Gönderen Konu: Vebali çok büyük olan bir sorumluluk  (Okunma sayısı 375 defa)

Çevrimdışı TA8A

Vebali çok büyük olan bir sorumluluk
« : 07 Nisan 2017, 13:47:46 »

Kıymetli Arkadaşlar,

16 Nisan 2017 günü referandum ile ilgili oy verme işlemi yapılacaktır. Bu konuda size yararlı olacak bir kaç link ve bilgi vermek istiyorum.

Ben yurtiçinde oy vereceğim. Fakat oyumu nerede kullanacağım?
https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtici.jsp

Ben yurtdışında oy vereceğim. Fakat oyumu nerede kullanacağım?
https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgiYurtdisi.jsp

Ben ilk defa oy vereceğim. Sandığa gittiğimde ne olacak, orada ne yapmam lazım?
(YSK'nın hazırladığı 5 dakikalık film)
www.tacallbook.org/secim1.html

Ben oyumu attım, ama sandıkta görevli kişilerin daha sonra ne yaptığını merak ediyorum?
(YSK'nın hazırladığı 9 dakikalık film)
www.tacallbook.org/secim2.html

Ben sandık başında bulunabilir miyim?
298 sayılı kanun madde 72:
..... Siyasi  partilerin müşahitleri ile adayları ve bağımsız adaylarla müşahitleri, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilirler....

Eğer sandık görevlisi değilseniz ve yukarıda yazılan müşahitlerden değilseniz sandık başında bulunamazsınız. Fakat oy sayım işleminde bulunabilirsiniz.

"Ancak, yasa gereği oy vermeden sonraki tasnif işlemi ise açık sayım esasına göre yürütüldüğünden, tüm vatandaşların sayım işleminde bulunabilmesi mümkündür." (13/07/2007 tarih ve 663 sayılı YSK kararı)

Oy vermek benim hakkım mı?
Kanunlardaki şartları taşıyan her Türk Vatandaşı'nın oy verme / seçme hakkı vardır. (ANAYASA Madde 67)

Ama ben seçme hakkının yalnız bir hak değil bir sorumluluk olduğuna inanıyorum.

Kanunlardaki şartları taşıyan seçme hakkına sahip her vatandaşın aynı zamanda oyunu kullanma sorumluluğu vardır diye düşünüyorum. Yani oy kullanma hakkına sahip her vatandaşın Vatanına, Milletine, Ailesine, Arkadaşlarına, Çocuklarına, Torunlarına karşı oyunu kullanma gibi vebali çok büyük bir sorumluluğu vardır. Bu vebalin büyüklüğünü düşündüğümüzde oy kullanmama gibi bir lüksümüzün olmadığını unutmayalım.

Sağlıcakla kalınız, 73

Bilal Ekmekci, TA8A