Gönderen Konu: Masterrotor FZR1 Anten Rotoru Dişli Problemi  (Okunma sayısı 207 defa)

Çevrimdışı TA4AWS

Masterrotor FZR1 Anten Rotoru Dişli Problemi
« : 17 Ekim 2017, 00:41:22 »
Selamlar,
Geçtiğimiz aylarda bu site vasıtasıyla bir arkadaştan MasterRotor FZR1 anten rotoru aldım. Cihaz elime ulaştığında gerekli bağlantıları yapıp denemeye koyuldum. Kontrol ünitesinden yönü ayarladım rotor dönmeye başladı ve durdu. Birkaç defa daha yön değiştirmeme rağmen rotor hareket etmedi. Kontrol ünitesini salladığımda şıkır şıkır ses geliyordu. Bir sorun olduğu belliydi. İçini açmaya karar verdim ve açtım. İçerisinde 3 dişli yuvası vardı ama 2 adet dişli vardı. 3.dişli resmen tuzla buz olmuş.(Resimlerde görülen krem[sarı] renk parçalar 3.dişliye ait parçalardır) Sebebini bilemiyorum. Dişlinin sağlam halini bilmediğim için çapını vs değerlerini bilmiyorum. Bu dişliyi nereden bulabilirim? Dişliyi tornacıya yaptırmak istesem kime yaptırtabilirim? Ölçülerini isteyecek illaki. Ölçülerine nereden ulaşabilirim?

Teşekkürler
73
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Masterrotor FZR1 Anten Rotoru Dişli Problemi
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2017, 08:14:50 »
Bir iki ay once TA2AD bu disliden yaptigini dileyen arkadaslara gonderecegine dair bir not birakmisti.
Ilgili notu bulun isterseniz ya da direkt olarak TA2AD ile baglantiya gecebilirsiniz.

Bu rotorlarin kronik hastaligi bu disli maalesef.

Çevrimdışı TA4AWS

« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2017, 14:20:38 »
Teşekkür ederim Oğuzhan bey. Şua bey ile görüştük. Dişli varmış elinde. Bu problemi de halletmiş olduk. Çok sağolun.
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2017, 15:05:39 »
Rica ederim

Bir ilave yontem daha soyleyeyim.
Eger bir sekilde rotorun ana unitsine bir potansiyometre baglayabilir iseniz, ya da orada ikinci bir arduino calistirabilir iseniz
k3ng rotor controller yazilimi ve bir (veya iki) arduino ile bu disli sisteme ihtiyac kalmadan tamamen bilgisayar kontrollu bir rotor yapabilirsiniz.

Bilginize.

https://github.com/k3ng/k3ng_rotator_controller/wiki

Çevrimdışı TA4AWS

« Yanıtla #4 : 24 Ekim 2017, 13:04:59 »
Maalesef Şua bey tarafından yapılan dişli kontrol ünitesindeki yerine çok az bir farkla ufak geldi. Diğer dişli takımlarıyla birlikte çalışamıyor. Başka bir çözüm bulmam gerekecek sanırım.

https://drive.google.com/file/d/0B8Qund0jFWWaX21lYzNLVnBTUUk/view?usp=sharing
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA2IDE

TA Callbook kaydı

Emrah Kütükcü
    ESKİŞEHİR
  • OM/YL
  • QTH KM59FS50JA TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR
« Yanıtla #5 : 25 Ekim 2017, 01:03:15 »
Ayni sorun bende de vardi. Dislinin ufak kismi mi genis kismi mi problemli. Benim sansim bir abimiz ayni tip bir kontrol unitesi yolladi ve onu parcalanmadan sokerek ölçü uyarinca yaptirdim. Bende yedek var lakin nerede bulmam zaman alacaktir.
TA2IDE

D. Emrah KÜTÜKCÜ
emrah1983@gmail.com
0531 684 80 14
QTH KM59FS50JA TEPEBAŞI/ESKİŞEHİR

Çevrimdışı TA4AWS

« Yanıtla #6 : 25 Ekim 2017, 01:42:41 »
Şua bey de sağlam kontrol ünitesi bulup ölçmüş. Ona göre dişliyi üretmiş. Fakat anladığım kadarıyla dışı aynı görünen 2 tip kontrol ünitesi var. (Bendeki ünite altai değil. Masterrotor FZR1. İlk mesajımdaki görseli ünite ve rotor aynı diye temsili olarak atmıştım. Ünite içini gösteren resimler bendeki üniteye aittir.) İçleri de aynı yapıda olmasına karşın dişliler farklı. Başka bir arkadaş da dişliden edinmiş fakat benim gibi olmuş. Bendeki kontrol ünitesinde sağdaki dişli takımı metal (yeni) dişliye dokunamıyor. Videoya baktıysanız arada tutunuyor gibi olsa da metal dişlinin sağa yatmasıyla oluyor bu. motoru yerleştirdiğimde kesinlikle dişliler oturmuyor. Şua bey ile görüştüm. Metal dişlinin takıldığın pini dibinden kesip biraz dişlilere ve motora yakınlaştırmak tek çare gibi duruyor. Son çare onu deneyeceğim.
eski TB4DSE

Çevrimdışı TA2IDE

TA Callbook kaydı

Emrah Kütükcü
    ESKİŞEHİR
  • OM/YL
« Yanıtla #7 : 25 Ekim 2017, 21:24:20 »
hocam sadece bir düşüncedir. ve sonucundan sorumluluk kabul edemem. bence dişlinin olduğu taraftaki vidayı sıkarken motor ile plastik ayak arasına bir pul koy ve bir miktar eğik duracak ve dişliye dokunacaktır.
TA2IDE

D. Emrah KÜTÜKCÜ
emrah1983@gmail.com
0531 684 80 14

Çevrimdışı TB5CIV

« Yanıtla #8 : 26 Ekim 2017, 23:24:02 »
Tornacılığım Olmuştu Çocukluğumda. Dişlide Diş Sayısı Çok Önemli Yoksa Uymaz.
Rotorların Dişlileri Zamanla Sabun Gibi Eriyor.

Çevrimdışı TA2IDE

TA Callbook kaydı

Emrah Kütükcü
    ESKİŞEHİR
  • OM/YL
« Yanıtla #9 : 27 Ekim 2017, 00:21:37 »
sizdeki dişlideki dişleri bana diş ucundan ucuna çapları yollarsanız. yarın eve gidince bende cihazımı söküp bakayım. lakin aklımda 83 sayısı var. iç dişi hatırlamıyorum.
TA2IDE

D. Emrah KÜTÜKCÜ
emrah1983@gmail.com
0531 684 80 14