Gönderen Konu: BC 312-N  (Okunma sayısı 529 defa)

Çevrimdışı TA2BS

BC 312-N
« : 15 Aralık 2016, 19:32:41 »
BC 312-N  AMERİKAN ORDUSU İÇİN ÜRETİLMİŞ 1,5 - 18 MHZ ARASI ALTI KADEMEDE ÇALIŞAN BİR ALICI CİHAZ.
ÇOK KALIN ALÜMİNYUM BİR ÖN PANELİ VE YİNE ALÜMİNYUMDAN BİR İÇ GÖVDESİ VAR.
BU CİHAZ 32 SENEDİR BENDE, 1984 DE ALMIŞTIM VE TAM BUGÜN 32 SENESİ BİTTİ 33'ÜNCÜ SENEYE GİRDİ. AMA KENDİSİ ÇOK DAHA ESKİ, OSİLATÖR KISMININ İÇİNDE 1943 TARİHİ VAR. BÜYÜK BİR İHTİMALLE 2'İNCİ DÜNYA SAVAŞINDA KULLANILDI. KENDİSİ GAZİ CİHAZLARDAN OLABİLİR.
TABİ BU CİHAZLA İLGİLİ BENDE DAHA ÇOK DETAYLAR VAR VE HATTA ÇOK DA İLGİNÇ BİR ŞEKİLDE SATIN ALMIŞLIGIM VARDIR.
HALA İLK GÜNKÜ GİBİ ÇALIŞIYOR. GEÇEN HAFTA  İÇİNDE  CİHAZI ÇALIŞTIRDIM. PASI GİTSİN DİYE. BU CİHAZI ALICI OLARAK KULLANIP 7 - 10 VE 14 MHZ DE QSO'LAR YAPTIM. HALA ALICI OLARAK PERFORMANSINDAN BİR ŞEY KAYBETMEMİŞ.

SELAMLAR

Çevrimdışı TA2BS

Ynt: BC 312-N
« Yanıtla #1 : 15 Aralık 2016, 21:21:23 »
ARKAŞLAR HEMEN BİR DÜZELTME YAPAYIM. CİHAZ BC 312-N DEGİL BC 342-N MODELİDİR.
ARADAKİ FARK ŞU; HER İKİ MODEL CİHAZIN ÇALIŞMA FREKANSLARI, GÖRÜNÜŞLERİ VE FONKSİYONLARI AYNI, FARK SADECE BESLEME TİPLERİNDE.
BC 312-N BATARYA İLE ÇALIŞAN MODEL, BC 342-N İSE AC VOLTAJ İLE ÇALIŞAN MODEL.
BENDEKİ AC VOLTAJ İLE ÇALIŞAN BC 342-N MODELİ.

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #2 : 16 Aralık 2016, 08:28:26 »
Hakan Bey,
Merhaba. Yanlış hatırlamıyorsam, Hava Kuvvetlerinde, pervaneli eski tip tayyarelerde kullanılıyordu.
Selamlar,
Tolga

Çevrimdışı TA1W

« Yanıtla #3 : 16 Aralık 2016, 13:56:29 »
Biz eskiyoruz bu cihazlar eskimiyor :) arada çalıştırıp pası giderilirse bir 33 sene daha gider... Paylaşım için teşekkürler... 73
PK. 1
34711 Kadıköy/İst.
aykutarli@hotmail.com
0532-2002377

Çevrimdışı TA2FE

« Yanıtla #4 : 16 Aralık 2016, 14:05:26 »
Hakan Selam,

Geçen hafta sonu Ankara da vardı elim gitti ama ben talip olunca fiyat uçaçak gibime geldiği için almadım . Bunların anten tunerleri de vardı uzun zaman malzemesizlik edeni ile bozduk bozduk kullandık. Bir parçası Mert arkadaşımızda TA2RA şimdi loop anten yaptı kendine :) :)
Cihaza iyi bak
Selamlar
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #5 : 16 Aralık 2016, 17:37:20 »
Selamlar,

10 yıl önce Kaş'ta bir C47 kargo uçağı turistik dalış noktası oluşturmak için batırıldı. Ben batırıldığı ilk yıl ve sonradan da aralıklı olarak dalış yapmak şansını buldum. İlk yıl pilot kabinin arkasında, navigatörün bölmesinde bu cihazların komple seti ve ayrıca gonyometri ekipmanları pırıl pırıl duruyordu. Uçağı batırırken kimse bunların ayrıca tarihi değeri olabilecek nesneler olduğunu düşünmemiş herhalde. Veya "özgün" haliyle batırmayı mı düşündüler bilemiyorum.  Aradan geçen zamanda tabii Akdeniz'in sıcak ve bol tuzlu suyu cihazları neredeyse tanınmayacak hale getirdi. Merak edenler şu videoda görebilirler: https://www.youtube.com/watch?v=lY7EAPg-tzI.

Görüntülerdeki dizüstü bilgisayar da 10 yıldır orada. Kimin neden kuyduğunu bilemiyorum, aslında denizi kirletmekten başka birşey değil.

