Ateş Amca,
TELSİZCİLER sitesinde trafolu 13,8 Volt güç kaynağı devreleri var. Bunların içerisinde akım sınırlamalı (akım aşınca kesen değil) olanlar da var diye hatırlıyorum. Bu tür bir güç kaynağı (Dikkat akü şarj cihazı değil!!) ve 100-120 A. akü ile sorununuzun telsiz kısmını çözersiniz.
Benim kullandığım yöntem şu şekilde. 20 Amper akım sınırlaması olan trafolu güç kaynağı. Bu güç kaynağının çıkış gerilimini 1 Amper çekerken 13,38 Volta (onüç virgül otuzsekiz) ayarlıyoruz. Bu güç kaynağını, aküyü ve telsizi paralel olarak bağlıyoruz. Başka bir şey gerekmiyor. Bu sistemi 1990 dan beri kullanıyorum. Bir sorun olmadı. Bu sistemle akü gaz çıkarmasa da, yinede aküyü oda içerisinde çalıştırdığımız için havalandırmaya dikkat etmek gerekir. Ya da kablo boyunu fazla uzatmadan balkona konulabilir.
13,38 Volt kurşun akülerde ya da jel akülerde hücre başına 2,23 Volta karşılık gelir. Yüzdürme şarj voltajıdır. Bu voltajda akü gaz çıkarmaz ve sıvı eksiltmez. Eğer aküyü tek başına ayrıca şarj edecekseniz yöntem farklıdır. Bakınız
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,23921.0.html linkindeki grafikler.
İyi çalışmalar diliyorum. 73
Bilal Ekmekci, TA8A