Gönderen Konu: Hava Durumu Gözlem İstasyonu  (Okunma sayısı 407 defa)

Çevrimdışı TA2ANL

Hava Durumu Gözlem İstasyonu
« : 29 Kasım 2016, 17:11:51 »
Herkese merhaba,
Benim, radyo amatörlüğü dışında, özel zevklerimden biride, meteorolojik ölçüm cihazlarını toplamak ve hava durumunu gözlemlemektir. Bu merakımın nereden geldiğini aşağıda eklediğim yazımda bulabilirsiniz. Bende, kendi çapımda, edindiğim ekipmanla, Ankara'da balkonuma kuruduğum set ile, meteorolojik verileri internete upload ediyorum. Aşağıda verdiğim her iki link vasıtası ile, bu verileri online olarak izleyebilirsiniz. Hava sıcaklığı, hava basıncı, rutubet durumu, rüzgar hızı ve yönü gibi. Kullandığım ekipman Alecto WS4000, yazılım Easyweather 9.0

https://app.weathercloud.net/d0203803155#current

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IANKAYA3#history

Herkese sevgi ve saygılarımla,

Tolga

Balkon'daki termometre'den wunderground.com'a...
Rahmetli Ali dedemi tanıyanlar belki hatırlarlar, dedemin meteorolojik durumu gözlem merakı vardı. Bu amaçla, sonbahar gelip, kaloriferler yanmaya başlayınca, dedem kütüphanesinde duran bir termometreyi, pencerenin pervazına koyar ve dışardaki hava sıcaklığını takip ederdi. Hatta soğuk kış günlerinde, gece hava sıcaklığını görmek için fenerle termometresine bakar “hava şimdilik sıfır derece, bu gece çok soğuk olacak” diye bize malümatta bulunurdu. Bende bunu duyunca, hemen “kar yağacak mı acaba ” diye heyecanlanırdım. Havalar ısınıp, bahar gelince bu termometre bir daha ki sonbahara kadar kütüphanedeki yerine kalkardı.
Birde dedemin salonda duvarda duran bir barometresi vardı. Barometreye bakmak istediği zaman dedem, işaret parmağı ile camına iki defa tık tık diye vurur, ibrenin son yerine gelmesini sağlardı. Sonra barometreye bakar “yarın yağmur yağacak veya yağmur yağabilir veya hava güzel olacak” diye bilgi verirdi. Bende bu saat bozması, tek ibreli gösterge bunu nasıl gösteriyor diye merak ederdim. Büyüyünce banada barometre okumayı öğretmişti...
Herhalde çocukluktan kalma bir gözlem alışkanlığı olarak, bende dedemin bu alışkanlığını devam ettirdim. Değişik modellerde barometre ve termometreler edindim. Ama artık bu gözlem merakımı bir seviye daha ileri taşıdım ve bu bilgileri sizlerle paylaşmaya başladım. Eminim bu gibi konulara meraklı, başka kısa devre arkadaşlarımda vardır. Bu amaçla, balkonda bulunan meteorolojik ölçüm aletlerinden gelen bilgileri, online olarak internete aktarmaya başladım. Şimdilik sadece wunderground.com adresine (link: http://bit.ly/2fBLrQh ) bu bilgileri upload ediyorum. Orjinal link: https://www.wunderground.com/personal-weather-st…/dashboard… İstasyonun adını “Tolga istasyon” olarak görebilirsiniz. Başka web arayüzleri buldukça, ilaveler yapacağım.

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Hava Durumu Gözlem İstasyonu
« Yanıtla #1 : 29 Kasım 2016, 18:38:18 »
Tolga bey, bu güzel çalışma ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim. 73 de Mete TA3EP.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #2 : 29 Kasım 2016, 23:07:34 »
Tolga bey selam

Benim de benzer bir projem mevcut.
Texas Instruments one-wire chipleri ile kendi yaptigim sensorlerden olusuyor.
Evin tum odalari ayri ayri monitor edilmekte ve kendi sunucumda cacti uzerinden gosterilmekte.

