Bahsettiğiniz olayı Google'da aradım ve hikayeyi okudum.
Olay 24 Mayıs 2012'de DJ6SI çağrı işaretli Alman amatörün başına gelmiş. Yaesu FT-890AT model cihazı ile Kos adasında kaldığı otel odasından amatör radyo faaliyetinde bulunmuş. Akşam saatlerinde otel odasına gelen sivil polislerce espiyonaj faaliyeti şüphesi ile gözaltına alınmış. Eşi de 3 kez by-pass ameliyatı geçirmiş olan bir alzheimer hastasıymış. Gözaltı süresince kadıncağız otelde yalnız kalmak zorunda kalmış.
Mahkemenin yönelttiği suçlamalar ise:
1. Yetkili mercilerden izin alınmamış olması
2. Faaliyet için kullanılan cihazın frekans aralığının amatör band dışındaki frekanslara da açık olmuş olması.
3. Bizdeki telsiz kanununa benzer kanunlara muhalefet suçu (izinsiz telsiz telgraf istasyonu işletmek vb)
Olayın tartışıldığı forumlarda ilginç iddialar da var. Polis tutanaklarına göre Alman amatör göz altına alınma sırasında kendine zarar verme teşebbüsünde bulunmuş, muhtemelen de alkollüymüş. -ki parmaklarnda kırık olduğundan bahsediliyor-
Alman amatörün ifadesine göre ise yapacağı faaliyet için sadece otelin resepsiyonuna bilgi vermekle yetinmiş.
Bence olayın elle tutulur pek bir tarafı yok. Bizdeki yönetmeliklere göre de yabancı uyruklu bir amatörün sabit istasyonda faaliyet göstermesi için ilgili kurumlara bilgi vermesi ve izin alması gerekiyor. Alman amatör bunu yapmamış.
Dönemin siyasi atmosferine de bakmak lazım. O dönem sosyalist Tsipras seçilmişti ve Avrupa Birliğine olan borçları ödememekle tehdit ediyordu. Almanya ile Yunanistan arasında ciddi bir siyasi kriz vardı. Bence bunun da etkisi var.
Özetle Alman amatör "biraz kör gözüm parmağına" bir faaliyette bulunmuş. Her halukarda ben bu kadar tedbirsiz ve acemice hareket etmedikten sonra bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.
okumak isteyenler için olayın anlatıldığı link:
http://hamgallery.com/gallery/D/dj6si.htmSaygılar.