino program dosyalarının uzantısı "ino" dur. Bu dosyayı file/open ile açabilirsiniz. Kodu kopyalayıp yapıştırmak da aynı işi görebilir.
Ancak kopyaladıktan sonra kaydedip tekrar açmakta fayda var.

Bu güne kadar hiç bir arduino'yu statik paket içinde kullanmadım, hiç orjinal arduino da almadım. O kadar nazik bir cihaz değil :)

Arduino'yu açtığınızda, bir kütüphane seçmeniz gerekmiyor. Portun aktif olması tesadüf olmuş.

Arduino IDE'si (arduino kodunu yazıp/açıp attığınız program) ilk yüklemeyle gelen veya programa özel (sonradan yüklenebilen) kütüphaneleri,
kodun içinde görüp, olması gereken yerden alıp, kodunuza bağlarlar.

Evet, verdiğiniz örnek bir arduino ana programıdır.
Kodun içindeki şu satırlara dikkat ediniz;

SDD1306 I2C OLED
LiquidCrystal_I2C- interface for the 20x4 LCD display
Etherkit SI5351  - interface for the SI5351a clock chip

* Libraries used in this sketch are:
 *  - Google U8glib    - interface for the SDD1306 I2C OLED display. This is
 *                       not supplied, but is available here:
 *                       https://code.google.com/p/u8glib/
 *
 *  - F Malpartida
 *    LiquidCrystal_I2C- interface for the 20x4 LCD display with I2C. This is
 *                       https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/downloads
 *
 *  - Etherkit SI5351  - interface for the SI5351a clock chip,
 *                       not supplied but available here:
 *                       https://github.com/etherkit/Si5351Arduino 

Arduino ile gelen kütüphane dışında, başka kullanıcıların yazdığı, 3 adet kütüphaneye daha ihtiyaç duyuluyor.
Bu 3 kütüphaneyi, ana program ile beraber gelmediyse, sizin bir sefere mahsus yüklemeniz gerekiyor. bunun da bir kaç yolu var.
(Ama diyelim ki, OLED kullanmayacaksınız, bununla ilgili komutları, kodun içinden temizlerseniz, yüklemeniz gerekmez.)

Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi, "manage libraries" içinde bazı kütüphaneleri bulabilir ve yükleyebilirsiniz.

En üst sağ kutucuğa aradığınız kütüphanenin adını yazın (örneğin SDD1306)
Bir veya birden fazla kütüphane gelebilir karşınıza. Yüklemek istediğinizi seçip, sağda çıkan "install" butonu ile yükleyin.

Ya da, kod üzerinde denemeler yapmayacaksanız, tüm bunları yapan birisinden, hex dosyasını alıp yükleyeceksiniz.

73

Çevrimdışı TA1AIG

« Yanıtla #22 : 16 Ocak 2018, 13:21:55 »
Murat bey ve Oğuzhan bey hızır gibi yetişmişler ve çok aydınlatıcı bilgiler vermişler. Sağolsunlar.

Arduino'ya başlarken benzer zorlukları herkes yaşayabilir bu azminizi kırmasın.
Göreceksiniz ki bir süre sonra herşey çok daha kolay olacak.

Siz biraz zordan başlamışsınız gibi sanki.
Size naçizane önerim; hem Arduino IDE'ye, hem Library mantığına hemde programlamaya tam hakim olmak için
daha basit hazır sketch'lerle hakimiyet sağlamanız.
Örneğin; her yeni başlayanın yaptığı gibi Led yakıp söndürmek, LCD ekrana veya Serial Monitor'e yazı veya veri yollamak v.s. gibi.

Takıldığınız yerde yardıma koşacak arkadaşlar var. Ben de elimden geldiği kadar yardıma hazırım.
Size kolay gelsin.

Sağlıcakla kalın.
İlhan Güven, 73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #23 : 17 Ocak 2018, 03:32:13 »
İlginize çok teşekkürler. Lab. dan uzak olduğum için "hardware" çalışamıyorum. Şu anda deneme imkânım yok. Sadece elimde malzemeler birde laptop sadece bilgi yükleniyorum.

