Gönderen Konu: anten tuner  (Okunma sayısı 323 defa)

Çevrimdışı TA4MU

anten tuner
« : 05 Ağustos 2017, 13:20:24 »
merhaba arkadaşlar,bir iki güne icom 718 hf cihaz alacağım,anten olarakta yer yokluğundan,D-ORIGINAL OUTBACK 2000 çok bandlı kırbaç anten alacağım.şimdi sorum bu antende swr ler sabit,icom 718 ile kullandığımda anten tuner ihtiyacım olurmu.bir tane swr metre alıp onunlada kontrol edeceğim.TA4MAT orp mustafa 73..

Çevrimdışı TA7EB

Ynt: anten tuner
« Yanıtla #1 : 05 Ağustos 2017, 19:50:11 »
Merhaba
Ben bu anteni mobilde kullanıyorum memnunum swr işini de tüm frekanslara yakın ayarlıyorum 14/21/28 iyi ama 3,5/7 tam randıman alamadım onu da tam şase leme yapamama bağladım şimdilik bu şekilde kulanıyorum. Bir sıkıntı kullanacağın her bant için araçtan in çık yapılıyor o kadar.73

Çevrimdışı TA4MU

« Yanıtla #2 : 06 Ağustos 2017, 12:28:35 »
cevap için teşekkürler ali bey,ben bunu ev ortamında kullanacağım.evde balkon yok,çatıya da çıkma ihtimali yok,pencere kenarına koyup o şekilde kullanacağım.evet sizin dediğiniz gibi anten boyu ve band ayar kablosuyla ayarlanıyor.

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #3 : 06 Ağustos 2017, 17:07:58 »
Araç ant. Tek degil de iki adet dipol gibi olması gerek ev metal olmadıgı için. Tuner ayar tutturamaz muhtemel 80 ve 40 metre bandında.  https://www.youtube.com/watch?v=RauGB5iCEDU
« Son Düzenleme: 06 Ağustos 2017, 17:09:47 Gönderen: TA1EH »

Çevrimdışı TA4MU

« Yanıtla #4 : 07 Ağustos 2017, 10:15:32 »
evet ben onu hiç düşünememiştim.benim durumda olanlar için hangi anten kullanmalıyım ?en sık kullanılacak olan bandlar 80/40/20..

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #5 : 07 Ağustos 2017, 10:49:31 »
Nokta frekans  için örnegin 3777KHz veya 7150KHz  kısaltılmış  bobin yüklü dipol olabilir. Tuner pekte tutmuyor ayar tüm bant içinde.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #6 : 07 Ağustos 2017, 11:43:01 »
Mustafa Bey,

Eğer kat sayınız uygun ise, antenin şasesine kullanacağınız her band için çeyrek dalga uzunluğunda kablolar bağlayınız ve aşağıya sarkıtınız. Bu antene tuner bağlamamanızı tavsiye ederim. Mutlaka kendini üzerindeki çubuk ile ayarlayın. Band içerisinde fazla sağa sola oynayamazsınız. Çünkü SWR hemen yükselir. Bu antenin band genişliği dardır.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA3EN

« Yanıtla #7 : 07 Ağustos 2017, 23:38:36 »
       Mustafa Bey merhabalar,
       Bu resmini vermiş olduğunuz anteni yanılmıyorsam çatıda kullanma yolunu araştırıyorsunuz. Bu tip antenler mobil için tasarlanmış. Evde kullanmaya pek elverişli değil. Hiç bir zaman bir dipolün vereceği performansı vermez. Zaten çatıdan kabloyu dairenize kadar çekeceğiniz için bu antenin standardı dışında kablo uzunluğu kullanmış olacaksınız. Sanırım. Kablo uzunluğunun fazla olasından dolayı da swr yi tutturabilmeniz çok zor görünüyor. Neden söylüyorum böyle ? Çünkü Benim mobil antenleri de çatıda kullanmak isteyenler oluyor. Aynısını söylüyorum. Antenlerimin kablo uzunluğu 3m. Eğer 3m değil de 4.5m kullanırsam swr ayar çubuğunu biraz daha içeriye ittirmem (kısaltmam) gerekiyor. Kaldı ki 15-20m kabloda swr ne olur hiç düşünemiyorum. Ama balkonda o daha kısa kullanılır. Ama bu sefer de ışıma alanı %50 daralmış olacaktır.
          Önerim, varsa 9m kadar bir alanınız web sitemdeki kısa dipol anten projemi deneyebilirsiniz.    http://www.ta3en.com/kisa.dipol.anten.htm      Linkten ulaşabilirsiniz. Ben yıllardır bu anteni kullanıyorum. Avrupa Amerika ülkeleriyle defalarca qso yaptım. Bu alan da yoksa balkon antenlerine yönelin derim.
          Kolay gelsin.          73...

Çevrimdışı TA4MU

« Yanıtla #8 : 08 Ağustos 2017, 09:45:58 »
info için teşekkürler ustalarım,hüseyin ustam sorunda o zaten çatıya çıkma ihtimali sıfır.sizin kısa dipolü inçeledim,bana tam uygunu o ama, çatı ve bahçe olmayınca anlamı yok.tekrar araştırmalardayım.73