Bunun yaninda dis sensorumu de yine yazdigim bir script ile weatherunderground a iletiyorum(bu sirada baska bir script te esenboga dan barometre ve  cig noktasi verileni alip buradna bagil nemi hesaplayip gonderiyor..)

https://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IANKARAA11

Su anda sadece isi sensoru aktariliyor ancak ruzgar yonu yagis miktari UV gibi degerleri de toplamak icin gerekli one-wire sensorlerini aldim.
uygun bir vakitte birlestirip eklemek kaldi sadece..

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #3 : 30 Kasım 2016, 09:28:32 »
Oğuzhan bey,
Merhaba. DIY uygulamalar için Rüzgar yönü ve anemometre'ler internette satılıyor artık. Kendi sisteminize kolayca uygulayabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Mete bey çok selamlar.

Tolga

Çevrimdışı TA4SO

« Yanıtla #4 : 30 Kasım 2016, 10:06:56 »
Tolga ve Oğuzhan Bey

Bizim araştırma konularımız gereği özellikle fotovoltaik sistemlerde benzeri çevre koşullarını gözlem araçlarını sıkça kullandık.

Şimdi kendi evimde de belki 1 - 2 fotovoltaik modülle de olsa küçük bir sistem yapmayı düşünüyorum. Verdiğiniz değerli bilgiler için öncelikle çok teşekkürler.

Alecto sistemi uygun fiyatlı ve pratik görünüyor. Sıcaklık ölçüm sensörleri ne tipte acaba. Bizim kullandıklarımız PT1000 sıcaklık sensörleri ve güneş ışınımı için silisyum foto diyotlar kullanıyordu.

73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #5 : 30 Kasım 2016, 19:09:44 »
Texas instruments onewire diye aratir iseniz degisik modellerin karakteristik özelliklerini görebilirsiniz. Kendi kablo network u üzerinden haberlesen counter, isi barometrik nem vs sensörleri ve kontrol hub lari içeren bir yapı

Tolga bey, hazır ürün çok doğrudur. Ama amatörlükten gelen merak yüzünden mekanik kısımları dahil kendim yapmak istedim açıkçası

73

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #6 : 30 Kasım 2016, 20:11:50 »
Kolay gelsin, bol şans.
Tolga

Çevrimdışı TA1MC

« Yanıtla #7 : 01 Aralık 2016, 00:30:00 »
Genelde seyir yapan gemilerde telsiz ve navtex yayınlarıyla alınan hava tahmin raporlarının yanı sıra gemide hava tahminine  yarayan ekipmanlardan yararlanılır,aşağı yukarı sizdeki ekipmanın daha eski ve hantal hali ile.
2001 yılında geminin telsiz odasına el yazısıyla yazılıp asılmış bir yazıyı size aktarayım.

Barometre çok ani düşerse kısa süreli ama sert fırtına çıkar.
.Barometre yavaş yavaş düşerse rüzgar sabit ve sürekli olur.
.Barometre düştükten sonra sakince yükselirse hava yavaşça düzelir.
.Barometre yükselip de aniden düşerse genelde arkasından fırtına gelir.
.Barometre düşüp termometre yükselirse lodos eser.
.Hem barometre hem termometre yükselirse rüzgar kuzeye dirise eder.
.Rüzgar kuzeyliyken barometre hızlı yükselişe geçerse arkasından kar yağar.
.Rüzgar güneyliyken barometre hızlı yükselirse kuzeyden fırtına gelir.
.Rüzgar güneyden eserken barometre ani düşerse lodos esmeye başlar.
.Barometre düşerse genelde güneyli ve çoklukla da lodos eser.
.Hem barometre hem termometredüşersee lodosla yağmur gelir.
.Termometre düşüp barometre yükselirse karayelden yağmur gelir.
.Barometre yükselip de termometre sabit kalırsa yağmur gelir.
.Rüzgar batı eserken barometre ani düşerse, rüzgar karayele döner.
.Yağmur yağarken barometre yavaşça düşerse yağmur uzun süreli yağar.
.Hava güzel ve barometre adım adım yükselirse güzel hava devam edecek demektir.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2ANL

« Yanıtla #8 : 01 Aralık 2016, 07:58:42 »
Murat bey,
Merhaba. Bu yazdıklarınızı ilk defa görüyorum. Paylaşımınız için teşekkür ederim. Çok güzel bilgiler.
Tolga