Gönderen Konu: VHF Lİneer Amp Projesi  (Okunma sayısı 4700 defa)

Çevrimdışı TA5AE

Ynt: VHF Lİneer Amp Projesi
« Yanıtla #60 : 06 Eylül 2018, 23:11:29 »
Nasıl bir lehim ve/veya  lehimleme tekniği  önerdiler.
Örneğin; gümüş lehim gibimi?

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #61 : 06 Eylül 2018, 23:59:24 »
Merhaba Lutfi hocam,
Acikcasi gumuş kullanılaiblir ama daha zor olabilir.
Onun yerine 63/37 alasim kullan.
Havya ile kullanıma daha uygun dediler.

Yorumlardan biri;

I would recommend that you do not use 60/40 solder, as it is prone to failure in long term conditions of  high temperature and humidity. The failures are the result of intermetallic states which can cause invisible high resistance solder joints.

60/40 solder is used in wave-soldering in industry.  It is used with automated, carefully controlled  thermal profiles.

The best solder for hand soldering is 63-37 eutectic alloy, which has no intermetallic states.

Other commenters may mention high-temperature silver solder also, as I do not know if silver solders are available in eutectic alloys.

Bu yorumdan anladiğim, tercihen 63/37 kullanmak.
ozellikle yuksek guc ya da frekans kullanımlarında

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #62 : 07 Eylül 2018, 01:04:32 »
Buraya konu ile alakalı olması açısından niye 63/37 olduğunu da yazayım ..Bir bilgi olarak bulunsun.

Yukarıdaki mailde amcanın belirttiği eulectic allow deyimi , erime ve donma ısısı aynı demek. Yani su gibi. 0 derecede sıvı olur ya da donar...
0 derecede donar da, 3- 4 derecede sıvı olur değil yani.
63-37 lehim tam olarka bu şartları sağladığı için bir kısmı sıvı bir kısmı donmuş duruma geçmiyormuş.
Bu yüzden lehimsel hataları daha iyi telafi edebilmekteymiş.
60/40 ise erime ve donma sıcaklıkları arasında birkaç derecelik bir farka sahip.
Aynı şekilde, Sn ve Pb farklı erime noktalarına sahip olduğundan tam homojen olarak donamamaktaymış.
Ama 63/37 de bu sorunlar ortadan kalkmakta..
Bu yuzden normal lehime gore biraz daha pahalı bir fiyatı var.

http://store.curiousinventor.com/guides/how_to_solder/kind_of_solder  adresinde lehim ile ilgil epey bilgi var.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #63 : 07 Eylül 2018, 08:58:37 »
Biraz geniş yüzeylerde, Normal Lehimin donması esnasında genellikle oluşan yüzey  kristalizasyonu hep  dikkatimi çekmiştir. Sırf bu yüzden belki de gümüşlü tel kullandım ama önemli bir fark göremedim. Belki de  hızlı soğumadan dır diye geçtim.
Yanlış anlaşılmasın, biraz  takıntılı davrandım ( marka lehim ve pasta kullanarak) sadece.
Her ne kadar, lehimlenecek materyali ısıtarak bunun yüzeyine lehim telini aktararak işlem yaptı isem de,  bu kristalleşmeyi  yüzeyin ve dip kısmın önce soğumasına bağlamışımdır.
Belki de bu durum lehim bileşeni  oranları yüzündendir.
Teşekkürler.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #64 : 07 Eylül 2018, 09:44:00 »
Lutfi bey o zaman size sorayim
soldex haricinde bir marka 63/37 internet uzerinde bulamadim (turkiyede) amazonda 63 37 Kester lehim var. Ancak 30 dolar civari :D
Turkiye de satan var midir ya da soldex iyidir devam mi diyorsunuz? :)

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #65 : 07 Eylül 2018, 11:02:37 »
Öncelikle geçmiş olsun.
"Bilgi güçtür" sözünün doğruluğunu bir kez daha, sizin acı tecrübenizle hatırlamış olalım.
Bu değerli paylaşımınız için kendi adıma çok teşekkür ederim.

73

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #66 : 07 Eylül 2018, 18:04:57 »
Maalesef fet kullanmak hala avantajlı değil. Transistor ya da lambanın neden arızalandığı kolayca anlaşılırken fet in patlama nedenini anlamak çok zor. Genelde giriş gücünü anlık pik yapması mosu patlatabiliyor diyorlar.
Geçmiş olsun. Tehlike atlatmışşınız.  Kolay gelsin...

