Gönderen Konu: Forty QRP'de neden alçak geçiren filtre kullanıyoruz?  (Okunma sayısı 318 defa)

Çevrimdışı TA1ADC

Yaptığımız QRP'lerin çıkışına alçak geçiren filtre (lowpass filter) yapıyoruz. Amaç geçmesini istemediğimiz sinyalleri bastırmak ise neden çıkışta da bandpass filtre kullanmıyoruz. 7200 khz için hazirlayacağımız bir alçak geçiren filtre 0-7200 khz arasını gecirecektir. Yukarisini bastıracaktır. Bu mantıkla düşündüğümüzde band geçiren filtre daha mantıklı değil mi?

Ya da neden yüksek geçiren filtreyi tercih etmiyoruz.

RF'te işler öyle yürümüyor doğru :)
Doğrusunu üstadlardan dinlemek isterim.
Diğer yolu ise pratik yaparak sonuca varmak.

Aydınlatmak için çaba gösterenlere şimdiden teşekkürler.

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Forty QRP'de neden alçak geçiren filtre kullanıyoruz?
« Yanıtla #1 : 11 Ocak 2017, 14:03:19 »
harmonikleri filtrelemek için alçak geçiren filtre yeterli, peş peşe sorunsuz olarak olarak bağlamak mümkün, çok spesifik malzeme de istemezler.Başka nedenleri de vardır mutlaka.

Çevrimdışı TA3OM

« Yanıtla #2 : 11 Ocak 2017, 14:42:17 »
Dursun hocam merhaba, band geçiren filtre dediğimiz şey alçak ve yüksek geçiren filtrelerin seri bağlanması demektir.

Benim tahminim RF çıkış katlarında oluşan harmonikler çalışılan frekansın katları şeklinde olduğu için, çıkış katlarında hem daha az kayıp ve hem de maliyet için sadece alçak geçiren filtreler kullanılması yeterli oluyor. Tabi bazı özel durumlar var, örneğin röle istasyonlarında tek anten üzerinden aynı anda alma ve gönderme yapmak için hem alıcı hem verici kısmında çok keskin band geçiren filtreler (duplexer) gerekebiliyor.

Ayrıca konu başlığı Forty olduğu için yazmak istedim, alıcı kısmında zaten band geçiren bir filtre var biliyorsunuz.

73

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #3 : 12 Ocak 2017, 22:19:46 »
Şahin hocam ve Mustafa hocam çok teşekkürler.
Çalışılan frekansa sadece kendinden yüksek frekanslardan girişim olduğu için alçak geçiren filtrenin yeterli olduğu anlaşılıyor.

Mustafa hocam evet Forty'de alıcı ve verici katlarında bandpass filtre var.
Ben aynı filtreyi çıkışta da lowpass yerine kullansam sonuç ne olur merak ediyorum. Tabi empedans ve başka hesaplar da işin içine girecektir.
Özeti, muayyen bulmak Amerika'dan toroid getirmekten çok daha kolay :)
Ya da muayyenlerden induktans değeri uyanlarla lowpass filtre yapılabilir.
Tabi önce bir LC metre yapmak lazım :)

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 12 Ocak 2017, 23:48:37 »
Dursun Hocam, toroid için kendini kasma, o bobini hava nüveli de yapsan çok iyi şekilde çalışır, sadece birbirine dik açı ile koy yeter. Resimde çokluLPF filtre grubu gösterilmiş.

40 m için 0.8mm telden 1uH lik iki bobini farklı eksene bakacak şekilde yerleştirerek yapabilirsin.
Not: LPF yi kalın telsen sar, muayyenden olmaz ancak düşük güçlerde kullanabilirsin.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2017, 23:50:48 Gönderen: TA3ALS »

Çevrimdışı TA2GC

« Yanıtla #5 : 13 Ocak 2017, 11:40:18 »
 bir vericinin  misal 14 MHz de gönderme spectral'ini bir spectrum analyzer'de izleme şansı bulabilirseniz,hep N2, N3 gibi katlarda yukarı doğru harmonik gözlemleyebilirsiz, bu yüzden alçak geçiren gereklidir,

ben bu güne kadar alt'ta bir şey gözlemleyemedim,istisna durumlarda tasarım hatasından kaynaklıdır..