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #6 : 16 Aralık 2016, 18:41:21 »
CİHAZ İLE İLGİLİ YAZIMI EPEYCE BİR ARKADAŞ OKUMUŞ, SAGOLSUNLAR BAZI ARKADAŞLARDA GÜZEL FİKİRLERİNİ YAZMIŞLAR.
BENDE CİHAZIN HİKAYESİNİ ŞÖYLE BİR ANLATAYIM; AMATÖRLÜĞE İLGİ DUYMAYA BAŞLADIGIM 1980' Lİ YILLARIN BAŞLARINDA ALICI VEYA VERİCİ CİHAZ YAPABİLMEK VEYA HURDALARDAN İŞE YARAYANLARI TOPLAYIP ÇALIŞIR HALE GETİREBİLMEK İÇİN HURDALIKDAN HURDALIGA GEZİYORDUM. BAŞLICA ÜÇ HURDALIGIM VARDI.
SİLİVİRİ KAPIDAKİ MEZARLIGIN ARKASINDAKİ HURDALIK, MENEKŞE DENİZ KENARINDAKİ HURDACILAR VE ESKİ TOPKAPIDAKİ HURDACILAR.
ESKİ TOPKAPI DİYORUM ÇÜNKÜ ŞU ANKİNİN O ZAMANKİ İLE HİÇ İLGİSİ YOK.
4. ARALIK 1984 SALI GÜNÜ TOPKAPIDAKİ ELBİSECİLER SİTESİNDE ÇOK BÜYÜK BİR YANGIN CIKTI. ELBİSECİ DÜKKANLARI İLE BİRLİKTE PEK ÇOK İKİNCİ EL EŞYA SATAN ESKİCİLER, HURDACILAR VE MOBİLYACILARINDA DÜKKANLARI YANDI. YAKLAŞIK 250 DÜKKAN YANDI. ÇOK BÜYÜK BİR YANGINDI.  YANGIN SONRASI KEŞMEKEŞLİKTEN DOLAYI O HAFTA SONU TOPKAPI BİT PAZARI KURULMADI.
ERTESİ HAFTA SONU YANİ 16 ARALIK PAZAR GÜNÜ TOPKAPI BİT PAZARINA GİTTİM, PAZAR TAM KURULMAMIŞ YANGININ HASARI VE ETKİSİ HER YERDE GÖRÜLÜYORDU, TEK TÜK BAZI HURDACILAR YANAN DÜKKANLARININ ÖNÜNDE ELDE KALAN BİR KAÇ PARÇA MALLARINI SATMAYA ÇALIŞIYORLARDI. BİR DÜKKANIN ÖNÜNDE İKİ ADET BC 342-N ALICI CİHAZI SATIŞTAYDI. HER İKİSİDE HURDA NİYETİNE SATILIYORDU. BİRİ BİRAZDAHA İYİ DURUMDA VE TOPARLANIR GİBİYDİ AMA DİĞERİ DAHA KÖTÜ DURUMDAYDI. BEN İKİSİNDEN BİR CİHAZ YAPARIM DİYE HER İKİSİNİDE SATIN ALDIM. TABİ O ZAMAN ARABAM FİLAN YOK, İSTANBULUN ANADOLU YAKASINDA OTURUYORUM, İKİ CİHAZIDA SIRTLANDIM, MÜBAREKLER KURŞUN GİBİ AGIR, DAHA SAGLAM OLANI 19 KG. TOPKAPIDAN OTOBÜS ORADAN VAPUR SONRA TEKRAR OTOBÜSLE EVE GELDİM, YOLLARDA HERKES MERAKLI GÖZLERLE BANA BAKIYOR. EVE GELENE KADAR CANIM CIKTI. GENÇLİK VAR BUGÜN OLSA BÖYLE BİR ŞEYİ ASLA YAPAMAM.
DAHA İYİ DURUMDA OLANIN EKSİK PARÇALARINI DİĞERİNDEN TAMAMLADIM, İYİ OLANIN TÜM KONDANSATÖRLERİ VE KABLOLARIDA ZAMAN İÇİNDE ÇÜRÜMÜŞTÜ. BAZI DİRENÇLER TAMAMEN ŞİŞİP YARILMIŞ VE OMAJ BELİRTEN RENKLERİ SOLMUŞTU, ELDE ŞEMA OLMADAN HEPSİNİ YENİLEDİM, . EKSİK LAMBALARINIDA TAMAMLADIM, AYLARCA SÜRDÜ BU İŞLER. SONUNDA CİHAZIN AYARLARINI YAPIP ÇALIŞTIRDIM. UZUNCA BİR SÜRE ALICI CİHAZ OLARAK KULLANDIM. ŞİMDİLERDE ODAMIN  İÇERİSİNDE YER PROBLEMİM OLDUGUNDAN ZAMAN ZAMAN KOLİSİNDEN CIKARTIP KULLANIYORUM.

TABİ YİNE YAZI ÇOK UZAYACAK VE PEHLİVAN TEFRİKASINA DÖNEÇEK DİYE BAZI DETAYLARI YAZMADIM.

