Ana Sayfa > Bir sorum var! ***
Çatı Problemi
TA4A:
2011 - 2013 yılları arasında 5 katlı aparmanın (Ev Sahibiyim) çatısında kullandığım 11 Eleman 3 band antenimi 2013 sonunda gelen şikayetler üzerine sökmek zorunda kalmıştım. Şikayetler genel olarak Yayılan Radyasyon ve rüzgarlı havalarda antenin ses yapması.
Geçen ay Aparman toplantısında apartmanda kiracı olan bir arkadaş Uzun mesafe Wifi istasyonları kurulumu ile uğraşıyor ve apartman yöneticisine çatıya aktarıcı bir anten koymak istediğini belirtmiş, yapılan toplantıda bu konu dile getirildi ama yönetici arkadaş benim antenin sökülme mevzusu nedeniyle takamayız diyerek konuyu kapattı fakat 5. katta benim antenin sökülmesinde baş rol oynayan bayan wifi antenin gerekirse benim balkona takalım dedi. Bende benim anteni siz radyasyon yayıyor diye söktürttünüz bu cihaz yaymayacak mı hemde 24 saat dedim ses çıkartmadı.Dün öğrendiğim habere göre bu wifi anteni çatıya kurulmuş ama neresinde bilmiyorum, bugün yönetici ile konuşmayı düşünüyorum. Apartman yönetim toplantısında bu Wifi cihazın kurulmasına dair bir karar alınmadı ne oluyor diye soracağım. Biz apartmanda ev sahibiyiz bizimkini sökerken Ticari bir cihazı taktırıyorsunuz diyeceğim. Nasıl apartman otoparkına her daire sahibi aracını koyabiliyorsa bundan sonra herkes çatıyı kullanabilir diyeceğim. Takılan Wifi cihazın büyüklüğü yada küçüklüğü beni ilgilendirmez sonuçta oda alıcı verici bir anten sonuna kadar hakkımı arayacağım her türlü platformda sizler ne düşünüyorsunuz ?
TA4CS:
Mehmet bey size fırsat doğmuş sonuna kadar hakkınızı arayınız hayırlısı olsun inşallah 73.
TA2BU:
Bu her şehirde hızla artan 5 GHz wi-fi sistemleri ne kadar yasal acaba?
Güçleri konusu da belirsiz.
Size kolay gelsin, umarım anteninizi tekrar kurmanıza vesile olur...
73
TA2BU
TA3MHA:
Mehmet bey iyi günler.
Öncelikle çatıdaki haklarınız konusunu bir hukukçuyla görüşünüz. Yarım yamalak bilgilerimle kat mülkiyeti kanunu çatıyı ortak alan olarak tanımlıyor. Ama ortak alanların kullanımı hakkında da birtakım kısıtlamalar var.
Eğer çatıya anten kurma hakkınız varsa (bunun için kat malikleri kurulundan yazılı izin almanız gerekebilir) benim önerim, anteni kurmadan önce BTK’na baş vurup güvenlik sertifikası prosedürünü başlatın. İlk birkaç evraktan sonra size anten kurna izni verdiklerine dair bir belge verecekler (İzmir için yaklaşık 1 hafta). Sonrasında anteninizi kurun ve hemen ölçüm yaptırın. Ben yakın zamanda yaptırdım. Bunun maliyeti 1200 TL. Apartmanla da hem konunun hukuki boyutunu, hem de BTK’ndan aldığınız izinleri, ölçüm raporlarını paylaşın.
Hala antenin sökülmesi noktasında direnirlerse onlar sizi mahkemeye versin. Anteni siz yokken indirmeleri riskine karşılık ta başlarına ne geleceğine dair gene hukukçunuzla görüşüp aba altından sopanızı gösterin 😉
Diğer wifi anteninden de kuşkunuz varsa gene başvuru adresi BTK olacaktır. BTK’na baş vurup ölçüm yapılmasını isteyebilirsiniz.
Not: Güvenlik sertifikasıyla ilgili yardıma ihtiyacınız olursa bidiğim kadarıyla her zaman hazırım.
73 de TA3MHA Ateş
TA2RA:
Merhaba,
Bina yönetimi yapan bir firmada yönetici olarak çalışmaktayım. Bu sebeple bir kaç bilgi de ben vermek isterim.
Kat Mülkiyeti Kanununda çatılar ortak alan, balkonlar da bağımsız bölüm dahili veya ilavesi olarak geçer. ortak alanların nasıl kullanılacağı ilgili kanunda veya binanın kanundan sonraki kurallarını belirleyen yönetim planında yer alır. Yönetim planında yer alan maddeler tüm kat malikleri tarafından uyulması zorunlu olan maddeler olup ancak hukuki itiraz durumunda geçersiz olabilmektedir. Bir de bu yönetim planında yer alan maddelerin amir hükümlerin yer aldığı Kat Mülkiyeti Kanunu maddelerine ters düşmemesi gerekmektedir. Böyle bir durumda Kat Mülkiyeti Kanunu maddeleri geçerli olur.