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #67 : 07 Eylül 2018, 21:16:43 »
Dogrudur.. fetlerde yasanan bir durum ancak, benim durumumda giris tarafinda pik ya da spike  ihtimalim yok
Bu durum genelde cihazin ayarli olan cikis gucunun ALC devresinin tam kontrol edememesi ile yasaniyor.
Sequencer'in son asamasina kadar tx inhibit icin  external ALC icin cihaza voltaj uyguluyorum.
son adimda voltajı kaldırıyorum cihaz oyle rf uretmeye basliyor.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #68 : 08 Eylül 2018, 00:02:04 »
Lutfi bey o zaman size sorayim
soldex haricinde bir marka 63/37 internet uzerinde bulamadim (turkiyede) amazonda 63 37 Kester lehim var. Ancak 30 dolar civari :D
Turkiye de satan var midir ya da soldex iyidir devam mi diyorsunuz? :)
Ben çinli site aliexpress e baktım Epeyce marka var. Her ne kadar alaşım güvenirliği tam olmasa da varlar.
Lehim oranlarının ve buna bağlı olarak soğumasında alaşım kılcallarının bu kadar etkilenebileceğini bilmiyordum.
Açıkçası kaliteli marka pasta kullanır ve gerisine bakmazdım. Demek ki bakmak gerekiyormuş.
Bilgi  için teşekkürler.  73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #69 : 08 Eylül 2018, 12:08:04 »
350$ gibi bir ders alinca.. epey bir dokuman okudum konu hakkinda.
egitim notlari vs inceledim.
Gundelik hayattaki normal lehimlemelerde 60/40 in bir zarari yok.
Ama dedigim gibi yuksek guc, yuksek isi ve frekans... hataya yer vermiyor.

Bir yorum soyle diyor.. LDMOS kullandigin icin, yuksek swr ye dayanimi cok fazla.. Tam da bu yuzden drain tarafindaki direnc yukselmis olsa da rf uretmeye devam etmis ve rf ground a atladigi icin ark olusturacak bir gucle cikmis..

Ayrica tavsiyelerde gordugum, pasta yerine , kaliteli rezinli lehim, ve no-clean flux kullanın şeklinde bir oneri var.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #70 : 17 Eylül 2018, 14:59:14 »
Tekrar merhaba,
Biraz önce W6PQL den aldığım pallet geldi.
PCB gerçekten çok basit. Ancak teflon olduğunu düşünüyorum.
Bu pallet'ten burada gayet uygun fiyata üretebiliriz diye düşünüyorum.
Üzerindeki 4 tane mika kapasitor fiyati 15$ civari tutuyor mouserda.  geri kalanlari koaksiyel ve smd komponent.
PCB yi tek başına 40 küsür dolara, tum komponentler ile 150 dolara satiyor ki, bence ederinin üstünde. Ben kendimi feda ettim bu board için aldım.
Eğer ben bunu uretirim/urettirebilirim diyen varsa TA amatorleri için bir çalışma planlasaniz ne güzel olur diyorum.
Kendi gobegimizi kendimiz keselim..

İlgilenen olursa board'i bir sekilde dokumante eder paylasirim.
Kabaca resimdeki gibi.

Çevrimdışı TA1JA

« Yanıtla #71 : 17 Eylül 2018, 17:49:56 »

RF için kullanılan birkaç çeşit plaket var. Seramik olabilir mi?

https://www.raypcb.com/teflon-pcb/

Ölçüleri gönderirseniz, o ölçüde bir plaket çizip buradan fiyat alınabilir.

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #72 : 17 Eylül 2018, 22:54:40 »
bundaki malzeme nedir bilemiyorum ama..
Baska bir sitede benzer bir board'in arlon tc350 kullandikalarini biliyorum.
Yine de buranin da teflon olma olasiligi yuksek.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #73 : 29 Eylül 2018, 19:58:48 »
Herkese merhaba. Oğuzhan bey çalışmanıza ait yazılarınızı başından beri ilgi ile okuyup takip ediyorum. Yazılan tecrübelerinizden kendi çalışmamda çok ders çıkardım.

