Gönderen Konu: Diyarbakır Linki Kuruldu.  (Okunma sayısı 225 defa)

Çevrimdışı TB1T

Diyarbakır Linki Kuruldu.
« : 24 Haziran 2008, 02:56:26 »
Diyarbakır Linki Faaliyete Geçti

Uzun bir fizibilite sürecinden sonra Diyarbakır bölgesinin ilk Echolink linkini faaliyete geçirebildim. Bölgede çalışan karıştırıcı cihazlar ve sarkma/ baskılar yüzünden sistemi VHF 145.650 Mhz de 5Watt (İcabında 50Watt’a yükseltilebilir) 88,5 Tone Squelch ile çalıştırabiliyorum. Allah göstermesin, herhangi bir afet durumunda linkin aktif kalabilmesi için linki diz üstü bilgisayar üzerinden çalıştırıp; ADSL modemi, diz üstü bilgisayarı, telsizi ve soğutucu fanları besleyen 13.8V 15A’lik adaptörü harici güç kaynağına bağladım. Böylece elektrik kesintisi durumunda da linkin aktif kalabilmesini ummaktayım. İlerleyen zamanlarda da link ekipmanlarını açık sahaya ve mobil kullanıma uyumlu hale getirmeye çalışacağım. Böylece afet bölgesinden/ açık araziden kablosuz internet marifetiyle Türk Konferans odasına link kurabilmek gibi bir avantaj elde etmiş olacağız. Yaptığım ve yapabileceğim tüm faaliyetlerin camiamıza hayırlı olmasını temenni eder, bütün radyo amatörü ağabeylerimize ve kardeşlerimize bu vesileyle selam ederim.

Tolga EKİM TB8CNO
Diyarbakır/ Merkez

Link Sistemine ait fotoğraflar:

Çevrimdışı TA1HZ

Ynt: Diyarbakır Linki Kuruldu.
« Yanıtla #1 : 24 Haziran 2008, 08:43:51 »
Değerli TB8CNO kardeşim,

Herşeyden önce yurt dışı aktiviteler ile kıyaslanamayacak kadar az çalışmanın olduğu ülkemiz radyo amatörlüğü için çalışma yaptığınız için sizi tebrik etmek isterim.

Daha önceki TRAC forumu ve diğer mesajlarımı takip etmiş olan arkadaşlar benim nasıl bir "şeytanın avukatı" olduğumu iyi bilirler. Bazı değerli büyüklerimizin ve arkadaşlarımın sitem ettiği şekilde hep ayrıntıda gizli bazı noktalara takılır dururum.Bu nedenle sözlerimden alınmayacağınızı umarak mesajınızın içeriği ve resimler hakkında bazı sorular yönelteceğim.

Öncelikle gördüğüm kadarı ile dual band bir Yaesu FT7800 cihazı bu işte kullanıyorsunuz zannediyorum. Piyasada "hurdalıktan çıkma" temiz profesyonel kökenli daha ucuz ve daha az genel kullanıma hitap eden bir sırf VHF cihaz acaba "maliyet yönünden daha etkin" olur mu? Böyle bir cihazın temin edilmesi için şahsen ben Istanbul'dan Diyarbakır'a maliyetin bir kısmının karşılanması için destek çıkmayı buradan taahhüt ederim.

Ayrıca yine gördüğüm kadarı ile anten kablosu olarak RG213 vb az kayıplı bir kablo kullanmıyorsunuz. Her ne kadar UHFdeki kadar olmasada VHFde de kablo kayıpları önemli. Anten kablosu uzunluğunuz ne kadar? Kabloyu RG213 ile değiştirmeyi düşünürseniz elimde var olan kablo boyu uygun düşerse size yollayabilirim.

