Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
8 MOSFETLİ KW HF LİNEAR PROJEM
TA8AT:
Yaklaşık 1.5 yıl önce elime geçen BLF 177 ile yapılmış 8 mosfetli bir lazer metal kesim tezgahlarında kullanılan pulse yükseltecini HF LİNEAR olarak modifiye etmeye karar vermiştim. Gelgelelim koca bir yılı YI (Yankee İndia) da görevde geçirmem nedeni ile rafa kaldırmak zorunda kalmıştım. Bugünlerde yoğun mesai çalışmalarımız nedeni ile akşamları zaman buldukça tamamlamaya başladım.
Öncelikle devre üzerindeki mosfetler hariç tüm komponentleri sökerek işe başladım. Elimde 8 adet mach edilmiş BLF 177 mosfetler vardı. Bu mosfetler HF- VHF çok geniş bir band aralığına sahip ve her biri 220wata kadar çıkış verebilen, 48 volt dc beslemede 150watt nominal çalışma gücüne sahip, 150 derece sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Bu tür mosfetler sıcaklık, swr testlerine tabi tutuluyor sapasağlam çalışıyor ama elinizdeki statik elektikten veya kullandığınız havyadan kolayca etkilenip bozulabiliyor olmasından dolayı önceden gerekli tedbirleri aldım.
TA8AT:
Bu denli gücü elde edecek 8 mosfetin soğutulmasına gelince; mosfetler 4 erli iki ayrı kart halinde ve bu kartlarda bakır levhalar ile harukulade tasarlanmış bakırdan bir su ceketine transistörler temas ediyor. Su soğutma işi içinde profesyonel pc’lerin cpu’larının soğutma sistemlerinde kullanılan aliminyum radyatör kullanmaya karar verdim.
TA8AT:
Her bir kartın girişinde ön yükselteç olarak MRF 148 var. Bu mosfet ile kuvvetlendirilen güç girişte splitter ile ikiye bölünüp, bölünen bu güç girişte 100R 40Wattlık rf direnç ile dengeleniyor. BLF 177 mosfetlerin girişinde Amidon BN-43-202 materyal kullandım. Mosfetlerin çıkışlarında ise yine Amidon BN-43-7051 kullandım. Üzerinden çıkan toroidleri incelediğimde kullanacağım hf bandına uymadığını görünce yurtdışından bu materyalları sipariş vermek zorunda kaldım.
Özellikle trafolarda ve mosfette kullanılan kondansatörleri yüksek ısıya dayanıklı silver mikalardan seçtim. Her bir karttaki 2 ayrı çıkış trafosundan çıkan gücü toroidlere geçirilmiş 50 ohm kablo ile kombayn ettim. Yine buradada 100watt lık 100R RF direnç ile dengeledim.
Her bir kartın bias voltajı içinde stabil olduğunu düşündüğüm LM 723 lü regüle devresi yaparak kartları ayrı ayrı bias voltajları ile besledim.
TA8AT:
Başlangıçta kartları ayrı ayrı çalıştırma yoluna gittim zira elimde 1kw’ın üzerini ölçebilecek ekipmanım yoktu. İlk etapta mosfetlere bias voltajı girmeden denemeler yaptım.
Ön yükselteç MRF 148 mosfetleri kullanmadan 48 volt besleme ile BİAS VOLTAJI girmeden 1. karttaki 4 mosfete 10 watt girdiğimde 140watt çıkış aldım.(biassız mosfet başına 2.5watt giriş ile) 1/14
Çeşitli denemeler yaptım bias voltajlarını vermeden. 20watt girdiğimde 4 mosfete 350 watt aldım.
2.50 volt bias voltajı ile sürdüğümde 2 mosfetten 300watt aldım. Özellikle mosfete bias verildiğinde çok düşük giriş güçleri ile yüksek güç almak mümkün.
TA8AT:
Kartların birleştirilmesinde 250watt 100R RF direnç ile yapılmış combiner kullanacağım. Elimde şuan için bir kartı kaldırabilecek LPF var. Çıkışı iki kademe yapmayı düşünüyorum.
1.kademede LPF’li 1 kart ile FM’de 600watt, SSB de 1KW üzeri çıkış almabileceğim seçenek olmasını istiyorum.
2. kademede ise 2. kartıda devreye alarak LPF’siz FM 1200watt, SSB 2KW üzeri çıkış seçeneği koymayı düşünüyorum.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
Tam sürüme git