Gönderen Konu: KKTC'de Radyo Amatörlüğü  (Okunma sayısı 615 defa)

Çevrimdışı TA7H

KKTC'de Radyo Amatörlüğü
« : 03 Ağustos 2016, 14:54:57 »
Değerli radyo amatörleri;

Aylar önce dxpedition yapmak istiyordum. Gözüme KKTC'yi kestirmiştim. Fakat daha sonra öğrendim ki 1B prefixi geçerli değilmiş.
Kıbrıs'taki telekomünikasyon müdürlüğü çağrı işareti tahsisi yapmakta fakat uluslar arası bir geçerliliği yok.

KKTC'de radyo amatörlüğü ile ilgili elinde eskilerden kalma doküman, pdf dosyalar, eski radyo amatörlerinin numaraları, adresleri, KTRAD dernek üyeleri vb. bilgileri arıyorum. En ufak bir ayrıntı bile benim için çok önemli. Türkiye'deki genç radyo amatörleri olarak belki de bir ilke imza atmak için Kıbrıs'a gidiyorum.

Bu sene üniversite için Kıbrıs'a gideceğim gibi gözüküyor. Eğitimimin yanı sıra Kıbrıs'ta hobimi devam ettirmek istiyorum. Bunu 5B,C4/TA7AOF şeklinde değilde 1B... şeklinde yapmak isterim.

KKTC Türkiye'ye bağlanabilir mi? ( 1B Kıbrıs olarak gösterilip, sadece prefix olarak değerlendirilebilir mi? )
KKTC'yi ada olarak nitelendirip TA0AOF şeklinde çağrı işareti alıp çalışmak mümkün müdür?
Bir ülke nasıl DXCC listesine girer?

Konu, verdiğiniz bilgiler dahilinde sürekli güncellenecektir. Bu sayede Kıbrıs'taki radyo amatörlüğünü merak edenler için güzel bir kaynak oluşturmuş oluruz.

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: KKTC'de Radyo Amatörlüğü
« Yanıtla #1 : 03 Ağustos 2016, 15:50:54 »
Kısaca bir konuyu soyleyeyim geri kalanlari arkadslar yanitlar herhalde,
IARU'nun bir prefix'i tanimasi icin once o ulkenin uluslararasi alanda taninmis olmasi gerekiyor.

Malum bir suredir D1 prefix'i ile ukrayna'nin bir bolgesi(kırım ki şu anda rusya topragi da sayılıyor) de cikis yapmaya calismakta (bagimsiz bir ulke olduklarini soylemekteler) . Ama gecerli bir prefix degil

Benzer bir sekilde, 2008 de bagimsizligini ilan etmis olan Kosova bile 2013 te zor bela Z61 prefix'ini alabildi ki , tum ulkelerin tanidigi bir ulkeydi.
1B ile yaptigin cagrilarin maalesef DXCC olarak hicbir hukmu bulunmamakta.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 03 Ağustos 2016, 16:22:41 »
Hatta daha da ileri gidip,
1B ile gorusme yapan radyo amatorleri icin Pirate istasyon ile gorusmus muamelesi yapilmakta dolayisi ile ilgili ulkelerindeki kanunlara gore lisanslarini kaybetme tehlikesi bile var.

Hatta birakin radyo amatorlugunu,
Kuzey kibrisa turkiye haricinde bir yerden normal posta gonderirseniz,
Mersin olarak gondermeniz gerekmekte.
tek fark posta kodu 99

ornek;
123 Abc Sokak
Lefkosa
Mersin 10
99320
Turkey

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #3 : 03 Ağustos 2016, 17:13:31 »
Sevgili Furkan güzel düşüncelerin ve amatörlükteki azmin için öncelikle seni tebrik ediyorum.

Bildiğim kadarı ile Soyer Bey (1B1AB), (hatırladığım kadarıyla geçen yıl kendisiyle bir QSO'muz olmuştu) Kuzey Kıbrıs'tan çıkış yapıyor. Ve QRZ.com'da KKTC'nin kabülü konusunda çalışma yaptıklarını ve onay aldıklarını forumda da yazmıştı (http://www.telsizciler.org/index.php/topic,10303.msg21299.html#msg21299). Kendisinden belki yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi alınabilir.

