Gönderen Konu: DELTA LOOP SORULARI  (Okunma sayısı 532 defa)

Çevrimdışı TA1JA

Ynt: DELTA LOOP SORULARI
« Yanıtla #20 : 28 Şubat 2017, 10:53:58 »
Şadan Bey,

Detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Dikey loop ile (belirttiğiniz gibi ~20 metre, 2.5mm bakır telli) en azından 40m'de de çalışırım diyordum ama anladığım kadarıyla çok randımanlı olmayacak.
40m yatay delta loop yapmam zor, dipol deneyebilirim.

M710 tercihini, nispeten ucuz ve uzaktan kontrol edilebilir olduğu için yapmıştım. Çünkü anten dahil, sistemi iş yerine kurup, uzaktan çalışmayı düşünüyordum.

73

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #21 : 28 Şubat 2017, 11:09:19 »
80 metre delta loop,yerden biraz kaldırma imkanınız varsa yerde müsaitse bence yapılmaya değer,bir iki balun yakmışlığım var ama hurdalıklar saolsun military bir balun bulunca sorun kalmadı,başta u.s.a ve japonya tinian adaları avusturalya bu bandda koleksiyona katılmıştı.Bu antene at130 bağlayınca 160 metre de tune oluyordu,tel kalınlığı fazla olmalı yoksa bu boydaki bir anteni gerdiremiyorsunuz.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #22 : 28 Şubat 2017, 12:03:32 »
Murat bey, evet monoband anten tarlası yapamıyorsanız, AT-130 (veya AT-140 veya AH-4) her eve lazım :)
Şadan hocam, dikey deltaloop ile yatay deltaloop'un yayılımı hakkında neler söyleyebilirsiniz? Ben yatay olanının daha yakına, dikey olanınsa daha uzağa yayın yapacağını düşünüyordum (ışıma açısı sebebiyle) ama denediğim dikey deltaloop sanki LW'dan daha yakına yayılım yapıyor gibi geldi bana. Bir de hafızam beni yanıltmıyorsa, 160 metre AH4'ün sınırlarının dışında olması lazım. Sizin 160 metre sorununuz ondan kaynaklanıyor olabilir.

73 de ta3mha Ateş

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #23 : 28 Şubat 2017, 12:14:40 »
Osman Bey merhaba
Senin yaptığın doğrudur. Kablo bağlama ve askı aparatı  Civatası çürümüş. Yenileri varsa hem onlardan hem de
Bana en az 500 wattlık yeni bir 1/4 balun yapar mısın?
73 TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #24 : 28 Şubat 2017, 13:20:38 »
Ateş Amca,

Yatay loop ile ilgili yayılım incelememi http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31064.0.html adresinde bulabilirsiniz. Bu anten Quad loop. Delta loop antenle benzerik arzetmektedir. Faydalı olacağını umuyorum. Sağlıcakl akalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #25 : 28 Şubat 2017, 14:44:15 »
Ateş Hocam,

Bilal Amca yayılım konusunu açıklamış benim bu konuda fazla bir bilgim yok zaten. Benim antenler alçakta hatta bina aralarında kalıyor ama yer küre üzerinde en uzak noktalara ulaştığım oldu fakat bu biliyorsunuz bir çok etkene bağlı.

AH-4 konusuna gelince söylediğiniz lw için doğru fakat loop için çalıştıranları okumuştum. Bir de şöyle bir durum var ki mesela ben 20m'lik yatay loopu 40m'de (anten analizörden de yararlanarak) MFJ manuel tunerle tune ediyorum etmesine (hatta JT65 falan da çalışılabiliyor Avrupa ile) ama artık olan anten mi oluyor yoksa antenimsi mi onu bilemiyorum :)

Hafta sonu TA2SE Rıfat Bey 80M ve 160M'de long wire ile başarılı bir şekilde çalıştığını söylemişti hatta TA4CS Coşkun Bey kısa sürede bir anten yapıp 160M conteste bile katıldı. Ben daha önce AH-4 le falan denemiş ve iyi sonuç alamamıştım ama 1:9 ununla yine fırsat bulunca deneme yapacağım. Yer sıkıntısı olanlar için alçak frekanslar için (160M ve 80M) long wire en uygun çözüm gibi gözüküyor şu an.

73
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA3MHA

« Yanıtla #26 : 28 Şubat 2017, 18:29:36 »
Bilal hocam, yanıt için teşekkürler. İncelemenizi okudum. Yarın tekrar gözden geçirip eznec programını da indirip nasıl bir anten(imsi) yaptığıma bakacağım. Hatta ilk fırsatta eğriti bile olsa bir de yatay quad loop deniyeceğim.

Şadan hocam, aslında uygun olmayan boyda olup ta tunerle empedansı uydurulan antenler için Yaşar Göcet beyin "her kın bir kılıç içindir" sözü hep kulağımda bir küpe olarak duruyor ama ne yapalım ki anten tarlası kuramıyoruz. Anca cihazları kandırıyoruz. Biraz da kendimizi 😀

Ah4 için şimdi manueline baktım, 7 metre veya daha uzun bir antenle 3.5 to 54 MHz diyor. AH-2B mobil anten kullanılırsa 7 to 54 MHz oluyormuş. Öte yandan eham.net'teki kritiklere de göz attım. Sizin de dediğiniz gibi, biri aracında ~260 cm'lik antenle 160 metre bandında tune edebildiğini yazmış. Kafam karıştı açıkçası.

73 de ta3mha Ateş