Ana Sayfa > Eksantrik Çalışmalar ***
Turkiyedeki Beacon'lar
TA2NC:
tekrar merhaba,
Beacon genellinde bakacak olursak her bandta beaconlar icin ayrilmis bir bant araligi mevcuttur.
http://www.arrl.org/band-planaltinda ornek bir band plani mevcut.
Beaconlar icin onemli olan taninabilirlik
digital modta cir cir cir data basanlar bile arada bir CW olarak cagri isaretlerini gonderirler. Herkes bilgisyar kullanmakdurumunda degil
Gordugum kadariyla cok farkli uygulamalar mevcut.
Bazi beaconlar sadece cw, bazilari cw+ ses kaydi, bazilari digital modta locator, extra ozellikler, bazilari hepsi birden vs..
Bir standardi yok anlayacaginiz.
Onemli olan karsinizdaki beacon'Un kim oldugunu bir sekilde duymak, ve bilgilerine erisip kac watt ve ne tur bir anten ile size kadar gelebildigini ogrenmek.
Sua abi'nin de yine bir sekilde yapip calistirdigini ogrenmek sasirtmadi :)))
Gonul istiyor ki, su cin mal dandik telsizlerden bir tane alip koy bir yere ama..sehir icinde bir yerde pek ise yaramaz.
Rolelerin oraya da kim ole kim kala..
TA1JA:
Yaşar Bey, Oğuzhan Bey, bilgilendirme için teşekkür ederim.
Oğuzhan Bey, başta yazdığınız, APRS ile ilgili açıklamanıza istinaden, bir soru daha sormak istiyorum.
Bazen APRS frekansında, 700-1200km gibi mesafelerden data geliyor. Bunlar, propagasyondan dolayı direkt gelen sinyaller midir?
73
TA2NC:
APRS tarafina cok hakim degilim ama, genelde via kisminda hangi istasyonlar araciligi ile geldikleri yazilidir.
Eger via da birsey yazmiyor ise, direkt olarak duyma ihtimali tabii ki soz konusu
Bu arada LZ1BB Harry, nin bugun bana verdigi bilgiye gore
LZ0BGS isimli bir beacon'u aktive etmisler. Burgaz bolgesinde QRA KN32QL 144.430 da 1W olarak calisiyormus.
2 phased dipole ile 4 yone hakim. Horizontal polarizasyonda yayina baslamis.
Yakinda LZ0ABB ile de 10W olarak basliyorlarmis.
Tropo kovalayacak arkadslarin bilgisine.
TA2NC:
LZ0ABB beaconunda da ayni anten ve yine horizontal
144.440 olarak yakinda yayina geciyor.
TA2NC:
LZ1BB 'nin verdigi bilgiye gore bugun LZ0ABB 144.440 10W Turnstile Ant seklinde acilmis.
Ozellikle trakya civarinda olan arkadslarin tropo kontrolu icin kullanabilecegini dusunuyorum
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git