Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

MFJ-8100 World Band Receiver Projesi (Bir MFJ 8100 Klonu)

<< < (3/3)

TB6BHK:
Mehmet Divili Bey
Sayenizde Kısa  dalga bir reflex alıcıyı daha tanımış olduk. Benim  de kısa dalga değil de VHF bandında reflex alıcı çalışmalarım olmüştu.   Genlik modülasyonda başarıya karşılık FM bandında dar band modülasyonu tam alamama gibi bir verimsizliği görmüştüm.

Devrenizde anlayamadım bir nokta gördüm. Ben açıklayamadım. Belki bir izah tarzı vardır. O da şu
T2 Fet   devreye nasıl bağlanmış, görevi nedir?.  Eğer anten booster olarak bağlanmışsa gate veya sourge den bağlanması gerekirdi.  T2 ile T1'in  drainleri bitişik. Pek tabii olmıyan bir bağlayış yolu.
Yoksa T2 burada amplifikatör olarak değil de   daha özel bir görev yapmak için mı konulmuş?. Bu konuda görüşlerinizi öğrenmek isterdim
73,      Hüsnü Köktürk

TB5X_SK:
Hüsnü Bey;

Naçizane benim bilgilerim sizinkilerin yanında amatör kalır.
Bir düşüncem vardı ama yalan yanlış bilgi vermemek için, bu konuda epey bilgisi olan bir abimize danıştım. Düşündüğüm gibiymiş.

Verdiği cevabı aynen yazıyorum.

Rejeneratif "ayni faz" amp devresi. hassasiyeti artirmak icin. Bu alicilarda osilasyona 'kritik" girme durumlari olabilir. Yani olur olmaz yerlerde ve anlarda islik sesletri gelebilir. Kolay gelsin. 73

Devredeki P2 ve P3 kazancı, hassasiyeti ayarlıyor. Çok açtığınızda ıslık sesine benzer ses duyuyorsunuz osilasyona geçiyor. Kritik seviyenin biraz altında bırakmak gerek. Bu kritik seviye bandlara göre değişiyor. Zayıf duyduğunuz yerlerde açıyorsunuz. Bu yüzden bu potansiyometreyi ön panele alarak duruma göre açıp kısıyorsunuz.

Yinede herşeye rağmen eğlenceli bir alıcı ve parformansı hiç te kötü değil.

73

TA3ALS:
Öğretici ve güzel bir proje olmuş. Tebrikler...

Navigasyon

[0] Mesajlar

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git