Çevrimdışı TA1UH

« Yanıtla #6 : 14 Ocak 2017, 19:53:38 »
Dursun Bey merhabalar,

Ben erişebildiğim kaynaklarda çok net bir yanıt bulamadım. En çok vurgulanan, bant geçiren filtre hem alçak hem de yüksek geçiren iki filtreden oluştuğu için gereksiz yere sinyalde fazladan zayıflamaya yol açacağı. İkinci konu da harmoniklerin temel frekansın katlarında oluşması. Dolayısıyla vericiler için bant geçiren filtre (bir de üstelik daha çok komponent kullanılacağı için) elzem değil.

Fakat konuyu açtığınıza sevindim, çünkü bir süredir ben de yaptığım EFE-40'ın harmoniklerine bakıp duruyordum. Hevesle birşeyler yapıyorum ama olması gerektiği gibi çalışıyor mu bu devreler, o ayrı konu...

Ekte çıkışın FFT görüntüsü var, osiloskopun FFT'si bir spektrum analizörü kadar hassas olmasa da, kullandığım modda genlik ölçümünü güvenilir kabul edebiliriz. Bakın dikkat edin, benim cihazımda temel frekanstaki sinyal ile ikinci harmonik arasında 36 dB kadar fark var. Halbuki ITU'nun ilgili tavsiye rehberi (SM329-10) diyor ki,  30 MHz'in altında çalışan amatör hizmetler için, SSB dahil, ikinci harmoniğin seviyesi temel frekansın 43 db + 10 log PEP altında ya da en az 50 dB olmalıdır (hangisi sizin durumunuzda daha az kısıtlayıcı ise diyor).  Bizim QRP, 7 MHz'te 5 Watt PEP çıkıyor. Bu durumda ikinci harmonikte, 14 MHz'te, sinyal seviyesi bunun 43 + 10 log 5 = 43 + 0,698 = 43,698 dB altında olmak durumunda... Ama değil. Özetle, benim QRP'im istenmeyen yayınların bastırılması bakımından yetersiz.

Peki bu büyük bir sıkıntı mı? Sonuçta ikinci harmonik 5 Watt'ın 36 dB altında ise, demek ki 1mW gibi düşük bir seviyeden söz ediyoruz. Yine de belli olmaz. Hem amatörün işi, mümkün olduğunca elinden gelenin en iyisini yapmak, wattmetrenin iğnesinin kıpırdıyor olması yeterli değil. Üstelik ITU da yap diyor, yapacağız :)

Sonuçta araya araya QST'de yayınlanmış güzel bir makale buldum, çıkışta sinyal seviyesinde düşüş olması pahasına orada yazılanları uygulayacağım. "Second harmonic optimized low-pass filters ARRL" diye aratırsanız hemen bulacaksınız. Mevcut filtreye göre 2-3 komponent fazlasını gerektiriyor, büyük de bir zahmet değil.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #7 : 16 Ocak 2017, 20:17:10 »
Ali Şahin hocam filtre örneği ve yol gösterici yanıtınız çok teşekkür ederim. Kesinlikle deneyeceğim.

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #8 : 16 Ocak 2017, 20:18:28 »
TA2GC Engin bey katkınız için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #9 : 16 Ocak 2017, 20:24:39 »
Ali Çağlar hocam detaylı anlatımınız için teşekkürler.

'Second harmonic optimized low-pass filters ARRL'yi sayenizde inceledim. İlk fırsatta test kartı üzerine hazırlayıp deneyeceğim.