Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
AM Orta dalga Transmitter projesi..
TA1LC:
Evet. Araç içinde FM transmitterin mekan içinde AM türü. Az elektrik tüketen. Uydu dekoderin veya pc hoparlorlerin içine monte edilebilen.
TA3ALS:
26 yıl önce öyle bir oyuncak yapmıştım. Kırmızı renkli osilatör bobini ile yapılmış bir osilatör ve bir transistörlü kuvvetlendirici. Bu devre 7809 ile besleniyordu.7809 un gnd ucunu 100 ohm direnç ile
GND ye bağlamıştım. Bu noktadan bir kondansatör ile wolkmenden müzik giriyordum. 10- 15 metrelik bir tel bağlayarak radyo ile 300 metreden dinlemiştim. Elektirik direklerinin yanına yaklaşinca yayin şiddeti artıyordu.Basit bir oyuncaktı. Kolay gelsin...
TB5X_SK:
Nursun abi,
Lambalarla hiç çalışmadım.
Tek lambalı transmitterlara kedinin ciğere baktığı gibi bakıp iç geçiriyorum :))
Elimde 15 kadar lamba var ech42 eaf42 el41 az41 bi kısmının da yazısı silinmiş..
Bunlarla şöyle bisey yapabilir miyim?
Bu tür devreleri inceledim genelde 5CQ8 veya 6CQ5 gibi lamalar kullanılıyor..
Bu bendekiler iş görür mü?
Alttakiler ise ismi silinmiş olanlar bunların ne olduğu belirlenebilir mi ?
TA2GC:
70'li yıllarda Eko kit diye Selanik pasajında radyo kitleri satılırdı,ara ve çıkış trafoları vardı,bu radyolar tamamen çalışır durumda,sadece varyabıl kondansatörleri yoktu,fi tarihinden kalma 1.5 volt fleman 90 volt anot radyoların pilleri artık üretilmediği için çöpe gidiyorlardı,bunların içini böşaltıp kiti içine takardık,sadece varyabıl bağlantısı ve komütatörünü bir yere sabitleyince fıstık gibi çalışırdı,dernek o zaman Cağaloğlu Çatalçeşmedeydi,hafta sonu herkez radyosunu birbirine gösterir hava atardı,çok değil bir hafta sonra tüm radyolar verici oldu ,bir bas bırak anahtarı,audio çıkış katını modülator haline getiriyor ses potansiyometresine bir adet artık bulunmayan kristal mikrofon bağlanıyor ( bazılarıda radyonun hoperlorunu mikrofon olarak kullanıyordu,eski çevirmeli telefonlardan çıkan trafo dönüştürü olarak kullanıyordu ) çıkış trafosuda lokal osilatörün bir yerlerine bağlanıyordu,osilator bir tel aracılığıyla radyonun içinde kalın bir telden bükülmüş Kadr antene bağlanıyordu, mesafemi ? ya alt yada üst kata gidiyordu,ama hazzı tarif edilemezdi...
TA2GC:
TA1D Mehmet abinin bir yazısı vardı tam olarak hatırlayamıyorum ,ana hatlarıyla yazısı silinmiş lambarı buzlukta bekletiyorduk,çıkarınca lamba yavaşça ısınırken yazı hare olarak ortaya çıkıyordu...
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git