Gönderen Konu: VHF Lİneer Amp Projesi  (Okunma sayısı 3732 defa)

Çevrimdışı TA1CX

Ynt: VHF Lİneer Amp Projesi
« Yanıtla #100 : 24 Nisan 2021, 00:23:03 »
bende tam o konuyu merak ediyordum,öngörünüz harika ,nasıl soğutacaksınız diye.eski bir ses anfisinde dikey Aliminyum plakalar arası bakır bir boru gördüm,alkol tarzı bir sıvı doldurulmuş,transistörler ısındıkça bakırın içindeki sıvı buharlaşıp soğutuyor,piyasada pek aradım bulamadım,eski laptop'lardan çıkma küçük verimsiz şeyler, başarılarınızın devamını diliyorum,örnek oluyorsunuz .73

Engin Bey anlattığınız sistem otel odalarında kullanılan buzdolabı sistemi gibi geldi bana. Yani Amonyaklı Buzdolapları. Amonyak ısıtılınca çıkan buharı soğuk olur, ancak bakır borudan değil ekseri demir boru içerisinden geçer. Dilerseniz amonyaklı buzdolabı sistemlerine bir bakın. Eskiden köylerde elektrik olmayan yerlerde hava gazı (LPG) ile çalışan dolaplardı. Şu sıralar karavan ve teknelerde de kullanılıyor.

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #101 : 27 Nisan 2021, 08:31:56 »
Küçük bir bilgi
Su soğutmali bir sisteme asla saf su konmamalı,kireci alınmış yumuşak su olabilir saf su aliminyum ve bakırda tahribat yapıyor.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #102 : 28 Nisan 2021, 17:03:12 »
Benim arkadas su sogutma paletinin tasarimini paylasmis. Kartin yanındaki 50w-2w attenuator.
Her ikisini de sogutuyor olacağım.

Çevrimdışı TA5FA

« Yanıtla #103 : 28 Nisan 2021, 17:20:12 »
Normalde  bir giriş / Bir çıkış geneli.
Sizdeki fazlada iki giriş & Çıkış   var  yazılanlardan atladığım bir noktamı var yoksa Kutu düzenine göre hangi yön kurtarırsa onlarmı kullanılacak.

*** İlaveten Şayet (Resimlerden onu anlıyorum) Palet altı bakır a hiç dokunmadan altına alüminyum soğutma parçası ise bende isterim ücreti makul seviyelerde olursa  Zira soğutacak veya modifiye edecek okaa çok şey var ki.

Kolay gelsin
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #104 : 28 Nisan 2021, 17:35:31 »
Aynen Mehmet hocam
giris yonune göre iki tanesi kor tapa ile kapanacak digerleri acilacak.
Vida delikleri w6pql'nin palletine göre açıldı. Ama customize edileiblir .
Dediginiz gibi sadece alttaki aluminyum plaka yaptırdım ben.
Sifirdan yapiyor olsam direkt ldmos'un takildigi bakırı bu şekilde finli yaptıracaktım ama elimde hazır bakırım olduğu için soğutma plakası olarak  bu şekilde bir şey düşündüm.
Bunu prototip olarak yapacak. Fiyatini öğrenir paylaşırım.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #105 : 28 Nisan 2021, 17:57:23 »
Bir ilave üst taraf 9mm kalinliğindaymış. Patlatmadan vida için gerekli dişler açılabilir

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #106 : 11 Haziran 2021, 13:19:43 »
Herkese tekrar selam.
Malum sıvı soğutmayı taktım. Herşey çok ideal çalışıyor gibiydi ama, bir ufak detay fark ettim.
Cİhazda RF uygulamadan ilk PTT ye bastığımda IDQ yani Idle Current ta 2.5-3A ya yakın akım çekiyordu. Bu kısma fazla takılmamıştım ama, 30-40 sn kullanımdan sonra cihaz 5A civarı IDQ çekmekteydi.

PCB üreticisi W6PQL ile yazıştım. Cihaz üzerinde temperature compensation için bir NTC mevcut. O NTC de soğuk lehim vs olabilir bir kontrol et dedi.

Kontrol ettim. İlk lehimlerken pcb ye oturmamış, lehimlerin üzerinde havada kalmış bir miktar. Bu yüzden ısınmayı algılayamıyor. LDMOS ta ısındıkça daha yüksek akım çekiyor.
Neyse, NTC yi tekrar lehimledim. Baktım IDQ 3A civarı stabil.
Ama ideali 2A.