73...

http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #4 : 03 Ağustos 2016, 17:29:08 »
qrz.com ozel bir olusum.
Bu siteye admin nasil ki sadece radyo amatorlerini sokabilir ya da sokmaz ise,
qrz.com dakilerin de bu karari almasinda bir yaptirim ya da tavsiye yoktur. Kisisel kararlaridir.
Bu 1B prefix'inin uluslararasi alanda gecerliligi oldugu anlamina gelmez.
1B prefix'i ile yaptiginiz gorusmeleri belki qrz.com da saydirabilirsiniz ama uluslararasi hicbir yarismada gecerliligi olmayacaktir ornegin.

Konuyu arastirirken soyle bir sayfaya denk geldim.
http://1b-prefix.blogspot.com.tr/
burada farkli ulkelerden insnalarin yorumlari var. Tabii ki biraz tarafli bir site yoneticisi oldugunu dusunyorum. Muhtemelen rum kesiminden.
Ancak 1B1AB'nin yorumu biraz garip geldi bana.

1B1AB email (Sunday, March 15, 2009 03:01
"LEGALITY OF AUTHORITIES AT INTERNATIONAL LEVEL DOESN'T CONCERN ME"

Umarim boyle talihsiz bir mail atmamistir da site yoneticisinin uydurmasidir. CUnku biz radyo amatorleri dunya capinda bizi ilgilendiren kanunları korumak uymak ve yanlis yapan insanlara da aktarmak durumundayiz.

ITU'nun wikipedia girdisinde soyle bir bilgi de mevcut..

Some call sign block ranges are unassigned by the ITU, e.g. the 1AA–1ZZ block. Any call sign used by an amateur in these unassigned block ranges usually had it assigned to them by a group with an unrecognized national claim. Unless otherwise noted, they have no value for DXCC awards.

1A is used by the Sovereign Military Order of Malta a Roman Catholic order based in Rome, Italy.[18] This entity is recognized by ARRL for the DXCC program.
1B is used in northern Cyprus by the Turkish Republic of Northern Cyprus, a de facto country recognized internationally only by Turkey.[19]
1C and 1X are occasionally used by separatists in the Chechnya, a federal subject of Russia.[20]
1S is sometimes used on the Spratly Islands in the South China Sea, as the islands are the subject of international dispute over ownership. Without taking a position on the claims involved, this entity is recognized by ARRL for the DXCC program, although prefixes from claimant nations are often used instead.[21]
1Z has been used in Kawthoolei, an unrecognized breakaway region of Myanmar.
D0 and 1C were used in 2014, allegedly from the unrecognized Donetsk People's Republic.[22]
O1 was used in 2015 by South Ossetia (Khussar Iryston).[23]
S0 is a prefix used in the Western Sahara – note that the unofficial issuer has used 0 as a prefix-character contrary to ITU practice.[24] Without taking a position on the claims involved, this entity is recognized by ARRL for the DXCC program.
S1A is used by the Principality of Sealand six miles off the eastern shores of Britain.[25]
T1 has appeared as a callsign from Transnistria, a breakaway region of Moldova.[26]
T0, as well as 0S, 1P, and T89, have occasionally been used by operators in the Principality of Seborga, an unrecognized micronation.
Z6 was chosen by the Telecommunications Regulatory Authority of the Republic of Kosovo as an international prefix in September 2012. The assignment is not currently approved by the ITU.[27]

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #5 : 03 Ağustos 2016, 17:50:09 »
TA2NC Oğuzhan bey;

Konuyu dikkate alıp, düşüncelerinizi ve fikirlerinizi belirttiğiniz için teşekkürler. Bir umut.. belki Kosova gibi KKTC'de DXCC listesine girer? İngiliz üssü bile ( ZC4) dxcc olarak sayılıyor. 1B1AB Soyer bey'in bu konudaki çalışmaları gözardı edilmemeli.. Belirtmiş olduğunuz blog , eham gibi sitelerde bu konu ile ilgili bir çok amatörün düşünceleri yer almakta.

TA4SO Şadan hocam;

Değerli yorumunuz için çok teşekkürler. Belirtmiş olduğunuz linkteki konuyu inceledim. 1B1AB Soyer bey'in mesajı beni cezbetti.

''İmkansız gibi görülse de benim ümidim var.''

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #6 : 05 Ağustos 2016, 19:19:35 »
EQSL ;

Özel bir oluşum olan EQSL sitesinde 300 Prefix ödülünü alırken 1B prefixi geçerli oluyor fakat ARRL LoTW sistemi, 1B'yi kabul etmemekte..
EQSL'de onaylanan logların dxcc olarak sayılmamasının başlıca sebeplerinden biride bu olabilir..

