Arkadaşlar selamlar..
Active anten ile bir süredir denemeler yapıyorum.
Yaptığım denemeler şu şekilde.
80 Metrede 3.758 Khz de bir sabit sinyal var. Cihazım oraya ayarlı ve sinyal seviyesini kontrol ederek Yaptığım antenlerin ne duyduğunu not alıyorum.
Sonra elimdeki fetleri ve transistörleri takıp deneyerek sonuçları karşılaştırıyorum.
Elimdeki bazı transistörleri denedim. Aşağıda isimlerini vereceğim transistörler gayet güzel çalışıyor.
AncaK ben en iyi performansı Motorola 2N3866 ile aldım. Hem bir sinyal olarak daha iyi duyuyor hem de dip gürültüyü daha az ölçtüm.. (datasheetlerini detaylı incelemedim sebebini bilmiyorum sadece denemelerimdeki sonuç bu)
RCA nın 2N2270 i de gayet iyi..
bunun yanında:
BC141
2N2270
2N4427
BFW16A
MRF515
Bunların hepsini denedim güzel çalışıyor..
Fete gelince çok fazla fet denemedim.. Ancak şunu farkettim. Sinyal seviyesinde fetin çok etkisi var..
Bu bölgede j310 güzel çalışıyor. Fakat şöyle de bir durum da var;
Farklı firmalardan elimde 3 4 çeşit J310 vardı.. sadece biri diğerlerine göre 2 3 sinyal daha iyi duyuyordu.
Tüm partları aynı dizdiğim iki antenden biri nin 5 sinyal duyduğunu diğeri 7 sinyal duyuyordu.
İnceleyince sadece fetlerin farklı firmalardan olduğunu farkettim. Feti değiştirince 5 duyan antenin de 7 duyduğunu gördüm.
Sonra elimdeki tüm j310 ları denedim sadece bir seridekiler 7 duyuyordu.. o seriyi ayırdım. İşaretledim..
Anten isteyen arkadaşlar not alıyorum isimleri.. elimde sadece 17 kadar 2N5109 var dolayısıyla 17 kişiye demonte kiti gönderebilirim.
Ancak 2N2270 bolca var.. Bununlada güzel çalışıyor. o da bir seçenek olarak kalsın..
Bu arada bu gün 14 mhz de bir test videosu çektim. Benim anten 14 katlı binanın 7 katı balkonunda. çok önü açık bir yer de sayılmaz. Buna rağmen sinyali ve dinlemeyi videoda görebilirsiniz. Dip gürültü de çok az videoda görüldüğü gibi..
Şimdilik 73
https://youtu.be/R_2AUh9Ps3w