Aldım elime tornavidayı. 2A civarına düşürdüm. Ama bir tık fazla düşürmüşüm. Cihaz TX e geçiyor ama arada tx gidip geliyor vs.. tam stabil değil.
Bu arada potansiyometrede oldukça hassas. Çok ufak değişimler bile voltajı 1.6lardan 1.8 lere bir anda çıkarıyor.

Neyse.. Dedim az birşey yükselteyim..

**** ÖNEMLİ*****
W6PQL bana bu ayarları yaparken kesinlikle ya 5A limitli bir güç kaynağı kullan ya da 200-250W 3-5Ohm arası bir direnci seri tak akımı kısıtla demişti. Ben kaale aldım mı tabii ki hayır..

Yükseltirken gözüm voltmetre ve ampermetrede. Ufak bir dokunuş, voltaj 2.3Va fırladı. Akım da o sırada 7-8A lara çıktı ve ..pufff.. sıfıra iniverdi.

BLF188 koleksiyonuma bir transistör daha ekledim kısaca..

Neyse. aliexpressten hem uygun değerli bir aluminyum resistor, hem de 0-50V 0-5A limitlemeli bir güç kaynağı aldım.
Transistörler ile aynı zamanlarda gelir artık.

Bu arada yarısı giden transistörümden hala 700-800W alabiliyorum ama, kısa sürede 0a düşer diye düşünüyorum.

« Son Düzenleme: 12 Haziran 2021, 04:37:21 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #107 : 11 Haziran 2021, 14:42:28 »
Oğuzhan bey geçmiş olsun. Pahalı bir mosfet ve  iyi cesaret var sizde düşünmesi bile korkutucu. Blf yidemi aliexpres den sipariş verdiniz.
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #108 : 11 Haziran 2021, 15:31:44 »
Kapris yapmaz. 2 adet push pull 144 için olabilir. 1500 W kesintisiz. Akıl vermek gibi olmasın.   https://www.tubes-store.com/product_info.php?products_id=85

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #109 : 11 Haziran 2021, 16:53:58 »
Oğuzhan bey geçmiş olsun. Pahalı bir mosfet ve  iyi cesaret var sizde düşünmesi bile korkutucu. Blf yidemi aliexpres den sipariş verdiniz.

Hayir hocam
aliexpressteki tum urunler patates baski.
2 kere hollandada bir nxp resellerdan
2 kere de w6pql den aldim

Sn TA1EH, lambali cihazlar ilgi alanima girmiyor. Hic tecrubem de yok.
Sessiz su sogutmali ldmos kurallara uyuldugu surece en ideal cihaz bence.Verimi de daha yuksek.
Bakmayin bana deneysel takildigimdan patlatip duruyorum.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #110 : 11 Haziran 2021, 20:32:04 »
çok üzüldüm,Emin ile uğraşırken bir BLF'de ben götürdüm bias ayarlarken,bazı safalarda 24 volt güç kaynağı kullanın her şey rayında stabil gidiyorsa artık 50V verin yazıyor..

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #111 : 12 Haziran 2021, 15:13:01 »
çok üzüldüm,Emin ile uğraşırken bir BLF'de ben götürdüm bias ayarlarken,bazı safalarda 24 volt güç kaynağı kullanın her şey rayında stabil gidiyorsa artık 50V verin yazıyor..

Voltajdan ziyade idq onem arz ediyor bir cok kaynaktan teyit ettigime gore.
Buyuk watt degerine sahip 2-4 ohmluk bir resistor ile max akımı limitledikten sonra voltaj seviyesi zaten 50den 20lere iniyor. ama cektigi akım degismiyor.
Yani kritik olan akımı limitlemekmis.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #112 : 08 Ağustos 2021, 23:56:47 »
Konuya ait ilgim kaybolmadı,arkadaşlar gelişmeler olduysa,bilmek isterim..saygılar..

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #113 : 26 Kasım 2021, 00:16:17 »
herkese selamlar,
Yeni bir öğrenilmiş dersler ile beraberiz.

ARRL EME contest ile ilgili sayfada belki okumussunuzdur.
Geçen haftaki yarışma sırasında maalesef LNA'mı kurban verdim.

Şimdi öncelikle semptom ve sebeplerine gelelim.