Çatıya anten konulması ile ilgili açılmış davaların sonucunda ortaya çıkmış Yargıtay kararları mevcut idi. Ancak bu kararların hiç biri (takip edebildiğim kadarı ile) telsiz anteni ile ilgili değildi. Genelde TV veya uydu anteni ile ilgili idi. Bu kararlarda da ihtiyaçlar göz önüne alınarak anten konulabileceği yer almakta idi. Ancak günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler ile antenlerin ortak antene çevrilmesi tartışmanın boyutunu ve ihtiyaç durumunu farklı yerlere taşır oldu.
Böyle bir durumda öncelikle karşılıklı görüşme ile konunun çözümlenmesini sağlamak gerekiyor. Normal bir apartmanda bu konu daha kolay çözülebiliyor ama özellikle büyük şehirlerde yer alan çok bloklu veya çok daireli sitelerde / toplu yapılarda bunun çözümü daha da zor oluyor.
Tavsiyem öncelikle bina yönetiminden yönetim planının bir kopyasını almanız. Bunu vermek istemeyebilirler. Sizde bulunması en doğal hakkınızdır ama yönetim vermeyebilir, bu durumda tapu veya belediyeden almanız gerekir. Onlar da genelde bunu bir ücret karşılığında veriyorlar. Ynetim planını iyice okuyup değerlendirmek lazım. Böyle bir maddenin , kısıtlamanın olup olmadığına bakmak gerekir. Şayet yoksa yönetime yazılı bir dilekçe vererek talep ve nedeni yazılabilir. Ateş Bey'in de dediği gibi teknik bilgi ile (her ne kadar anlayamayacak olsalar da) yazı güçlendirilebilir. İnsanlar bir kurumdan yazı gördüklerinde daha muteber oluyor malesef. Yazıda özellikle kurulan sistemden dolayı herhangi bir hasarın olması durumunda bütün hasarın tarafınızdan karşılanacağını belirtmekte fayda var. Böylece onların kafasına takılmadan sorunun cevabını kendilerine iletmiş oluyoruz. Şayet bir uzlaşma sağlanamazsa hukuka başvurmaktan başka çare kalmıyor. Bu durumda da sıkıntılı bir süreç başlamış oluyor. Yargı durumu "ne kadar gerekli " veya "ihtiyaç" olarak değerlendirir bilemiyorum. Camiamızda illaki avukat arkadaşlarımız vardır. Onlar bu yönünü daha iyi değerlendirebilirler.
Balkona konulan anten ile ilgili olarak yönetimsel olarak, şayet anten balkonun içine konulmuşsa benim için kurutulan çamaşırdan bir farkı yoktur. Ama binanın dış cephesine monte edildi ise orası da ortak alan olarak yer almaktadır. Çatıya habersiz konulan wifi istasyonunun ticari bir durumu söz konusu ise yönetim kurulunun bu konuda karar alması gerekir. Kat malikleri genel kurulunun da bu yönde bir karar alabileceği yönünde karar almış olması da gerekir diye düşünüyorum. Yoksa yönetici kendi insiyatifi ile ortak alanı ticari bir amaçla kullanıma açmış olur ki bu durumda da gelirinin nereye gittiği tartışma konusu olur. Ama kişisel olarak karşı binamda RF yayan bir baz istasyonu olmasından ise çatımda bir baz istasyonun olmasını tercih ederim. Malum hep yaptığımız bir yorum vardır "mum dibini aydınlatmaz" :)
Ha, şimdi bana sorabilirsiniz "siz çatıya anten takabildiniz mi?" diye. Hayır :( Oturduğum bina bir sitede ve binada 100 den fazla daire var. Bunun için de yönetim ile malesef savaşmam gerekir. Daha önce oturduğum ev de site idi. Depremden sonra İstanbul Valiliği tarafından verilmiş bir yazı vardı. Hobimizin aynı zamanda sivil savunma için de destek olarak kullanıldığı ve bu sebeple talebe yardımcı olunmasını içeriyordu. O zaman yönetici olan emekli albay durumu farklı değerlendirip hiç vakit kaybettirmeden antenimi taktırmış idi :) Ama bu malesef her yerde aynı olmuyor.
Çatı katının normalde İSG bakımından kilitli olması gerekiyor. Anahtarı da yönetimde veya kapıcı/güvenlikte bulunuyor. Ya da daire içinden de çıkılabiliyor. Kanunda müsade mecburiyeti diye bir madde vardır. Bu madde çalışma yapılacak olan bölgeye geçiş şayet bir daireden yapılabiliyorsa izin vermesi yönündedir. Ancak bu madde şahsi bir antenin takılması için kullanılamaz.
Konuyu biraz uzun ve ayrıntılı yazmış olabilirim, kusura bakmayın. :) Ama bilgi paylaşımımız ne kadar ayrıntılı olursa bilgi havuzumuz da o kadar dolar ...
73 de TA2RA
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git