SELAMLAR

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #7 : 16 Aralık 2016, 19:07:36 »
TOLGA BEY MERHABA

AMERİKAN ORDUSUNDA KULLANILDIGINI BİLİYORUM AMA HANGİ BİRİM VEYA BİRİMLERİNDE  KULLANILDI BİR BİLGİM YOK, TABİ SİZİN DEDİĞİNİZ GİBİDE OLABİLİR. 

SELAMLAR

AYKUT BEY TAHMİN EDİYORUM; BEN ÖLÜRÜM BU CİHAZ YİNE ÇALIŞMAYA DEVAM EDER, ŞİMDİKİ GEÇLERİN DEYİŞİYLE BU CİHAZ BENİ GÖMER.
BEN CİHAZI ALDIKTAN SONRA 32 SENE DAHA YAŞLANDIM, MAŞAALLAH CİHAZDA HİÇ BİR ŞEY YOK ESKİ PERFORMANSINDA ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR.

73

EMİN SELAM
DOGRUDUR EMİNCİM BUNLARIN MUTLAKA BAŞKA BAGLANTILI OLDUGU VE SET HALİNDE KULLANILDIGI CİHAZLARDA VARDIR. SENİN ANKARADA HURDALIKTA GÖRDÜĞÜN CİHAZ ÇALIŞTIRILABİLECEK VAZİYETTEMİ İDİ YOKSA ÇOK HURDA BİR DURUMDAMIYDI ?
GÖZÜM GİBİ BAKIYORUM.

SELAMLAR

ÇAĞLAR BEY SELAMLAR

KEŞKE YAZMASAYDINIZ BUNLARI, ÇOK ÜZÜLDÜM YAZIK OLMUŞ CİHAZLAR SUYUN ALTINDA KALMIŞ. BU GECE BANA UYKU FALAN YOK, ARTIK UYUYAMAM. BUNDAN SONRA AKLIMA GELDİKÇEDE ÇOK ÜZÜLÜRÜM. VİDEOYU NASIL İZLEYECEM BİLMİYORUM.
DOGRU SÖYLÜYORSUNUZ DENİZİ KİRLETMEKTEN BAŞKA BİR ŞEY DEGİL. DALIŞ TURİZMİ VE BALIK YUVASI OLMASI İÇİN GEMİ, UÇAK VS. GİBİ ARAÇLARI BATIRMADAN ÖNCE İÇLERİNDEKİ TÜM IVIR ZIVIRI NEDEN BOŞALTMAZLAR VE SADECE KABUK HALDE BATIRMAZLARKİ ?  ZATEN BU IVIR IZIR SUYUN ALTINDA BİR SÜRE SONRA YOSUNLARLA, MERCANLARLA VE DİĞER DENİZ CANLILARIYLA KAPLANIP VE ZAMAN İÇERİSİNDE ERİYİP ÇÜRÜYEREK ŞEKİLLERİNDEN NE OLDUKLARI ANLAŞILAMAYACAK BİRER BELİRSİZ CİSİMLERE DÖNÜŞEÇEKLER.

73

Çevrimdışı TA2UH

« Yanıtla #8 : 16 Aralık 2016, 21:00:37 »
Hakan Bey,

Üzülmeyin ne yapalım... Neler neler hurdalıklarda yok olup gidiyor. Neyse ki yavaş da olsa, bu konudaki
duyarsızlığımızın azalacağını sanıyorum. Bakın bir örnek, İstanbul'un göbeğinde bir özel müze: http://www.hisartmuseum.com/tr/
Ziyaret etmenizi kesinlikle öneririm.

Keşke amatör camiası olarak bir araya gelsek de şu müzeye bir telgraf ve radyo bölümü kazandırsak...

73,

Çağlar Akgüngör

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #9 : 16 Aralık 2016, 22:30:22 »
EVET ÇAĞLAR BEY HAKLISINIZ ÇOK GÜZEL BİR MÜZE HAYLİ EMEK VE PARA SARFEDİLMİŞ. DAHA ÖNCE BİR KAÇ KEZ BU MÜZENİN TANITILDIGI TV PROGRAMLARINI GÖRDÜM. AMA GİTMEK NASİP OLMADI.

73

Çevrimdışı TA4CS

« Yanıtla #10 : 18 Aralık 2016, 14:57:40 »
Değerli bilgiler için çok teşekkür eder saygılar sunarım Aydın'dan 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2BS

« Yanıtla #11 : 18 Aralık 2016, 20:55:04 »
Coşkun Bey İstanbuldanda Aydına saygılar ve selamlar.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #12 : 19 Şubat 2017, 16:20:23 »
You tubede videolarını izlemiştim,harika cihazlar günü gelirde türkiyede radyo amatörleri için bir müze açılırsa belki yerini orada yeni kuşaklara göstermesi bakımından alabilir belli olmaz belki ilerde böyle bir çalışma radyo amatörleri yapabilir.iyi çalışmalar 73
« Son Düzenleme: 19 Şubat 2017, 16:21:30 Gönderen: TA2VW »