"Böylece elektrik kesintisi durumunda da linkin aktif kalabilmesini ummaktayım." demişsiniz.Echolink hakkında tecrübem sıfıra yakın. O yüzden bu sorum saçma olabilir. Afet ya da olağanüstü durumda internet alt yapısıda elektrik ve telefon hatları gibi hasar görmeyecek mi? Yani sizin sistem ayakta kalsa bile Echolinki dışarıya bağlamak için kullanacağınız internet alt yapısı için nasıl bir yedekleme düşündünüz?

Sorularımdan alınmadığınızı umarak çalışmalarınızda başarılar diler, ihtiyaç duyduğunuz malzemenin Istanbul'da var olanlarının temini konusunda "amatör amatör" yardımcı olmaya çalışırız.
Sağlıklı mutlu bol QSO lu DXli günler dileklerimle.
Tevfik Aydın Kazancıoğlu
TA1HZ

Tevfik Aydın KAZANCIOĞLU
TA1HZ
Konum KN41MC

Çevrimdışı TB1T

Ynt: Diyarbakır Linki Kuruldu.
« Yanıtla #2 : 24 Haziran 2008, 12:10:48 »
Tevfik ağabey, alınmak ne kelime ben yaptığınız gözlemlerden ötürü çok mutlu oldum, bana camiamızın nekadar geniş ve birbirine bağlı olduğunu hatırlattığınız için size çok çok teşekkür eder, selamlarımı sunarım abi. Bu vesileyle de link çalışmamızın geçmişini kısaca anlatayım abi; Diyarbakır 'a link kurma niyetine yaklaşık 1 yıl önce girdim abi, bunun için de TB4CLZ Sadık ağabeyden "Hurdadan Toplama" Aselsan Mv 4822 VHF cihaz devraldım, ara birimi bilgisayara bağlamış ve link ayarlamalarını yaptığım yağmurlu bir günde apartmanımızın hemen önünde bulunan elektrik trafosuna yıldırım düştü ve masa üstü bilgisayarımın ana kartı vs. leri, arabirim ve 4822 arızalandı. 4822 yi saolsun bir abimiz ilgilenerek faal duruma getirdi ama amatör frekanslara çekmek için Hex kodlarını bulamadık o yüzden ben de "Kullanmayacaksak süs diyemi aldık" diyerek ft-7800 e echolink i bağladım abi. Anten kablosuna gelince, abi Diyarbakır da değil rg-213, 50 ohm kablo bulmak bile imkansız gibi bişey, bir tek elektrik dükkanı var o arada bir getiriyor ama 2 senede ben yalnızca 33 mt lik rg-58'e rastladım ve linkte de şu anda o kablo bağlı. Aslında kablodan daha önemli olan anten bile kendi el yapımım, bütçem çok kısıtlı olduğundan (kamu personeliyim:( televizyon anteni parçalarını kullanarak 145.500 mhz e uygun bir çeşit anten uydurdum abi swr ye baktık 1.1 çıkıyor şimdilik bununla idare ediyoruz. Ama ileri dönük bir amacım var; link için PUXING 777 tabir edilen cihazdan almak, (böylece normal zamanlarda mobil cihazı yormamak), link anteni olarak da kalın bakır borudan 145.650 için bir moxon imal etmek abi. Bir diğer konu da ADSL abi, normal elektrik hattı kesintilerinde telefon hattı gitmiyor abi böylece modem çalışırsa DSL bağlantısı kopmamış oluyor. Afet durumunda ise DSL Hattının Faal olduğunu var sayarak bir planımız var abi, benim oturduğum lojmanlar bölgesinde 3 km çapta Wireless DSL bağlantısı kuruluyor abi, diz üstü bilgisayarı wireless Pcmcia kartla bu dsl hattına bağlamak ve böylece linki aktif tutmak. Ama umuyorum ki Allah öyle günler görmeyi nasip etmez de bizde kablolu linkimizle güzel güzel QSO lar yaparız. Herşey için tekrar teşekkür eder, eleştrilerinizin devamını bekleriz abi 73 ler olsun, Diyarbakır'dan kucak dolusu selamlar.

Tolga EKİM TB8CNO Diyarbakır/ Merkkez