EQSL sitesindeki 1B prefixli kayıtlı hesaplar;

1B/DF8AN               1B1AAO
1B/DL6NBR             1B1AAK
1B/G0OYQ              1B1AB
1B/G7PAF               1B1AD
1B1/TA1HZ            1B1AH
1b/N9YGF

Çevrimdışı TB5CIV

« Yanıtla #7 : 12 Ağustos 2016, 04:27:19 »
İşin Zor Dostum.Uluslararasında 1B tanınmıyor.
Via 5B olarak Çıkarsan Hedefine Ulaşabilirsin.
Kaldıki Rumlar Kendi Röleleri Üzerinden Türkçe Çıkış Yapan Amatörlerin Üzerine DTMF Yollayıpta,
Antalya Görüşmelerimizi Çok Baltaladıkları Olmuştur.TA5FW kıbrısta Okumuştu.kendisinden Daha Detaylı bir İnfo Alabilirsin.73s de tb5civ...

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #8 : 29 Ağustos 2016, 13:13:30 »
İsmail bey;

Değerli yorumunuz için teşekkürler. Belirtmiş olduğunuz üzere TA5FW Korhan bey'e mail atmıştım. Bir kısmını burada paylaşmak istedim.

''Merhaba Furkan Bey,
KKTC deki radyo amatörleriyle iletişime geçmeniz için gerekli bilgileri verebilirim. Lakin KKTC amatörlerinin ilkleri çok yaşlı, hasta ve bu hobiyle uğraşmaya pek hevesli değiller.
KKTC’ de gençler ise gidince göreceksiniz yeme, içme, kara avcılığı, vs…. Size çok karanlık bir tablo çiziyorum ama ne yazık ki durum çok hoş değil! Ben 1993-1999 yılları arasında KKTC de DAÜ de okudum. O zaman bir TA'dan Ercan bey'de vardı. İkimiz paket radyo çalışıyorduk. KKTC'ninde bir paket radyo digisi vardı.

Ben mezun olduktan 3 4 sene sonra bir UHF röle yaptım yolladım ama onu bile çok fazla işletemediler. En son anteni çalınmış ve çalışmıyor. Bizim aklımızda APRS Digi sistemi var. ''

Kısaca elimizdeki bilgilere istinaden, 1B'nin DXCC listesine girmesi imkansız gibi gözüküyor.

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #9 : 29 Ağustos 2016, 13:50:23 »
Furkan Bey,

Ben KKTC'de bir üniversite çalıştığım için 2 yıl yaşadım. İlgili daireye başvurarak amatör telsizcilik faaliyetleri için izin de almıştım, ayrı bir çağrı işareti vermiyorlar. 1B/TA2UH olmuştum galiba. O belge bir yerlerde duruyor, bulabilirsem bakayım. Bana yanımda telsiz olup olmadığını sormuşlardı, henüz getirmediğimi Türkiye'de bıraktığımı söyleyince "iyi, izin almadan getirmiş olsaydınız problem olabilirdi" demişlerdi. Güvenlik konuları biraz hassas...

Korhan Bey'in belirtmiş olduğu gibi, adada bu tip teknik uğraşılara ilgi duyan pek fazla kimseyi görmedim. 1974 öncesi dönemde amatör olmuş kişiler de yaşça artık epey ileri. E peki hiç mi birşey yok derseniz, seçenekler: golf, vücut geliştirme (şaka yapmıyorum), kara avcılığı, balıkçılık, zıpkıncılık, dalış vb... Bir de otomobil adada bir tutku... Tuning vb.

Size başarılar dilerim, tadını çıkarın güzel yanları da çoktur.

73,

Çağlar

Çevrimdışı TA2AET

« Yanıtla #10 : 03 Eylül 2016, 11:22:46 »
Bu sene KKTC tayin listemde yeralmakta ve aynı sorulr benimde kafamı kurcalamaktaydı.Neyseki İzmir-Bergama'ya tayin oldum.
KKTC İle bir protokol yapılsa ve Türkiye amatör telsizcilik sistemine dahil edilse uygun olur mu acaba. TA/TB5xxx veya TC5/1Bxxx şeklinde bir uygulama olsa ve orada olan istasyonlarımız susmasalar.

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #11 : 03 Eylül 2016, 12:33:14 »
Ertuğrul bey;
Öncelikle tayininiz hayırlı olsun. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

Yorumunuzdan anladığım;
KKTC'yi Türkiye radyo amatörlüğü'ne bağlayıp, oraya yeni bir prefix vermek.
Örneğin TC: özel çağrı işaretleri, YM: dernek vs. kurumlara verilmekte. Kıbrıs'a özel KK, KC, KT... verilmesi düşünülebilir fakat K ile başlayan hemen hemen tüm prefixler ABD'ye ait. TC2C gibi tek sayılı çağrı işaretleri ülkemizde özel çağrı işareti kapsamında kullanılmakta.
YM,TC,TA.. Kıbrıs'a TK verilmesi düşünülebilir. TK : Corsica. Bir çok prefix kullanımda.