Bildiğiniz gibi PA ların içinde her bir çalışma katmanının devreye girip çıkması için bir sıralama lazımdır. Bu sıralamayı Sequencer denen cihazlar ile yapmaktayız.

Ne bu katmanlar derseniz, Cihazınızda PTT ye bastığınız an, önce anteninize bağlı bir güç yükseltici (LNA) varsa onu devreden çıkarmak, RF rölelerini switchleyerek TX pozisyonuna almak, PA'nın beslemesini açmak ve en son telsizin TX Inhibit fonksiyonunu devreden çıkararak rf üretmesini sağlamak.. RX te de tam tersi bir yol izlenmekte.

Sequencer için çok değişik tasarımlar bulunabilmekte.
Arduino ile yapan olduğu gibi, pic ile yapanlar, transistörler ile zamanlama verenler vs bir çok çalışma var.
Ben hazır bir ürün kullanmıştım. Buraya kadar herşey yolunda. Bu bilgiler cepte.

İkinci bilgi, cihazlarınızda herhangi bir röle kullanıyorsanız rölenin besleme kontaklarına ters yönde bir diyot bağlamak zorundasınız. Bu diyota flyback diode adı verilmekte.
Rölenin bobinindeki voltaj kesilince içindeki indüktanstan dolayı oluşan ters akımın bağlı olduğu kontrol ucunu yakmaması için bu diyot devreyi kısadevre etmekte ve bu akımı kabaca yok etmekte.

Bu bilgi de cepte.

peki benim durumumda ne oldu?

Bir süredir cihaz TXten RX e döndüğünde sinyalde bir düşüklük sezmekteydim. Bir kaç sn süren bu düşüş sonrasında bazen sinyal düzelmekte bazen parazit gibi git gel yapmaktaydı.
Antende  bir temassızlık var, LNA'nin içindeki rölelerde mi vs diye düşünüyordum.
Hatta PA'nın rölesinde olabileceğini düşünüp röleyi söküp temizledim bile.
Ama yok bir türlü düzelmiyordu.

Yarışma akşamı bu olay iyice arttı.
ve birden cihazın SWR'si maksimuma çıktı hemen kapattım. herhande dedim anten falan gitti. rotor dönerken kablo kopardı vs derken, hızlı bir inceleme ile LNA'nın bozulduğunu fark ettim.
TX/RX switch yapmıyordu.
Neyse dedim yattım.
Ertesi gün PA'nın içini açtığımda içerideki sequencer'ın RX teyken yanmaması gereken röle kontağına ait olan ledin yandığını fark ettim. Voltajı ölçtüğümde 7V gibi bir voltajın röle üzerinden RXte bile olsa aktığını ve bunun da rölenin RX kontaklarına tam kapanmasını engellediğini fark ettim. Evet en sonunda RXteki düşük sinyal seviyesi problemim bulunmuştu.

Fırsat bu fırsat röleyi yerinden çıkardım ve
https://ta2nc.blogspot.com/2021/11/rf-role-temizleme.html  linkinde detaylarını verdiğim röle temizleme yöntemi ile temizlemesini de yaptım. Bu yazıyı okumanızı şiddetle öneririm.

Neticede problemin asıl kaynağının bozulan sequencer olduğunu fark ettim. hem röleyi tam kapatmıyor hem de ilk işlem olarak yapması gereken LNA'nın voltajını hiç kesmiyordu.

Önce elektronik bu bozulur diye düşündüm ama, bu akşam oturup sequencer'ı yenisi ile değiştirirken aklıma bir kurt düştü.

Röle bağlantısında bulunan flyback diyodu ölçtüm. diod bozulmuştu.
yani flyback akımının sequencer a kadar gelmesine olanak sağlamıştı.
Evet bir diyot arızası önce sequencerın bir portunu, daha sonra diğer portunu bozmuştu gördüğüm kadarıyla.
Sonra diyodu inceledim. Anlaşılan o ki,  ilk günlerin heyecanıyla röleye taktığım diyot oldukça "cılız" bir diyottu. fazla dayanamamış ve hakkın rahmetine kavuşmuştu. Sonrası zincirleme gelmiş.

Hemen daha güçlü dayanımı olan 4007 diyotlar ile hem qrp  hem qro rölelerin diyotlarını değiştirdim ve montajımı tamamladım.

