Gönderen Konu: long wire antenim hakkında yardım.  (Okunma sayısı 191 defa)

Çevrimdışı TA5TM

long wire antenim hakkında yardım.
« : 16 Aralık 2016, 08:05:38 »
Arkadaşlar kasım ayının başlarında hf cihazım için 40 m çeyrek dalga inverted ve anten yaptım,antenim çok verimli çalıştı.sonra multibant hevesiyle 80-40-20-10 metrelerde çalışmak üzere bir anten tasarlarladım,80 metre bandı traplı olduğu için anteni germesi çok zor oldu,trapların her birinin ağırlığı 300 gram civarında olduğundan diğer tellerin üzerine baskı yaptı.80 metre haricinde diğer bantlarda güzel verim aldım.

Bunun üzerine http://www.radioamatoripeligni.it/i6ibe/balun9a1/balun9a1.htm  linkinde yer alan anteni yapmaya karar verdim.2,5 mm nyaf bakır kablodan 16,20 metre uzunluğunda 1:9 unun kullanarak anteni yaptım.Tabi bu arada 1 metre uzunluğunda topraklama çubuğu kullanarak topraklama yapmayı iymal etmedim.
       Antenimi 65-70 derece açıyla güney batı yöne gerdim,unun un yerden yüksekliği yaklaşık 11 metre civarı.Telsizim yaesu ft-450.Antenten aldığım sonuçlar şöyle
40 metrede swr 3 ün üzerinde olduğu dahili tuner tune etmedi,diğer bantlarda swr 1,1 ile 1,5 arası bu sonuç iyi sayılır, tabiki dahili anten tunerle.
20 metrede gayet verimli qso lar yaptım
80 metrede swr gayet düzgün olmasına rağmen verim çok düşük, Türkiye içinden zar zor anlaşılıyorum.Almanya ile görüşmemde modülasyonumun çok derinden geldiği şeklinde raporlar aldım.

Dün akşam 80 metrede 3,765 frekansında  yabancı bir istasyonla yapılan qso larda Türkiye den Türkiye içinden herkes görüşebiliyorken ben 100 watt la sesimi duyuramadım.
Bu durumu düzeltebilmem  antenimi verimli olarak kullanabilmek için ne yapmam lazım,acilen önerilerinize ihtiyacım var.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
TA5ADK 
MENDERES KONYA
73

Çevrimdışı TA3EC

Ynt: long wire antenim hakkında yardım.
« Yanıtla #1 : 16 Aralık 2016, 13:19:54 »
Boyunu uzatın. Mümkünse 41 m.'ye kadar.

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: long wire antenim hakkında yardım.
« Yanıtla #2 : 16 Aralık 2016, 14:02:42 »
Adnan Bey Selamlar,

1/9 Balun lar oldukça sıkıntılıdır. İmalatları kolay gibi görünse de teknik bazı konulara dikkat etmek gerekir. Ayrıca mutlaka iyi bir anten tuner ile kullanılmaları gerekir. Mevcut cihazlarımızın anten tunerleri yeterli olmayabiliyor. Tune olsalar bile sizin sözünü etmiş olduğunuz ulaşamama problemi görülmekte.
Boyunu uzatmak kısa vade de bir çözüm olabilir mutlaka deneyin .
Ama ben ilk anten üzerine biraz yoğunlaşın derim . Hatta bu anteni delta loop haline getirebilir iseniz gürültüden de biraz kurtulma şansınız olur ki düşük bantlar için daha önemlidir. 
Eğer düşük bantlara çıkacak mesafeniz yok ise yine deltaloop haline getirdiğiniz anten için bobin yapıp düşük bantlarda ilave eder iseniz gayet olumlu sonuçlar alırsınız. Hatta besleme noktasında 1/4 balun kullanabilirsiniz . Böylelikle dengeli kablo RG 213 veya RG 58  kablo ile istasyona inebilme şansınız daha kolay ve verimli olur.
1/9 balun için yapmış olduğunuz topraklama eğer belli şartları sağlamıyor ise çok faydalı olamayacaktır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yine denediklerinizi yazarsanız  üzerinde konuşma şansımız olur.

Selamlar
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul