Gönderen Konu: 10 GHz Amator Band QSO Calismasi  (Okunma sayısı 811 defa)

Çevrimdışı TA2NC

10 GHz Amator Band QSO Calismasi
« : 28 Aralık 2018, 12:11:50 »
Merhaba,
Bugun size ilginc basit ve ucuz ama size baska bir dunya acacak bir calismadan bahsedecegim.

10 GHZ FM qso.
Maaliyeti? Elde hazir olabilecek seyleri saymaz isek,
50-60 TL civari
Nasil mi?
Kullanacagimiz en onemli parca HB-100 denilen 10.5 GHz Doppler Radar vericisi

Bu parcanın frekansı amator band olan 10.3-10.4 GHz araligina indirilebiliyor.
Cok basit bir devre ve turkiye fiyati 25 TL civari. Bir cok sitede satisi var.

Mantik şu şekilde..
Bu cihazin çalışma voltajı 5V.
Genelde yapılan, bir LM317 ile regule voltaj uretmek , ve bir ses sinyalini LM317 nin Adjustment ayagina uygulayarak voltajda kucuk dalgalanmalara sebep olarak bir FM modulasyonu olusturmak.

CX2SC isimli amatorle yaptigim yazismada cok daha basit bir yontem onerdiler. Cihazi 5V ile besle, Sadece IF portuna 10 nF lik bir kapasitor ile audio ver. Yetiyor dediler.
Onu da deneyecegim.

Alıcı tarafı için ise Bir uydu LNB'si
Bir SDR radyo bir de LNB' nin beslenmesi için basit bir bias-tee devresi.

Peki bu cihaz ile neler yapabiliriz.
FUll Duplex FM haberlesme saglayabilirsiniz.
ATV yayini  yani Amator band TV yayini yapabilirsiniz.

Onune ekleyeceginiz bir canak anten ile ciddi mesafelerde anten anteni goruyor ise gorusme yapabilirsiniz.
Emin olun roleden/net frekanslarindan hal hatir sormaktan cok daha amatorce calismalar.

Ornegin
https://www.youtube.com/watch?v=upcrAsAg448  italyan iki amatorun gerceklestirdigi 200 km qso.
dunya rekoru 1000 km civari.

Size tavsiyem bu konulari arastirip 10 ghz konusunda biraz aktivite yapmak ve dunya amatorleri arasinda yerimizi alabilmek.

Calismayi tamamlayinca detaylari devre semalarini bu baslik altinda paylasacagim
 Guzel bir tatil projesi olacak gibi.

73

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: 10 GHz Amator Band QSO Calismasi
« Yanıtla #1 : 28 Aralık 2018, 21:21:32 »

Biraz once 10 GHz bandinda ilk QRV mi verdim
Umarim bir gun bu cagri pesine cevap veren birilerini de duyarim

73

https://www.youtube.com/watch?v=7yiQRCjLQxM

Çevrimdışı TA2N

« Yanıtla #2 : 28 Aralık 2018, 21:39:23 »
Selam,
bu konuyla çok uzun zamandır hiç kimse ilgilenmedi. Konuyu açman beni sevindirdi. İnşallah ilgilenen olur.
80 li yıllarda epey uğraşmıştım. O zamanlar hurdalıkta avuçla 1N23 microwave diyotlar vardı. İsmin i hatırlamadığım bir aylık dergide ( wireless world ) olabilir bir şama bulmuştum.  Uzun uğraşılardan sonra gayet güzel çalışmıştı.
Başarılar diliyorum.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 28 Aralık 2018, 21:48:38 »
Tesekkurler Nursun bey
GunnDiode'lar ile yapilan ghz alici/vericilerin kararliligi daha dusuk diye okudum ama tecrube edemedim.
Paraya kiyip dogru durust bir 10 ghz transverter alana kadar (gerci onceligim 2.4 GHz) oynayacak bir oyuncak iste. Sonra amac yine 10 GHz EME calismalari olacak.

Cok basit bir sekilde havaya cikmayi saglayacak bir cihaz. Yaklasik 10 dakikada tamamlayip havaya ciktim aksam eve geldikten sonra.
E o kadar basitse ne diye ugrasiyorsun derseniz. actim.. dro nasil calisir.. bu kararlilik nereden geliyor.. nasil beslerim. nasil modulasyon devresi yaparim okudum arastirdim ogrendim. Bir sonraki adim.. mikrodalgada anten nasil yapilir. nelere dikkat edilir .. kayiplar nasil azaltilir  kazanclar nasil arttirilir.  Mikrodalga bildigimiz hf vhf uhf dnyasindan cok farkli.

