Gönderen Konu: WİN 7 DE MS DOS PROĞRAMLARI NASIL ÇALIŞTIRILIR.  (Okunma sayısı 581 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: WİN 7 DE MS DOS PROĞRAMLARI NASIL ÇALIŞTIRILIR.
« Yanıtla #20 : 21 Aralık 2016, 03:40:02 »

http://dosoyunlari.blogspot.com.tr/p/dos-box.html

Bu adreste oyun ağırlıklı olsa da   DOSBox kullanımı anlatılmış, faydalı olabilir

73.  Küsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #21 : 21 Aralık 2016, 20:54:31 »

Hayati Yazdıran Bey

Bugün bilgisayarımda masa üstü ikonları denerken sizin exe meselesine yakın ilginç bir program buldum.
Bu programı eski bir tarihte kurdum ama hiçbir zaman ne işe yarar denemedim.
Programın adı    FileViewPro  Benimki deneme kısıtlı eksik işlemli demo sürümü. Asıl sürüm 5-10 dolar mı yoksa euromu...yani paralı.  Programın ikonu masa üzerine yani desktop'a yerleşmiş. Benim desktopta  exe uzantılı iki dosya var. Biri spider.exe  diğeri checkdisk.exe
Bu exeleri  "filevievpro"  ikonuna sürüklediğimde   exe lerin hex durumu gözüküyor.  sağ kenarda da yazılar çıkıyor. Siz benden çok daha iyi bilirsiniz. Şu gibi yazılar. bu progran dos altında çalışır veya çalışmaz gibi.
Sanki exe edit'e benziyor.  Konuya bir göz atsanız iyi olur. Ama eminim sizin bakmadığınız program kalmamıştır.

73   Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
« Yanıtla #22 : 26 Aralık 2016, 08:34:15 »
Sayın hüsnü hocam exe dosyasını ben hex editör ile notepad++ ile visual code studio vs birkaç proğramla açabiliyorum sorun exe dosyasının açılması değil hocam,hex work shop proğramı ile MVG nin exe dosyasında bir iki değişiklik yaptım bu 16 bitlik sisteme göre yazılmış proğram ekran kısmında yaptığım değişikliği görebildim,ancak problem bu değil hocam ekran görüntüsünde düzelme sanki istenileni yapıyormuş gibi görülmesine rağmen frekanslarda yapılan kısıtlamayı kaldırabilmiş değilim çünkü hangi dille yazıldığını bilemiyorum bu exe dosyasının hal böyle olunca değiştirilmesi veya yeniden yapılandırılması gereken kısmı çok değişik ASM Pascal c++ c vs pek çok diller ile yazılmış olan bu proğramda değiştirilmesi gereken yer açık ve net olarak bulunamıyoru belki gözümüzün önünde ama programlama dilini bilmediğim için kısıtlamanın yapıldığı yer tam gözümüzün önünde olsa bile burayı bulamıyoruz,çünkü yazılım dilini bilmek gerekiyor. yukarda birkaç resim var bunların yazılım dilini hiç bilmiyorum bilinse zaten ilgili yer bulunur gereken değişikilik gerekli yazılım dili ile değiştirilir ama bulmak mümkün değil gibi ancak bu işi yazılım meselesini meslek haline getirmiş kişilerin kolayca bulabileceği bir olay her ne kadarda türk yazılımcılar tarafından yazıldığı gibi bir öngörü olmasına rağmen yazılımın aslında yabancılar tarafından yazıldığını vs proğramlarla exe dosyasını açtığında bunu görebiliyorsun Pordland diye bir firma pascal dilinde yazıldığı gibi bir tam emin olmamakla proğramın başka bir proğramla açılmasında rastladım, yani demek istediğim şu hüsnü bey en basit bir MS DOS proğramını bile hazırlayıp yazamıyorum. bu işin mantığını bilemiyoruz. siz hiç motorolanın exe proğram dosyalarını inceledinizmi pek çok proğramı MS DOS şeklinde adam bunu nasıl yazmış sadece ingilizce olarak düzenlemiş bilemiyoruz bu yazılım dilini bilmiş olsak aynı proğramın türkçe versiyonunu yazabiliriz ama pek mümkün değil bana göre hiç mümkün değil iyi çalışmalar dilerim sayın hocam aslında bu MS DOS olayını açmak iyi oldu bazı arkadaşlarımız bilmediği konularda tecrübe sahibi olabildiler bazı arkadaşlarımız yine bildiklerini aktardılar bana kalırsa halen konu kapanmamış olup diğer arkadaşlarımızda kendi yaşadıklarını veya bilgilerini ilave edecekler diye düşünüyorum.
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2016, 08:35:43 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #23 : 26 Aralık 2016, 08:51:49 »
hüsnü hocam üzerinde değişiklik yapmak istediğim proğram hepimizin bildiği aselsan 4822 lerin proğramı olan mvg 1.1 dir proğramı aşağıya ekliyorum sıkıştırılmış şekildedir indirdikten sonra bu proğramı açın 16 bitlik sisteme göre yazılmış bir proğramdır. siz bunu dos box kullanarak açın bakalım proğram açılıyormu proğramın açılması da önemli değil açılmazsa win 98 de zaten çok rahat açılır yine proğramın oluşum dosyalarını inceleyin bahsettiğiniz bir proğram vardı o proğramla mvg dosyasını açabiliyormusunuz açığınızı kabul edelim bakın proğrama amatör bantları da kabul edebilecek şekle bunu nasıl dönüştürebilir gereken yerde gereken tadilatı yapabilecekmiyiz. eğer bunu başarırsak aselsan 4822 cihazları artık bu proğram vasıtasıyla çok rahat şekilde amatör frekansları yazabiliriz. öyle dışarda eprom proğramlama işiyle filan uğraşmayız. frekansları direk proğram vasıtasıyla yazabiliriz hocam exe dosyasını inceleyin notepa++ hex editör veya benzeri proğramlar ile bu exe dosyasını açın bakın bakalım bir şeylere rastlayabilecekmisiniz veya diğer arkadaşlarımız bir şeyler yakalayabileceklermi
« Son Düzenleme: 26 Aralık 2016, 08:53:32 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA2CJ

