Gönderen Konu: Propagasyon gündüz/gece yaz/kış  (Okunma sayısı 260 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

Propagasyon gündüz/gece yaz/kış
« : 11 Mart 2017, 09:27:18 »
Günaydın değerli radyoamatörleri.

Henüz 1 yılı bile bulmayan HF geçmişimde forumdaki değerli ustaların çıraklığında kendimce epey yol aldım. Fakat şu propagasyon konusunu bir türlü kafamda oturtamıyorum. Tam "şimdi anladım" dediğim noktada birşey çıkıyor ve aslında hiç birşey anlamamış olduğumu fark ediyorum.
İyonizasyon,  f1/f2 tabakaları, güneşin bunlara etkisi tamam (ya da ben öyle sanıyorum).
Güneşin iyonizasyona etkisi sebebiyle gece daha düşük frekanslarda, gündüz ise daha yüksek frekanslarda haberleşiyoruz. Peki o zaman aynı boylam civarında olan istasyonların da böyle yapması gerekmez mi? Mesela dün akşam kabaca 21:00 - 00:00 UTC arası bir sürü fildişi sahili spotu vardı ve hepsi de 20-18M idi. Fildişi sahiliyle biz, üç aşağı beş yukarı aynı saat dilimindeyiz. O halde geceyarısı onların da 40-80-160M gibi bandlarda çalışması gerekmez miydi? Nitekim ihtimal vermesem de, gene de hem 20M'de hem de 18M'de şansımı deniyeyim dedim. Tabii ki derin bir sessizlik.

Bir diğer konu ise bizde gece ve mesela Kanada'da gündüz iken nasıl oluyor da ben Kanada ile 80M'de QSO yapabiliyorum? Gönderen taraftaki f tabakalarının durumu belirleyici desem, o vakit Kanada nasıl gönderebiliyor? Bu durumda birçok QSO'm var. Adamlar -kendilerine göre- gündüz vakti üst bandlarda cayır cayır KW'larla mı çalışıyorlar? Bu bana pek mantıklı gelmiyor. Neyi atlıyorum?

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler
Ta3mha/kafası karışık
« Son Düzenleme: 11 Mart 2017, 09:28:25 Gönderen: TA3MHA »

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Propagasyon gündüz/gece yaz/kış
« Yanıtla #1 : 11 Mart 2017, 11:19:31 »
Pardon 17M yerine 18M yazmışım.
ta3mha Ateş

Çevrimiçi TA5FA

« Yanıtla #2 : 11 Mart 2017, 11:48:03 »
Ateş Bey   http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31570.msg97954.html#msg97954  yazımızı okuduğunuz varsayıyorum.
Verici istasyonun TX anındaki ulaştığı katmanların iyonizasyona bağlı yansıtma açıları ile değişkenlik gösterir. Bu shortpass de böyle iken bazen longpass de fading veya çoklu atlamalar ile çok çok uzak mesafelerden sinyal alır ve verirsiniz.

Peki tüm bunları değiştiren ne  "GÜNEŞ"   bu işlerle uğraşmamış birine sorsanız en büyük yıldızı der geçer ama RF söz konusu olunca muhteşem vazifeleri ortaya çıkıyor. (Diğer enerjileri konumuz dışında olduğundan pas geçiyorum)

73

https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #3 : 11 Mart 2017, 13:47:11 »
Mehmet bey, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
Referans verdiğiniz yazınız da diğer birçok kıymetli bilgi gibi kişisel bilgisayarımda kayıtlı.
Ama bu yazıyı refereans aldığımda, dün geceyarısı gördüğüm 20 ve 17M'lerdeki TU7C spotlarını açıklayamıyorum. Gerçekten kendimden kuşku duymaya başladım. Gece geç saatlere kadar oturmaya pek alışık değilim. Rüya mı gördüm yoksa.

Bir de D tabakası iyonize bile olsa, bu üst bandların asla uzak mesafe için kullanılamayacağı (yer dalgasını hariç tutuyorum) anlamına gelmiyor diye yorumlayabilir miyim ? Zira ben çoğunlukla JT65/JT9 çalışıyorum. Yanıldığım temel nokta bu mu acaba? Emekli olalı 8 sene oluyor ama, mesleki deformasyonu (1/0) hala atamadım sanırım. Eğer böyleyse, bizde gece, -atıyorum- Kanada'da gündüz iken yaptığım 40-80M QSO'larını mevsimin kış olmasını da göz önünde bulundurarak açıklayabiliriz. Doğru mu düşünüyorum?

İkinci bir soru, mesela Hawai ile görüşmenin çok çok zor olma sebebi, sadece mesafe değil, gündüz ve gecelerin asla kesişmemesidir diyebilir miyiz?

ta3mha Ateş
« Son Düzenleme: 11 Mart 2017, 13:48:35 Gönderen: TA3MHA »

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #4 : 11 Mart 2017, 19:10:16 »
Ateş hocam aynı konuları ben de düşünüyorum dediğiniz gibi standart bilgilerimizle uymayan şeyler söz konusu olabiliyor. Bu konuda fırsat buldıkça araştırmaya da devam ediyorum dikkat ettiğim Mehmet hocamın dediği gibi güneş bazen farklı katmanlarda bize sürprizler yapabiliyor.  Bir diğer konu da böyle bir istasyonla görüştüğümde genelde iyi bir anten sistemine sahip deneyimli amatörler oluyorlar.

Bir de nispet yapıyor gibi olmayayım ama ben geçen yıl bir kış akşamı 30m de 35w çıkışla Hawai ile görüşmüştüm :D

73
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA1L

« Yanıtla #5 : 11 Mart 2017, 22:30:53 »
Ateş Bey sorularınıza "24. Güneş döngüsünün minimuma yaklaştığı bu günlerde nasıl DX çalışabiliriz" yazımda cevap verdim.

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #6 : 12 Mart 2017, 20:29:33 »
Ates Bey,
Iyi günler..
Burada önemli konulardan bir tanesi de kimin spot verdiği... Yani bizim ülkemize yakin istasyonlar veya uzak istasyonlar mi bu spotlari veriyor..
eger yakinimzidaki istasyonlar ise ... sanirim sizde duyuyor olmalisiniz... Eger uzak istasyonlar spot vermişlerse hic caninizi sikmayin duymaniz zaten mumkun değil..

selam ve sevgilerimle
TA3D
Yasar GOCET

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #7 : 13 Mart 2017, 16:33:51 »
Yaşar bey merhaba,
Evet buna dikkat ediyorum. Bir başka konuda sanırım gene siz (başka bir usta ise kendisinden özür dilerim) bu konuya dikkat çekmiştiniz. O günden beridir spot'ta ilk baktığım şey kim spot'lamış, ikincisi ise ne zaman spot'lamış oluyor.

Hatırlattığınız için tekrar teşekkür ederim.

73 ta3mha Ateş