Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

Eddystone Orion 5500 HF cihaza DDS projesi..

<< < (20/22) > >>

TA8A:
Mehmet Hocam,

Ali Şahin amcamın dediği gibi bu trimpot yüksek SWR koruma devresi ayarı içindir. Bir kaç ayar yöntemi var.

Eğer elinizde üç adet 50 ohm wattlı dummy load direnci var ise bunun üçünü paralel bağlayıp 16.66 ohm elde ediyorsunuz. Bunu anten çıkışına takıyorsunuz. Sürekli çıkış verecek şekilde cihazı göndermeye geçiriyorsunuz. Bu trimpot ile cihaz çıkışını tam gücün %75 değerine ayarlıyorsunuz.

İkinci yöntem ise biraz tehlikeli. Bu trimpotu normal antene takılı iken cihaz hiç çıkış vermeyecek tarafa çeviriyorsunuz. Fakat bu trimpotun sınırları buna izin vermeyebilir. O zaman SWR si 2-3 civarı bir anteni cihaza takıyorsunuz. Bu şekilde iken trimpot ile en düşük güce ayarlıyorsunuz. Sonra anteni çıkarıyorsunuz. Mandala basıp çıkış gücü tam gücün %10 unu geçmeyecek şekilde bu trimpot ile çıkış gücünü ayarlıyorsunuz. Sonra kör yükü takıyorsunuz. Kör yükü taktığınızda cihaz tam çıkış gücünü verebilmeli.

Kolay gelsin. 73

Bilal Ekmekci, TA8A

TB5X_SK:
Bu cihazda SWR yi ben bir türlü düşüremedim.

Aynı anteni Drake TR7 model cihazımda 7.150 Mhz de 1.1 SWR ile kullanırken, (QRP cihazımda da aynı sonuç veriyor )
Anteni Eddystone takınca SWR aynı frekansta 2 nin altına inmiyor.

Filtre bobinleri ile oynasam da sonuç değişmiyor..
Çıkış katındaki Transistörlerin bir tanesi değiştirilmiş. Çıkışın düzenli çalışmamasından dolayı harmonik oluşturup SWR nin düşmemesinin sebebi bu olabilir mi??

SD1487 nin Datashetti : http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/2818.pdf

Diğerinin bilgilerine ulaşamadım . Üzerinde M2001 185 9224 gibi birşeyler yazıyor..

TA1MC:
Rf güç transistörlerinin çıkışındakı combiner bence 50 ohm tutturamıyor bunun nedeni değişen transistör olabilir,hatta aynı transistörden bulsanız bile match pair kullanmanız gerekebilir.

TB5X_SK:
Fotoda da görüldüğü gibi cihazın çıkıştaki transistörlerinin biri değiştirilmiş.
Bunun ne gibi olumsuz sonuçları olabilir?
Her iki transistöründe aynı olması şart mıdır?
Ve ya farklı olsalar bile hangi özelliklerinin aynı olması gerekir?

(SD1487 nin Datashetti : http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/stmicroelectronics/2818.pdf Diğerinin bilgilerine ulaşamadım . Üzerinde M2001 185 9224 gibi bir şeyler yazıyor..)

TA2GC:
oraya takılmış olan transistör Motorola firmasının müşteriye özel olarak imal ettiği (Custom and SemiCustom) bir transistör..
MRF454 (HFE 57.....78) 12.5V 80W 30MHz sınıfında bir transistör.
her iki transistörün Match olması tavsiye edilirki Master Slave ilişkisi doğmasın diye...

fakat şöyle bir unsur varki,SWR 50 ohm yük altında örnek wattmetre'de 100W gördünüz.bu cihaz 100 Wattır SWR watı değiştirmez geri gelen dalga çıkamadığı için transistörleri yakar.zaten bilinen bir kuraldır..

ikinci önerin yakın çevrenizde düzgün antenleri bulunan bir arkadaşınızı ziyaret ederek onun antenlerinde deneme yapmanızdır.
kolay gelsin..

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git