Açıkçası ben Kıbrıs'ın Türkiye radyo amatörlüğü'ne eklenmesini istemem. Kendi aramızda çözemediğimiz dernek çatışmalarına birde Kıbrıs Telsiz ve Radyo Amatörleri Derneği'ni eklemek olumlu bir hareket olmayacaktır. Muhalif Dernek diye karşı çıkanlar, TRAC'a eklendiğini varsayarak TRAC diye istemeyenler,  olacaktır.

Yunanistan'ın Rodos adası'nda bile 1 aprs digi, 2 WX istasyonu yer almakta. KKTC'de ise TA5AHT mobil istasyonu dışında aktif hiçbir şey yok. Kıbrıs'ta başarmak istediğimiz bir çok şey var. Umarım sadece hayalde kalmaz.

Saygılarımla..

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #12 : 04 Eylül 2016, 22:34:50 »
Oncelikle sunu soyleyeyim de yanlis fikirlere  kapilmayin
Turkiyeye ait olan prefixler TA TB TC ve YM'dir.

TK KT vs gibi prefixlerin sahibi Turkiye degildir kullanamaz.

Yanlis biliyorsam diger arkadaslar duzeltir elbet ama, Turkiye topragi olmayan yerlesim birimlerinde  Turkiye prefix'i kullanilmasi yasaktir. 1B/ta2nc yada legal olsun diyorsaniz 5b/ta2nc kullanabilirsiniz.

Uluslararasi kurallara gore o bolgenin zaten bir prefix'i var ve 5B.  Her ne kadar biz Kibris'i ayri bir ulke olarak gorsek te maalesef uluslararasi camiada orasi isgal altindaki Kibris Cumhuriyeti topraklari ve tek bir prefix'i var.
O yuzden posta adresindeki gibi Mersin/Kibris/Turkiye benzeri   TA prefixi altinda bir bolge kullanilamaz.. Kullanilabilse TA0 (yani adalar) olarak kullanilirdi.

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #13 : 05 Eylül 2016, 14:56:58 »
Oğuzhan bey yanıtınız için teşekkürler.
Konuyu açarken sormuş olduğum başlıca sorulardan 2 tanesinin cevabını öğrenmiş oldum(k).

''KKTC Türkiye'ye bağlanabilir mi? ( 1B Kıbrıs olarak gösterilip, sadece prefix olarak değerlendirilebilir mi? )
KKTC'yi ada olarak nitelendirip TA0AOF şeklinde çağrı işareti alıp çalışmak mümkün müdür?  ''

Konumuz, yaklaşık 1 ayda 408 kez tarafından okunmuş. Yorum yapan;
TA2NC-Oğuzhan, TA4SO - Şadan, TB5CIV İsmail, TA2UH Ali Çağlar, TA2AET Ertuğrul beylere teşekkür ederim. İyi veya kötü her yorumun benim için çok değerli olduğunu konumun başında belirtmiştim.

Saygılarımla..
73 de TA7AOF

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #14 : 10 Eylül 2016, 01:44:51 »
 KKTC'deki durumu değerli arkadaşlar özetlemiş.
 0 Bölge numarası meselesine gelince; mevcut şartlarda imkansız diyebiliriz. Zira KKTC bağımsız bir devlettir. Dolayısı ile Türkiyeye ait bir ada olarak resmi işlem yürütmek mümkün olmayacaktır. 74'den sonra kuzeyi ilhak etsek bu mümkün olurdu. Böyle bir işlem yapılsa dahi , derhal bir diplomatik kriz konusu yapılacak ve uluslararası otoriteler bu işlemi kabul etmeyecektir.

Çevrimdışı TA7H

« Yanıtla #15 : 10 Nisan 2017, 15:03:58 »
Değerli Radyo Amatörleri ;

Gerekli merciler ile irtibata geçip, 1B/TA7AOF çağrı işaretini almış bulunmaktayım.
Başvuru sürecini ve bazı bilgileri kişisel web sitemde yayınladım.
http://www.furkanozen.com.tr/single-post/Kuzey-Kibrista-Amator-Telsizcilik

73 de 1B/TA7AOF