Gönderen Konu: ANTEN EMPEDANSINI ÖLÇEN YENİ ANALİZER PROJESİ BİLEN, GÖREN, DUYAN VAR MI?  (Okunma sayısı 166 defa)

Çevrimdışı TA3EN

Merhaba Arkadaşlar,
           Arkadaşlar şu sıralar çeşitli anten analizer projeleri yapıldı yapılıyor. Ama benim bildiklerim gördüklerim içinde antenin empedansını ölçme fonksiyonu yok. Acaba sizlerin gördüğü yurt içi veya dışında yapılan projelerde anten empedansını ölçenler var mı? Çünkü; antenin swr'si 1:1 olabilir ama empedansı 50 Ohm olmayabilir. Fizik kuralı gereği swr minimum olunca empedans da 50 Ohm olmuyor.  O yüzden empedans ölçmeye ihtiyaç var.                   
           Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.    73...

Çevrimdışı TA3ALS

Hüseyin Hocam, anten 50R ise SWR si 1 dir. Ancak anten rezonansta ve empedansı farklı bir değerde olabilir. Bu durumda SWR 1 den farklı olur.

Ben vk5jst e ait projeyi yaptım. Bu devre anten rezonansta ise x=0 olarak gösteriyor. Daha önceleri kullandığım tel balkon anteninde 7.1 MHz de X=0 , Z=11R
idi. Anten rezonansta olmasına rağmen SWR yüksekti. Anten dibinde sabit bir L tuner devresi ile empedansı 50 ohm'a çıkararak uyumlamıştım.

Anten çalışmalarında bence önemli olan öncelikle istenilen frekansta anteni rezonansa getirmek. Anten ancak rezonansta ise (yani X=0 durumu) üzerine gelen RF enerjisini tam olarak yayabilir. Empedans uyumsuzluğu daha sonra giderilmeli.

VK5JST analizörün tek eksiği, empedansa ait sanal bileşenin kapasitif mi yoksa indüktif mi olduğunu doğrudan göstermemesi. Ancak frekansı hafifçe kaydırarak bunu anlayabiliyorsunuz.

Çevrimdışı TA1JA

Hüseyin Bey,

Fotoğraftaki devre ve dijital voltmetre ile, ölçümleri yapıp, linkteki programa girerseniz, empedans ve swr ile ilgili bir çok değeri hesaplıyor.
Bu devre, bir AD9850 ve arduino ile birleştirilerek, güzel bir analizör yapılabilir. Ben de yapmak istiyorum ama henüz fırsat bulup başlayamadım.

http://www.nutsvolts.com/uploads/magazine_downloads/871/RFAnalyzerSW2.zip

73