QSL Kart Nedir? Telsiz ve radyo amatörleri yaptıkları çeşitli görüşmeler (QSO) sonucunda görüşmelerini karşı istasyonlarla da teyit etmek amacıyla o istasyonlara QSL kart adı verilen kartlardan gönderirler. Bu uygulama bir nevi kartvizit değişimi olarak da adlandırılabilir. QSL kart amatörler arasında kullanım manası olarak “teyit etmek” anlamında kullanılır. Konu ile ilgili ilk QSL referansları 1916 yılında 8VX ile 3TQ arasındaki görüşmenin teyidi olarak ABD’de rastlamak mümkündür (o günlerde ITU öneki kullanılmadığını da arada anımsatmak isterim) (
http://en.wikipedia.org/wiki/QSL_card) . Bu da bize bu güzel uygulamanın neredeyse bir asırdır sürdüğü göstermekte.
Uygulamanın hayata geçirilişi de oldukça basittir. Radyo amatörü yaptığı haberleşme (QSO) sonunda karşı tarafa, yapılan QSO’ yu teyid etmek amacı ile kendi QSL kartını gönderir. Her radyo amatörü yaptığı QSO için bir QSL kartı göndermek zorundadır. Bugün bu kurala özellikle ülkemizde pek de uyulmasa da yabancılar hala bu konuya önem vermektedirler.
Hangi bandlarda QSL kart gönderileceği ile ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır. Ancak, röle üzerinden yapılan uzun menzilli konuşmalar ya da bilgisayar üzerinden çeşitli yazılımlar kullanılarak yapılan görüşmelerde bu kart etik olarak pek tabi gönderilmez, gönderilmemelidir. Kart gönderme mantığında önemli olan bir amatör telsiz cihaz ile herhangi bir aracı birim kullanılmadan yapılan görüşmenin teyididir. Diğer türlü bu gönderimler alıcı kişiye karşı yanıltıcı olacaktır.
QSL Kartları Sadece (A) ve (B) Sınıfına Mahsus Amatörler Mi Kullanabilir?Pek tabi yukarıda sayılan özellikleri gereği amatörler arasında daha yaygındır. Yine de SWL belgesine sahip kısa dalga dinleyicileri de karşılıklı QSO yapmadan dinledikleri istasyonlara bu kartları gönderebilir ve cevaben kart alabilirler. Gerek ülkemizde ve gerekse yabancı ülkelerde özellikle kısa dalga radyo istasyonları, bu amaçla faaliyet yürüten bilimsel kuruluşlar da kartlara cevap vermektedirler.
QSL kartları bir radyo amatörüne ait bireysel olabildiği gibi bir dernek, kurum adına ya da özel bir çalışma adına da hazırlanmış olabilir. Bu kartların dizayn şekli tamamen kullanıcıların beğeni ve tanıtım özellikleri ile doğru orantılı olmakla beraber, bir takım standart hususları da üzerinde barındırmalıdır. Ebat olarak sıkı kurallar getirilmediği gibi ARRL tarafından tavsiye edilen kart ebatları (3½ by 5½ inches) 89 mm. x 140 mm. boyutlarındadır.
Kart tasarımı ile ilgili bir çok örnek bulunmakla birlikte şık ve amaca uygun bir kart tercih edilmelidir. Bu tasarımlar bir anlamda hem kişinin, hem de ülkesinin tanıtımı açısından önem arz ettiğinden çok fazla karmaşık olmamalı ve amacına yönelik hazırlanmalıdır.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise kullanacağınız objelerdir. İnternet’te bir çok güzel çalışma olduğu kadar bizim ahlaki vb. değerlerimize ters düşen kartlara da rastlamak mümkündür. Kimbilir, günün birinde siz istemeseniz de karşı istasyondan böyle bir kart almanız da tabiidir.
Kartınızda kullanabileceğiniz obje, resim vb. materyaller bir diğer ülkede hoş karşılanmayabilir veya oranın adetlerine, milli ve dini duygularına, hassasiyetlerine ters de düşebilir. Göndermeden önce elinizin altındaki İnternet’ten kısa bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Siz nasıl böyle bir kart aldığınızda hissiyatınız değişebiliyorsa karşı istasyonda da böyle bir durum olabileceğini düşünerek hareket etmek nezaketen daha uygundur.
Tasarımla ilgili size yardımcı olabilecek bazı ücretli ücretsiz yazılımlar da mevcuttur. Ancak genel kaidelere sadık kalmak şartıyla pekala sizde bu kartları PhotoShop, Corel Draw, Paint ShopPro benzeri bir resim düzenleme yazılımı hatta MS Paint, MS Power Point ve MS Word gibi ofis uygulamaları ile bile kolayca imal edebilirsiniz.
Basit ya da değil, yapacağınız kartın karşı istasyon tarafından uzun süre bir koleksiyon parçası gibi saklanacağına emin olabilirsiniz. QSO’lardan sonra karşılıklı gönderilen bu kartlar bir çok amatör tarafından özenle ve uzun zaman bir anı olarak saklanmaktadır ve bunun kıymetini bilen kişiler için de her zaman değerlidirler. Bu sebepledir ki özellikle uzak ve yabancı istasyonlardan veya önemli kişilerden gelen şık kartlar koleksiyonların ilk sıralarında yer almaktadır.
QSL Kart Tasarımında Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler :
- Kartların arka planlarına yerleştirilecek olan resim vb. gibi öğeler kart üzerindeki yazılı bilgilerin okunmasını engellememelidir.
- Göndereceğiniz amatör bir yabancı istasyon da olabileceği için Türkçe dilinin yanında en fazlaca bilinen ve çözümlenebilen bir diğer dil olan İngilizce dili ile de hazırlanması önem arz etmektedir.
- Kartlarınız makul boyutlarda tutulmalı en fazla bir tebrik kartı büyüklüğüyle olması daha hoş karşılanacaktır.
- Kartınıza karşılık bir kart beklentiniz varsa kart ile birlikte para göndermek yanlış ve küçümseme olarak anlaşılabileceğinden dilerseniz gönderdiğiniz kart değerinde bir QSL pulu karşı tarafa yardımcı olmak adına zarfın içine yerleştirebilirsiniz.
- Size gönderilen kartların doğru bir şekilde size ulaşabilmesi için adresinizi posta kodunuz ile birlikte doğru olarak yazmaya özen göstermelisiniz.
- Dilerseniz ve imkanınız varsa kartınızı çift yüzlü olarak da dizayn edebilirsiniz. Ön yüzde genel bir çağrı işaretiniz ve adres bilgileriniz ile bir arka plan resmi diğer yüzünde ise ilgili bilgiler ve notlarınız yer alabilir.
- Mümkün olduğu taktirde kartınızı normal dosya kağıdı yerine bir fotoğraf kağıdına veya normal kağıttan biraz daha kalınca bir karta basabilirsiniz. Kartın sağlamlığı ve baskı kalitesi uzun süreler muhafaza edilmesinde fayda sağlayacaktır.
Kaynak : tamsat.org.trDünyadan QSL örneklerine bakınız :
http://hamgallery.com/qsl/Interesting/+ 18 QSL örneklerine bakınız :
http://ta5fa.blogspot.com.tr/2013/03/sexy-qsl-kart.html