Benim tarafta MRF1K50 ile yapılmış  Solide Stade kw vhf linear çalışmam tamamen bitti. Yaptığım çeşitli testlerde çok güzel çalıştı ve sorun yaşamadım çok şükür. Şuan için kiracı olduğum evde anten vs kurma imkânım olmadığından ms eme vs havaya çıkmam söz konusu değil ama belki arkadaşlarla mobil çalışmalar yaparsak umudu ile bekliyorum şimdilik.

Sizin çalışmanızda dikkat ettiğim husus ilk başlarda ldmosu artech silikon ile bakıra montajlamıştınız. Sonraları lehimlediğinizi gördüm. Sizi bu kanıya nasıl bir bilgi veya tecrübe itti öğrenebilirmiyim. Yanılmıyorsam lehimleyip bir müddet kullandıktan sonra ldmos yandı ve daha sonra hatayı lehimin alaşımında buldunuz sanırım.
Şimdi bendeki pallet  ve mosfet hazır bakır soğutucuya ısı iletici silikon ile fabrikasyon montajlı geldiğinden sizin bu deneyiminizden bir ders çıkarmalımıyım diye düşünmüyorum değil.
Ayrıca bir dönem attenuator için arayışlarımız olmuştu. Ben aliexpresten BOKON store adlı satıcıdan aldığım kargo dahil yaklaşık 40tl değerindeki 60watt 10db lik attenuator ile çok güzel sonuçlar aldım. Ürün kesinlikle sahte değil ve 50 watt vhf güç uyguladım uzunca bir süre sorunsuz bir şekilde çalıştı. Almayı düşünen arkadaşlarıma tavsiye ederim. Satıcının ürünlerinin çoğunluğu rf mlz. ve çeşitli değerlerde zayıflatıcılar mevcut.

Bu arada eb 104. ru adresindeki lpf, swr bridge ve dijital swr wattmetre gösteli kit çok güzel sorunsuz ve stabil çalışıyor. Almak isteyen olur ise ben denedim ve tavsiye ederim.
73..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #74 : 30 Eylül 2018, 20:06:45 »
Onur bey oncelikle calismanizi tamamladiginiz icin sizi tebrik ederim.
Umarim VHF teki DX sayimiz gun gectikce artar. Umarim en kisa zamanda anten imkaniniz olur da , qso yapma sansi buluruz.

satici tavsiyesi icin de tesekkur ederim. İnceleyecegim

Aslinda benim LDMOS u silikonlamaktan lehimlemeye nasil döndüm kismi ozel bir sebebe dayanmiyor.

Yanan LDMOS ta ısı transferi nedeni ile olusan bir problemden ziyade, ldmos'un pallet'e lehimlenen uclarindaki lehim catlaklarindan kaynaklı bir sıkıntı yasadim.
Yoksa ldmosun sogutmasi ile ilgili bir sorun yasamadim.
Yeni aldigim palleti henuz mote etmedim.
Bakir plakamda ldmos'u lehimle sabitlemek icin bir ince kanal actirmam gerekiyor. Henuz beklemedeyim.
Amatorluk denemek degil mi..Bir de boyle deneyelim bakalim nolcak dedim :D

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #75 : 23 Ekim 2018, 09:16:41 »
Dün akşam sagolsun TA2AD'nin ince ince islediği bakir plakama kavuşup hemen LDMOS lehimleme işine giriştim.

https://www.youtube.com/watch?v=fRcfC0FvFq4  adresinden gorebilirsiniz.

Çevrimdışı TA8AT

« Yanıtla #76 : 23 Ekim 2018, 09:34:36 »
Radyo amatörlüğünde sevdiğim nokta işte tamda budur. Tebrikler..
I LOVE İCOM

Çevrimdışı TA4J

« Yanıtla #77 : 23 Ekim 2018, 15:28:25 »
Oguzhan bey ellerinize saglık çok güzel olmuş. Şua başkanında ellerine saglık.
TA4J
(ex. TA4PR)
Ali PARGAN
Aydın

Çevrimiçi TA4CS

« Yanıtla #78 : 23 Ekim 2018, 18:38:02 »
Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim saygılarımla 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #79 : 23 Ekim 2018, 21:55:03 »
Oguzhan bey ellerinize saglık çok güzel olmuş. Şua başkanında ellerine saglık.

Valla isvicrede olsa saatci olurmus ;)