Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

AM Orta dalga Transmitter projesi..

<< < (7/8) > >>

TA2GC:
Casio yada Sanyo kablosuz telefonlar vardı 80'li yıllarda bunlar AC şehir şebekesini anten diye kullanıyordu bir izole ferit trafo 2 adet x2 tip kapasitör ile doğrudan 220 V bağlanmış, frekans iki model 1680KHz ve 2150KHz idi bir evin içi yada bahçede rahatça konuşabiliyordu..

TA3ALS:
Sait Bey evet haklısınız.

AM Modülatör fikrini bir arkadaş önermişti. 7812 nin datasheetinde varmış. Buldum şimdi, ekliyorum.

TB6BHK:
 Mehmet Divili Bey

Orta okul lu olduğum yıllarda bir transistörlü ve o zamanlar yaygın olan şimdi sanırım bulunmayan kapasitif mikrofon ile modüle edilen bir orta dalga vericisi yapmıştım. Yayın sahası birkaç metreydi. İlave bir modülatör katı yoktu. Kapasitif mikrofon sadece bir kapasite idi, yani içinde fet diye bir şey yok. Akım ve voltaj verilmeksizin kapasitif olarak çalışıyorlardı. Antenim ise akortsuz ve fakat bayağı uzun ve yere yatay olarak şebeke elektrik hattına parelel gerilmişti.

Modulasyonu da verimsiz olan bu  Vericinin anten dipliğine birkaç turluk  bobin sarıp rezonansa geldiğinde, herşey birden değişti, O verimsiz kapasitif mikrofon aşırı aktif hale geldi, sanki vericinin ana unsuruymuş gibi çalıştı.  Artık mikrofona yaklaşmak gerekmiyordu. Odanın içindeki hafif sesler dahi havaya uçuyordu.

Bu tecrübeme istinaden derim ki anten endişeniz olmasın. Sadece rezonansa gelsin yeter.
Ferit Anten meselesine gelince TA3ALS    Ali Şahin Kuzucu Bey çok haklı. Çok küçük güçlerde ferit anten verici olarak kullanılsa da güç arttıkça ferit çubuk ısınıyor, enerji ısı olarak kayboluyor. Ciddi çıkışlara ferit çubuk eriyebiliyor.
Gençliğimde İstanbulda'ydım ve elimde ferit anten çıkışlı bir orta dalga verici vardı.  Veysel Güleryüz Bey beni gördü ve vericiyi eline alıp baktı, baktı ve dedi ki
--Vericiyi şu feritten kurtar .

sağlıcakla   73         Hüsnü Köktürk 

TA1LC:
Hüsnu bey haklısınız en çok 10 watt demişler alttaki projede. http://cqham.ru/ant6.htm. Belirtmek lazım ki ferit çubuk erimez zaten 500C' derece üzerinde bir isıda üretiliyor. Ve ısınacagını zannetmiyorum bütün transistörlü çıkış katları kömür toroid dürbün ile imal edilmiş. Malzemesi freknsa uygun degilse ısınma yapar belki. Linkteki projede 20 cubuk kullanılmış 10 w için. Demek ki 2 çubuk anten bizim 1 Watt için yeterli. Bu proje ısı üretemez. Mümkün degil.

TB6BHK:
Yüksel Mert Bey

İlginizden memnun oldum

Haliyle bazı yanlış anlamalar oluyor. Arkadaş bir yazı yazıyor, hemen altta yanıtla ibaresi var. Birisi yanıtlıyor..bu iş devam ederken  en son gelen konuya bir ilave yapmak istiyor. ama bu ilave en son yazının  yanıtlaması olmayacak.
Benim ilave  genellik ifade edecekti, yani maksimum 10  watt için söylenmiş değildi. Elbette 10 watt  dışarıyı ısıtacak yeterli bir güç değil. Ben bu fer üzerine 28 MHz yi bindirmiştim,  ferit çubuk eğrildiğini gördüm.

Eskiden bir yazı köşemiz vardı, ismi şöyleydi      Biraz da gençler için
Elektroniğin yeni yeni çıktığı yıllarda bu yazıda genç' ten kasıt   bu işe yeni başlayan anlamındaydı. O zamanlar yeni başlamak tabii ve doğal ve mümkün olabiliyordu. Şimdi elektronik hayli yaygın ve çok dallı olduğu için bu  ifade anlamını yitiriyor.
Elektroniğe hangi yaşta ve neresinden girerseniz, giriniz çıkışı bulamadan ömrünüz biter. Bu işin genci ihtiyarı kalmadı.
73,  sağlıcakla     husnu66tr@yahoo.com

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git