Sırada LNA'yı sökmek ve zararı görmek var..

Çıkarılacak dersler,
1-)Bir anormallik sezince daha detaylı incele
2-)Flyback diyotunu rölenin oluşturacağı spikelara uygun seç (rölenin çektiği akımdan daha yüksek akımlara dayanabilmeli)
3-) Birinci maddeye tekrar dön.

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #114 : 26 Kasım 2021, 11:27:22 »
Oğuzhan Hocam,

Duama ek yapıyorum:

"Allah FlyBack diyotunuza kaçak yaptırtmasın."

1N4007 türü diyotlar FlyBack için olabiliyor. Fakat bazı durumlarda hızı yetişmeyebiliyor. Röleyi süren devre "nazik" ise 1N4007 sıkıntı çıkarabiliyor. Bu tür projelerde biraz daha hızlı olanını seçiyorum. Schottky diyotlar uygun oluyor. Bilginize sunarım. Sağlıcakla kalınız. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #115 : 29 Kasım 2021, 20:27:00 »
Rf akımından olabilir mi?  Bu kondansatör normalde orada olması lazım. 10 - 100 nF gibi.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #116 : 30 Kasım 2021, 09:42:05 »
Yuksel bey, bu fotograf rf role temizleme devresi.
Oraya ekleyeceginiz bir kapasitor rolenin kapanmma acilma hizinda degisiklige yol acmaktan baska bir fontsiyona sahip olmayacaktir diye dusunuyorum.

Bu devrede olmasinin bir mahsuru yok ama, norma PA icindeki RF rolelerinde kullanmak release suresini uzatacagi icin tercih edilmeyecektir.

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #117 : 30 Kasım 2021, 13:20:00 »
Oğuzhan bey ,öncelikle selam, röle temizleme devresi aklımda deli sorular nasıl temizliyor?
vibrator mantığı ile aynı noktaya impact vuruşlar yapıp'mı temizliyor,mantığı kavrayamadım.röleye tatbik edilen anahtarlama frekansı 50 Hz falanmı ?

Çevrimdışı TA1LC

« Yanıtla #118 : 30 Kasım 2021, 13:54:21 »
Yuksel bey, bu fotograf rf role temizleme devresi.
Oraya ekleyeceginiz bir kapasitor rolenin kapanmma acilma hizinda degisiklige yol acmaktan baska bir fontsiyona sahip olmayacaktir diye dusunuyorum.

Bu devrede olmasinin bir mahsuru yok ama, norma PA icindeki RF rolelerinde kullanmak release suresini uzatacagi icin tercih edilmeyecektir.
    Verdiğiniz linki açınca bu devre şemasını gördüm.
Esas şema nerede? Bi bakın kondansatör mutlaka vardır olmaması imkansız. Kondansatör yarı iletken üzerinden RF akım geçmesini engellemek içindir. Blok kondansatör- bloke eder.
Yok ise diyod belirsiz yerden gelen RF akımını dogrultup ısıya dönüştürür ve yanar.
  Eğer saniyenin yüzde biri (veya bine biri) önemli ise 100 pF mertebelerde olsa yeter sizin zaten frekanslar GHz oldugu için o degerler bloklama için yeter artar .  0,5uF (500nF) -1uF veya 10uf  olur ise değer ozaman tabi gecikme olur.
Bu arada 10nF  veya 100 nF ve 500 Om rolenin düz akım drenci ile gecikme süresi ne olur acaba hesapladınız mı?

Engin bey role kontaklarını oksidlenmekten korumanın yolu bir şekilde kontak üzerinden (ilave olarak) sürekli az bi dogru akım geçirmek.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #119 : 30 Kasım 2021, 17:48:20 »
Yüksel bey olayi tam anlamamıssınız.
Gönderdiğim devrede ortamda RF yok
Röle temizleme devresi.
Amaç zaten sadece röleden akım geçirmek.

Engin bey,
Devre temel olarak röle canlı ucuna bir voltaj uygulayıp (ortamda bir yük te var) aynı zamanda röle'nin besleme kontaklarını sürekli açıp kapayarak orada ufak arklar oluşmasını sağlayarak bu arkların  orada oluşan oksidasyonu temizlemesini sağlıyor.

Yüksel bey'in dediği gibi sürekli bir akım geçirmek değil, akım geçerken röleyi sürekli açıp kapatarak temizlemek yani.