Dunyadaki amatorlerin bu isi cidiye alarak ugrasanlari pek alt bandlarda degil gordugum kadariyla.. 23cm ve yukarisi seklinde calisiyorlar.
40 ghz lerde 70 ghzlerde qso yapanlari goruyorum okuyorum.

HF cihazi kurdun.. anten yaptin.. cikis yaptin.. bi de bilgisyar baglayip FT8 calistirdin...qso yaptin...qso yaptin ... qso yaptin...  ee sonra??
Amatorluk biraz da yeni seyler denemek degil mi? Deneyin o halde ;)

Herkese 73

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #4 : 28 Aralık 2018, 22:02:00 »
Başarılar 73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 28 Aralık 2018, 22:09:47 »
Bu arada bir uyari yapayim.
Bu cihazin cikis gucu ortalama 12-15 dB arası..
1mw ve 3mw arası yani.
Bu guclerde bile olsa 10 ghz te calisan bir cihazin antenlerini gozunuze yaklastirmaniz tavsiye edilmez..
Hele canak anten gibi bir yere monte ederseniz antenin onunde 2m den yakinda durmaniz yine tavsiye edilmez..60 cmlik bir canaga takmis olsaniz %50 verimde bir canak bile yaklasik 30 dB kazanc yapar bu frekansta.
cihazin cikis gucu olan 15 dB yi de eklerseniz 45 dbm yani 35-40W gibi bir etki gosterecektir.

Sebebi korkmayin radyasyon degil..

Daha cok mikrodalgadaki tavugun basina ne gelirse onun gelmesi diyebiliriz :D

Çevrimdışı TA2FD

TA Callbook kaydı

Ömer Albayrak
    ANKARA
  • Hamlet
  • *
  • DOST BİN İSE AZ, DÜŞMAN BİR İSE ÇOKTUR
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2018, 10:45:49 »
Tebrikler Oğuzhan;
Çalışmanı tez zamanda dokümanlarıyla birlikte bitirip paylaşmanı bekliyoruz.
Kolay gelsin.

/ TA2FD

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2018, 14:04:39 »
Bu arada bir uyari yapayim.
Bu cihazin cikis gucu ortalama 12-15 dB arası..
1mw ve 3mw arası yani.
Bu guclerde bile olsa 10 ghz te calisan bir cihazin antenlerini gozunuze yaklastirmaniz tavsiye edilmez..
Hele canak anten gibi bir yere monte ederseniz antenin onunde 2m den yakinda durmaniz yine tavsiye edilmez..60 cmlik bir canaga takmis olsaniz %50 verimde bir canak bile yaklasik 30 dB kazanc yapar bu frekansta.
cihazin cikis gucu olan 15 dB yi de eklerseniz 45 dbm yani 35-40W gibi bir etki gosterecektir.

Sebebi korkmayin radyasyon degil..

Daha cok mikrodalgadaki tavugun basina ne gelirse onun gelmesi diyebiliriz :D

30-40W hemen pişirmiyor, ama giderek artan sıcaklığı hissediyorsunuz. 200W'ın plastiği birkaç saniyede erittiğini gördüm ama.

Siz nasıl bir anten kullandınız deneme için?

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2018, 15:07:51 »
ben bir anten kullanmadim.
Cihazin uzerinde normalde bir patch anten mevcut. Hatta iki tane tx iki tane rx icin anteni var.
Lokal testler icin bu anten yetti.
Cogu calismada bu cihazi bu sekilde canagin lnb takilan yerine oturtarak kulandiklarini gordum
İlave bir anten istemiyor yani.
Tabii bazi amatorler cihaz ustundeki antenin pathlerini kesip buraya bir sma konektor takip kendi 10 ghz antenlerine ya da icini bosalttiklari bir lnb ye yerlestirerek kullanmislar (lnb nin anten kismina dokunmamislar)
Muhtemelen daha kazancli olmustur.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2018, 18:32:38 »
30-40W hemen pişirmiyor, ama giderek artan sıcaklığı hissediyorsunuz. 200W'ın plastiği birkaç saniyede erittiğini gördüm ama.

Siz nasıl bir anten kullandınız deneme için?

