Gönderen Konu: OPAmp ile iligli bir soru  (Okunma sayısı 167 defa)

Çevrimdışı TA2NC

OPAmp ile iligli bir soru
« : 08 Kasım 2017, 14:59:17 »
Merhaba,
Elektronik bilgim lehim yapmaktan ileri olmadigi icin sizler icin basit gorunebilecek bir soru sormak istedim.

Elimdeki  swr-bridge icin max gucte voltaj degeri 0.5V ancak negatif voltaj veriyor yani 0 ila -0.5 volt arasi deger veriyor.

Benim bunu elimdeki Arduino ile okumam lazim.
Bir de gelen ve giden icin iki farkli deger okumam lazım tabii.

Arastirdigim kdariyla bunun icin LM358 ideal bir alet gibi gorunuyor.
Hem negatif beslemeyi positif e cevirecek hem de x10 guclendirip arduino'nun 0-5v skalasina uygun hale getirip daha hassas bir olcum yapmami saglayacak gibi.

Sorum şu
LM358 de besleme olarak arduinodan alacagim 5v dc yi kullanacagim.

Nasil bir devre kullanmaliyim ki 0/-0.5V araliginda gelen degeri bana 0-5V olarak geri versin?

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: OPAmp ile iligli bir soru
« Yanıtla #1 : 08 Kasım 2017, 15:54:18 »
simetrik besleme kaynağı kullanmanız gerekir.
Swr köprüsündeki diyotları ters çevirerek pozitif voltaj üretmek te mümkün olabilir. Ancak bunun adc okuması için yükseltilmesi gerekecektir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 08 Kasım 2017, 16:02:00 »
https://www.youtube.com/watch?v=97WfCb0qcMU adresindeki amca (bendeki swr bride in aynisi)
anlattigi kadariyla arduino dan gelen 5v u kullaniyor sadece.
O yuzden soruyorum nasil bir ilave devre gerekir ki +- 5v alabileyim

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 08 Kasım 2017, 16:38:10 »
Oğuzhan Bey,

LM358 'i tek 5V ile besleyebilirsiniz. Teknik dokümanında yazdığına göre tek kaynak besleme 3Volttan başlayabiliyor.

Fakat devre kazancını 10 yapıp, eksi yarım volt girişi teoride beş volt yapabilirsiniz. Fakat besleme voltajına kadar çıkış alamama durumunuz olma ihtimali yüksek. O sebeple kazancı 10 değil 5 yapıp, Ardunio hesaplarını 2,5 volta göre yapmak lazım. İnternette "inverting amplifier LM358" yazıp aratırsanız temel devreler çıkıyor. Ben bir tanesini aşağıya ekledim. Kazancınıza göre dirençleri hesaplayıp bir tanesini kurup deneyebilirsiniz diye düşünüyorum. Kolay gelsin. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 08 Kasım 2017, 16:42:01 »
Forumlardan okudugum opamplarda illa referans icin (ozellikle negatif - positif invert yapmak icin) bu sekilde bir besleme istendigi yonundeydi. Yoksa direkt besleyebilmek cok daha isime gelir tabii ki
Aksam bir deneyeyim

Çevrimdışı TA3AS

« Yanıtla #5 : 08 Kasım 2017, 16:54:56 »
Oğuzhan Bey,
Arduino için araştırma yaparken enteresan bir devre gözüme çarptı. Belki işinizi görür diye paylaşmak istedim.
Devrede gelen voltaj pozitif mi yoksa negatif mi onu da görme şansınız oluyor.

Selamlar,

Serdar
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2017, 16:57:33 Gönderen: TA3AS »

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #6 : 08 Kasım 2017, 18:49:33 »
Swrmetre de bulunan diyotun polaritesini ters çevirirseniz pozitif çıkış alıř ve bunu tek kaynaktan beslenen  opamp ile yükseltebilirsiniz. Eğer arduinoda da piçlerdeki gibi referans voltaj girişı varsa, 2.5 volt referans ile full adc çözünülürlüğü elde edebilirsiniz.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #7 : 08 Kasım 2017, 19:42:01 »
LM358 Opamp tabiri caizse dinozordur,yapmak istediğiniz eviren devre için, + ve - 6 volt gerilime ihtiyaç duyar,bu tür eski Opamp'lar single beslemede çok kötü sonuçlar verir Rail to Rail olmadıkları için 0'ra sağlıklı yanaşamazsınız,700mV'tan aşağı inemez,maximumda ise 5 Volta yanaşamaz,4.7 volt civarında kalır,MAX492 MC6022 gibi Rail to Rail Opamplar gerekir,fakat sizin arzu ettiğiniz devreye Differansiyel gerilim verme mecburidir....

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #8 : 08 Kasım 2017, 22:08:03 »
Su anda Ali beyin yazdigi diyodu cevirme isi daha mantikli gorunuyor gibi.
Videodaki arkadas ile de yazistim onun da dedigi diyodu ters cevirdigi ve opampi sadece buffer olarka kullandigi yonunde.

Ancak ilave olarak opamp girisine rf izolasyon icin decouple yapilmasi gerek dedi ki sanirim kapasitor ile. bunun icin nasil bir yol izlemek lazim.

Not: evet arduinoda da referans voltaj mevcut.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #9 : 09 Kasım 2017, 08:59:48 »
ADC giriş pinine, tam dibine 10nF gibi bir kondansatörü (mümkünse SMD) lehimleyin.
Buraya girişi de 470 uH gibi bir endüktans ile yaparsanı tamam olur.
Ayrıca,
ADC girişleri genelde yüksek empedanslı olup, genelde pek tampon ihtiyacı olmaz. Bu işi ne amaçlı yapmak istediğinizi bilemiyorum, koruma amaçlı kullanacaksanız uygun olur. Ama güç ölçme amacı ile kullanacaksanız, bu kadar küçük voltaj aralıklarında diyotlar lineer olmayan bölgede çalıştıklarından sağlıklı bir ölçüm yapmanız çok zor olur. Güç ölçümü düşünüyorsanız AD8307 gibi logaritmik bir dedektör öneririm. Hem ölçüm sağlıklı olur, Hemde nanowattlardan kilowattlara kadar geniş bir aralığı izleyebilirsiniz.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #10 : 09 Kasım 2017, 09:46:08 »
Merhaba ALi bey,
bilgi icin tesekkurler.
Elimdeki w6pql'nin Filtre+SWR-Bridge'i.

Su anda burayi analog bir metre ile olcum yaparak kullanmaktayim.
Lineer calistigini soyleyebilirim.

Ancak, remote kullanım sırasında da swr ve cikis gucunu monitor edebilmek, ayrica swr'nin belirli degerlerin ustune cikmasi durumunda cihaz cikisini bloke edebilmek icin bir arduino ile kontrol devresi yapmak istiyorum.