« Yanıtla #24 : 28 Aralık 2016, 15:20:16 »
    Hayati bey merhabalar..
   Çalıştırabileceğiniz en iyi DOS işletim sistemi DOS7.0 ' dır.
Bundan sonra DOS OS üretilmedi.
Bunun için ufak ayrı bir HDD kullanmanız en akıllıcası olacağını tahmin ediyorum.
İlk etapta 1.Floppy ile HDD'ye sys transfer edilmeli (Transfer edilmeli diyorum çünkli sys.com dosyası kopyalanamaz,ancak transfer edilebilir,bunun içinde ; 1.Floppy FDD'ye takılıp A:\> da iken sys a: c: komutu ile sys transfer edilir ,sonra 1.Floopy ile setup başlayıp (sanırım 6 Floppy'den oluşuyordu) kurulumu bitiriyorsunuz.
Duruma görede manual olarak autoexec.bat ve config.sys dosyalarında değişiklik size ait.

Yalnız,
   HDD Format işini DOS Floppy'lerle yapmanız gerektiği gibi ,o zamanlarda yazılan DOS programlarının bir çoğu zamanın PC'lerinin hızı ile ilintili olduğundan günümüz PC'leri çok hızlı olduğundan (Özellikle Com yada LPT haberleşme yapan DOS programları PC'lerin hızına yetişemediğinden  "Runtime Error" hatası sık vermekte ve birçok arkadaşımız da   -"Ya bu program arızalı"..   deyip programı kaldırıp atmaktadır.
Bunu aşmak için "PC yavaşlatıcı program" bulup CPU'nun hızını yavaşlatarak bu sorunu aşabilirsiniz.
Google teyzeye bu programları aratırsanız bulabileceğinizi sanıyorum.
Benimki,sadece kabaca da olsa yol göstermelere katkıda bulunmak,bir iki kırıntı da olsa paylaşmaktır.
Sevgiyle esen kalın.
Şafak.