30-40W hemen pisirmiyor ama goz korneasi ozellikle buna karsi cok hassas..hemen pisiyor diyorlar :)
O yuzden direkt bakmayin canak ustunde ise diye uyarmislar.
Yoksa kocaman insanlariz..Pismemiz vakit alir :d

Bu arada benim su anki calisma seklim su sekilde..
Evet boyle calisiyor ama cok stabil degil.
Bunun yerine daha cok tercih edilen beslemenin module edilmesi ile ilgili. Buldugum bir iki devre uzerinde biraz oynayip deneyip..belki biraz gelistirip oyle yayinlayayim diyorum
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2018, 18:36:05 Gönderen: TA2NC »

Çevrimdışı TA3CB

« Yanıtla #10 : 30 Aralık 2018, 22:57:10 »
Eski analog receıver lerden kullanabilirmiyiz.950-1750 mhz

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2018, 00:58:06 »
KU band bir receiver ise kullanabilirsiniz ama eskiler sanki C band idi
Buradaki LNB 10.350 mhz civarini 9.750 mhz downconvert edip 600 kusur mhz lere indiriyor.
Bu araliga tune edebileceginiz bir receiver isinizi gorecektir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #12 : 19 Haziran 2019, 09:36:40 »
Mİkrodalga merakim hala devam ediyor.
Dun ingiliz bir mail grubuna uye oldum..Biraz bilgi edineyim diye..
Bir radyo amatorunun attigi maili gorunce hem heyecanlandim hem icim burkuldu acikcasi.

Haftasonu yapilacak aktivitede calisacagi bandlari yazmisti

24GHz 30W
47GHz 50mW
76Ghz 50mW
122GHz 12 mW
134GHz 300 uW
241GHz 120 uW
olarak winchesterda qso yapacakmış. İlgili arkadaslari bilgilendiriyordu..

Ben ise burada 1.2 ghz de ve 2.4 ghz te bir transverter yapmak icin on arastirmalar icindeyim
10 ghz te alti ustu bir doppler cihaz ile havaya es kaza sinyal basmis durumdayim..

En iyi transverteri bile yapsam karsimda qso yapabilecegim biri de yok ayrica..

Cok hevesli birilerini bulsam bile, sirf bu frekansa baslamak icin alinacak test cihazlari, gpsdolar, ocxo/tcxo kartlari, konnektorler, rigid coaxlar vs zaten bi araba parasi tutar ki
ulkemiz ekonomik sartlarinda cok uzak hayaller..
Yine de baslayacagim bakalim..

İlk is bu frekanslara cikabilecegim bir PLL LO almak..

Neyse ki ukraynali arkadaslar (Daha onceden cok basarili LNBlerini almistim) ucuz yollu bir adetini yapmislar..
https://vhfdesign.com/pll-lo/lo-pll-usb.html
Evde 4351 ile yaptigim arduino tabanli benzer bir alet var ama bu cihaz ozellik ve fiyat acisindan alinabilir geldi.

12 GHZ e kadar sinyal uretebiliyor en azindan.
İleride external inputundan bağlanabilecek bir gpsdo ile cok cok daha kararli hale gelebilir.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #13 : 19 Haziran 2019, 16:34:48 »
Oğuzhan bey şu zamana kadar adf 4351'i almışsanız bence çok şanslısınız yeni uygulama ile yurtdışından gelen tüm paketlere gümrükleme ve vergi adında çok yüksek faturalar eklenmeye başlandı.
4351 modülü bende geçtiğimiz aylarda osa 103 ölçüm cihazıma traching olarak alıp adapte etmiş hatta çalışmasından çok memnun olduğumdan ikinci bir modül almak istesemde son vergilerden yanaşamaz oldum.
Bundan sonra ya hurdalıklar bize çare olacak yada elimizdeki eski malzemelerin değerini iyi bileceğiz.
Size bahsettiğim C band alıcı vericiyi nasıl amatör faaliyetlerimize dönüştürebiliriz hâlâ arayış içerisindeyim.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA7UCG

« Yanıtla #14 : 23 Şubat 2020, 17:21:00 »
Merhabalar,
Elimizde Ku band çalışan, Pace Mss-200 Analog Receiver var. Yapılan çalışmada bu receiver kullanabilirmiyiz acaba ?

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #15 : 24 Şubat 2020, 08:46:59 »
bu zannediyorum bir tv alicisi
Buradaki testte widefm yayin yapilmakta..
Analog receiver oldugundan alma ihtimali var. denemeden bilemeyiz.
Ama en garantisi sdr+ lnb

Çevrimdışı TA2SH

« Yanıtla #16 : 24 Şubat 2020, 09:50:46 »
Oğuzhan Bey, bilgilendirme için teşekkür ederiz ilk fırsatta çalışmalara başlayacağım hazırlıkları yapıyorum. Yakın bir zamanda 10 GHz  QSO yaparız ümidiyle 73.