Bir sorum daha olacak. İnternetten araştırırken arduinonun LCD çalıştırırken 4 dolayında uç kullandığını gördüm. LCD yi Buna adapte eden shield 16x2 LCD ile karşılaştım. Sanırım ek devre ile 16 bacağı 4 veya 5 e düşürmüş. Hemen sipariş verdim. Laboratuvara gidince hepsini deneme imkânım olacak.
Sevgi ve saygılarımla. 73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #24 : 17 Ocak 2018, 12:03:34 »
LCD lerin 4 bacakli calisani sanirim i2c portu uzerinden calisan shiedleri.
Bu LCD yi kullanmak icin de ilgili i2c librarysini yuklemek gerekiyor. yaizlim icinde de (ona uygun degilse) gerekli degisikligi yapmak gerekiyor ki uygun LCD ye goruntuyu verebilsin

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #25 : 17 Ocak 2018, 12:32:22 »
Zaten verdiğiniz örnekte de, I2C'den çalışan 20x4 LCD kullanılmış.

*  - F Malpartida
 *    LiquidCrystal_I2C- interface for the 20x4 LCD display with I2C. This is
 *                       https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/downloads

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #26 : 17 Ocak 2018, 13:25:03 »
Hulusi Bey,
doğrudan seri iletişim kullanan lcd ler var. Onlardan da edinebilirsiniz. Ama paralel iletişim niye kullanılıyor diye düşünmekte fayda var. LCD nin paralel bacaklarının tamamını kullanırsanız, 1 birim zamanda yapılan iletişim işi 4 data bacağı kullanıldığında 2 birim zamana, tam seri iletişim kullanıldığında ise en az 8 birim zamana çıkar. Buna hesap kitap işlemleri ile si5351'e veri gönderme işlemlerini de katarsanız, programın bir döngüsü oldukça zaman alır. Kullandığınız enkoder hızlı çevirdiğinizde algılamaz, geride kalır. Programın hızı sizi tatmin etmez.
İşlemcinin saat hızını artırarak hesap-kitap işlerini hızlandırsanız bile çevre birimleri ile olan seri iletişimi hızlandıramazsınız.
O yüzden her iki durum arasında bir denge aramak gerekir.
Zamanında AD9850 ile bir sweep devresi yapmıştım. Hız yavaş kaldığından, dds nin paralel giriş portunu kullanmam gerekti. Tarama hızı 5 kat artmıştı.
Selamlar.
« Son Düzenleme: 17 Ocak 2018, 13:27:39 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #27 : 18 Ocak 2018, 17:12:36 »
AliŞahin bey, Doğrudur  bu iş için Nokia5110 LCD ekran kullanmışlar, ancak bizim arkadaşlar sağolsunlar, Direnç Net'te  5110 bırakmamışlar.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #28 : 20 Ocak 2018, 10:43:02 »
Arkadaşlar, yükleme yapabilirken, her ne olduysa, "error compling for board arduino nano" yazısı çıkıyor. ne olabilir acaba?

Çevrimdışı TA1AIG

« Yanıtla #29 : 20 Ocak 2018, 19:22:23 »
Doğru board'u seçtiğinizi varsayıyorum.
Bu hatanın yanında başka bir hata ayrıntısı var mı?
Başka basit bir sketch yüklemeyi deneyin aynı hatayı verip vermediğine bakın.
Kodlamada bir hata yada eksik kütüphane var mı yokmu anlamak lazım.

Mobil cihazdan gönderildi.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #30 : 20 Ocak 2018, 19:33:30 »
Çözdüm; şöyle, bordu her taktığımda ekranda doğru seçimler görünsede hepsini yeniden tıklayınca yükleme yapıyor.
Şöyle, arduino nano yu tekrar tıkla,
Port; doğru görünsede tekrar tıkla v.s.
Aksi takdirde tanımıyor

Çevrimdışı TA1AIG

« Yanıtla #31 : 20 Ocak 2018, 19:45:08 »
Sevindim çözdüğünüze. Eh.. böyle böyle deneyim sahibi oluyoruz.
Kolaylıklar diliyorum.

Mobil cihazdan gönderildi.

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #32 : 26 Ocak 2018, 15:18:24 »
Heyecanla kargodan LCD, OLED, LCD shield lerden geldi. Birde elimde arduino nano var. Bazı programlar yükledim ancak şemaya göre bağladığım devrede lcd ve oled i  çalıştıramadım. Ekranlarda bir belirti yok. Problem acaba programlarda olabilirmi? Acaba lcd leri çalıştırmak için başka ne yapmalıyım?

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #33 : 26 Ocak 2018, 15:23:02 »
Şema

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #34 : 26 Ocak 2018, 15:34:45 »
Merhaba,

Hangi ekranı kullanacaksanız, Kodun içinde ilgili satırları açmak gerekiyor.
Arduino, // ile başlayan satırları dikkate almaz.