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #25 : 28 Aralık 2016, 16:12:26 »
şafak kardeşim iyi günler dilerim bilgilendirme için çok teşekkürler bu konu altında bayağı paylaşımlar oldu her biri arkadaşlarımıza yol gösterici nitelikte bilgisayar tekniği konusunda kimi arkadaşımız bayağı bilgi sahibi kimi arkadaşımız sadece kullanıcı durumunda kimi arkadaşımız çok daha farklı bilgiye sahip,en güzeli paylaşmak şimdilik MS DOS Programlarını labtopa win xp yi kurdum onda bütün MS DOS proğramlarını açıyorum hatta DOS BOX proğramını da kurdum açılmayan MS DOS proğramlarını bu programla açıyorum
yinede bilgisayar tekniği konusunda değerli arkadaşlarımızın farklı konularda paylaşımları mutlaka olacaktır, yine bu konuda BİTLİK bu  eksikliğimizi tamamlamada yardımcı oluyor,biliyorsun bizim konumuz telsiz proğram veya telsizi işletecek proğramlar olduğundan paylaşılan bilgiler önem arz ediyor yine pıc proğramlama eprom proğramlama gibi,telsizin bilgisayarla kontak halinde olduğu pek çok proğram var zaman zaman arkadaşlarımızın bilgisine baş vuruyoruz sağ olsunlar bilgilerini paylaşıyorlar, paylaşım için tekrar teşekkürler.
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2016, 16:19:06 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #26 : 28 Aralık 2016, 21:37:33 »
Şafak Taşkın Bey

İnternette bir yerlerde bir yazı okudum.  Bu son günlerde, bilgi toplaması yaparken.
Adam Windowsları sıraya koymuş, şu anda notları bulamam ama 
Windows 98SE ye  win 7.1   demiş
windows ME ye      win8.0     demiş.
daha önceki sürümler   win 3.1    MS DOS 6.22 fşlan filan

Hayati beyin dediği gibi bizler   HD IDE slotları bulunan ve sata kabloları bulunmayan 40 pin soketli eski tip muhtemelen pentium 4  bilgisayarlara aktif  görsel win 98SE  kuruyoruz. Eksik olmasın BEKO da çalışan bir amatör arkadaşımız zahmetler yapıp bana  ruhsatlı sertifikalı bir windows 98se  CD göndermişti.
 Pentiyum 4 ün RS232  soketine bir araç bağlayıp  hex dosyalarını çiplere  kopyalıyorduk, veya çipi okuyup kopyasını çıkarıyorduk. filan filan

73   Hüsnü Köktürk
« Son Düzenleme: 28 Aralık 2016, 21:43:20 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TA2CJ

« Yanıtla #27 : 29 Aralık 2016, 15:36:25 »
Merhabalar Sn KÖKTÜRK Bey..
Bir zamanlar evet öyleydi.
Benimde 1 tane PIII PC'm vardı,tüm konnektörleri ön panele taşımış,telleri oradan haberleştiriyordum.(Simlock vs).
Şimdi çöpe gitti.

Çevrimdışı TB6BHK

« Yanıtla #28 : 30 Aralık 2016, 07:37:55 »

Şafak Taşkın Bey

İlginizden memnun oldum.
 --Konnektörleri ön panele taşımak !!!--       Bunu başka kim yapabilir.     Bazıları beni ufak tefek de olsa teknik adam tanır, oysa  panelin yerini değiştirmeyi hiç düşünemezdim.

Yazılara baktığımda teknik konularda Zonguldak ismi sıklıkla geçiyor.   Öyle anlıyorum ki Zonguldak halkı bünyesinde civara göre teknolojik yapı seviyesi hayli yüksek.  İncelenmeye değer bir konu

Şafak bey . Yanılmış olabilirim ama birileri bu dos işini zamanımız modern bilgisayarlarla yapılabileceğini söylüyor. Ses devreleriyle uğraştığımdan  dos a pek vakit ayıramıyorum

https://www.youtube.com/watch?v=QxFRVOlhdrI

https://www.youtube.com/watch?v=5Qd7cDbtwj4 
73     sağlıcakla         Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2CJ

« Yanıtla #29 : 02 Ocak 2017, 15:40:10 »
   Ya Hüsnü bey,
Bu işler sözünü edecek işler dahi değil aslında.
Benimkisi sadece bilgi paylaşımı.
İlk yıllar çok şey bildiğimi sanıyordum oysa 39 yıl uğraşıdan sonra bildiğim tek şey var o da ; hiçbir şey bilmediğimi öğrendim.
Konu biraz dışına kaçıyor ama mevzu maalesef böyle.
Ve size,ayrıca bu yazımı okuyan herkese mutlu yıllar dileklerimle.
73's de Şafak.

Çevrimdışı TA2CEJ

« Yanıtla #30 : 02 Ocak 2017, 21:11:47 »
ta2vw hayati abi beni 0 553 629 88 59 dan bir ara çaldır senin telefonun tacall book ta yok
yada mesaj at telefonunu  kaydedeyim. tb2bbs mehmet ali eskişehir.
exe dosyalara müdahale edemezsin... dos yada vindos buna izin vermez  belki decompress yani tersine mühendislik işlemi deneye bilirsin ama dos  ta windows ta  visual stütyo nun en eski sürümlerinin crek li olanlarını bulursan  belki  komut satırlarını ezberledikten sonra  sayfa görünümünü yedekleyip ve kopyalayıp tekrar dan compainer  yani istedigini exe leştirebilirsin.... ama eski bir pc  ve 8 yada 16 bitlik bir işletim sistemini  286 yada 386  olan hadi bilemedin 484 işlemcili bir ana katı olan basit bir dos işletim sisteminin tamamını kurman lazım....  birde dos işletim sisteminin iç ve dış komutlarının bir çıktısını edinmen lazım..... ..      Makina dili dediginiz   0  ve 1 lerden oluşur. onuda tam bilen ler artık yaşamıyordur sanırım...       yani örnek... olarak....
[ ikilik sisteme göre . [ örnek satırı]     00000001  ve     
                                                        00000011  ve
                                                        00000101  veya
                                                        00000111  ve
                                                        00001110  veya   kapısı. ile 
                                                                        vedegil  ile
                                                                         exculuse kapıları ve
                                                        ```````  ve sonrası  ````````
 bunlar liseden hatırladıklarım.
 eski bir kasa bul 286 386   ve ya 100 mhz işlemci hızını geçmesin ?
takribi 1 megabayt ram    yeter ve orijinal virüs süz   bir dos.  30 un üzerinde iç dosyası olan  senin işin ozaman hallolur .. 73. m ali... eski  kırıkkaleli..

(IBM den, dos işletim sistemini satın  alan bill gates hariç);;;

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
« Yanıtla #31 : 03 Ocak 2017, 11:04:50 »
Mehmet ali iyi günler diliyorum, benim tel no profil resmimin altında mevcut ta2vw ve resim olan yere tel noyu ekledim
tekrar iyi çalışmalar diliyorum.

Çevrimdışı TA2CJ

« Son Düzenleme: 03 Ocak 2017, 13:00:44 Gönderen: TA2CJ »

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #33 : 05 Ocak 2017, 18:26:27 »
merhaba
öncelikle Şafak bey telefonun lazım
benimki tacallbook da var
ayrıca bu dosbox yazılımını indirmiştim denemelerde dos daki motorola programlar açılıyor açılmasına
ama haberleşmiyor.
her türlü gm veya gp program açılıyor ama cihazla haberleştirmiyor.
sıkıntım devam ediyor.
işletim sistemim win xp sp3 laptop pentium 3 596 mhz işlemci 512 mb ram
son olarak asus L3800 laptopum için flopy sürücü için yardım arıyorum.
73 TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TA2E

« Yanıtla #34 : 05 Ocak 2017, 18:28:02 »
xp masaüstünde açıyorum dos programlarını
burada haberleşme yavaş da olsa var.
73 TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E