//#define USE_LIQUIDCRYSTAL_LIBRARY
//#define USE_LCD_20X4_DISPLAY

#define USE_U8GLIB_LIBRARY
#define USE_SSD1306_128X64_DISPLAY

//#define USE_SMALLER_SSD1306_128X64_BUFFER

SCL, SDA uçları si5351 ile ortak kullanılıyor. si5351 çalışıyor mu?
SCL ve SDA uçlarını 10k direnç ile Vcc'ye çekmeniz gerekebilir.  Bağlantılar doğru ise, 10k direnç ekleyerek ve kod içinde gerekli kütüphaneleri açıp kapatarak deneyin.

4x20 LCD için ayrıca bir modül kullanıyorsunuz (I2C'den paralele çevirmek için) onun üzerinde jumper vs. varsa onlara da bakmak lazım.

73

Çevrimdışı TA1AIG

« Yanıtla #35 : 28 Ocak 2018, 18:18:12 »
Hulusi bey kullandığınız OLED ekran I2c'yi destekliyor değil mi?
Fotoğraftan anlayamadım.
Kod içinde  OLED ekranın adresi doğru tanımlanmış mı ona da bakmak lazım.
Ekranın I2c adresinden emin değilseniz http://playground.arduino.cc/Main/I2cScanner bu sketch ile tarayıp bulabilirsiniz.
Bence önce sadece OLED ekran bağlantısını doğru yapıyormusunuz, kendisi çalışıyormu sırf onu basit bir sketch ile deneyip emin olun.
Mesela bunu deneyin..http://arduino-er.blogspot.com.tr/2015/04/hello-world-096-inch-128x64-i2c-oled-on.html
Sonra LCD ekranı da ayrıca deneyip çalıştığından emin olun.
Sırf kontrası ayarlayan potu düzgün ayarlamadığım için görüntü alamayıp ne kadar uğraştığımı hatırladım birden.
Adım adım ilerleminizde yarar var.
Bir de kullandığınız kodu paylaşırsanız takip etmemiz daha kolay olur.

Kolaylıklar diliyorum.
İlhan Güven
TA1AIG, 73

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #36 : 28 Ocak 2018, 18:59:54 »
OLED in özelliklerine bakacam.
Dün Nokia 5110 ismarladım. Onun Oled gibi problemi olurmu?
Birde Arduino uno ismarladım. LCD shield UNO ya direkt  bağlanıyormuş. Bendeki LCD shield i bağlayıp trimpot ile ekran parlaklığını ayarlayacam. Bu konuda haklısınız. Parlaklık konusunda deneyimliyim.
Yani; hem "2x16 LCD screen" var, hem "LCD arduino shield" var, hem OLED var  ve hemde NOKİA 5110 LCD olacak birisinden biri çalışır herhalde.
Arduino LCD library lere bakıyorum ancak halen yükleyemedim.
ACABA; aşağıdaki programlardan hangisi "Library"
    1-.github    Add GitHub issue template                                                                    2 years ago
   2-examples/si5351    comments                                                                            4 years ago
   3-Adafruit_SI5351.cpp    Fix includes to allow for ARM architectures (M0)            4 months ago
   4-Adafruit_SI5351.h    Removed unused Adafruit_Sensor.h include                    2 years ago
   5-README.md    added R divider support                                                                    4 years ago
   6-asserts.h    First commit                                                                                    4 years ago
   7-errors.h    First commit                                                                                    4 years ago
   8-library.properties    Update library.properties                                                    2 years ago
README.md

Çevrimdışı TA3IHD

« Yanıtla #37 : 28 Ocak 2018, 19:02:50 »
Murat bey, aşağıdaki linki açarken,  hangisi LCD library?

https://bitbucket.org/fmalpartida/new-liquidcrystal/downloads

Çevrimdışı TA4EM

« Yanıtla #38 : 28 Ocak 2018, 19:51:49 »
Merhaba
Pic proğramlamanın gözünü seveyim,ne gönderirsen kabul ediyor.Arduino lu proğramlar yüzünden neredeyse elektronik hobisinden vazgeçer oldum.Selamlar.E.Çiçek Ta4em Isparta
Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir
M.Kemal ATATÜRK

Çevrimdışı TA2AKY

« Yanıtla #39 : 28 Ocak 2018, 21:37:25 »
Bu proğramı yazan kodları tam vermişmi sadece librarylerle çalışmaz Ana proğram (main) dosyası varmı ordan I2C ,LCD ,si5351 ,enkoder ,buton vs ile ilgili komutlar gönderilir . ne yapması isteniliyorsa libraryler burdan çağrılır.
Söyleyin yazara tüm kodları bir dosyaya koyup öyle yayınlasın.