Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

Eddystone Orion 5500 HF cihaza DDS projesi..

<< < (17/22) > >>

TB5X_SK:
Suni yük Harmonikleride bastırdığından her zaman SWR 1.1 gibi görünür.

Gerçek harmonigi anten gösterir. 7.150 ye rezonansa gelmiş antende harmonik SWR olarak görünür diye biliyorum.

Bu arada diğer cihazım DRAKE TR' 0-30 Mhz 100 wat. Dahili tuneri yok hocam.

Bu telsizin arkasına taktığım anten 7.150 de 1.1 SWR iken, anteni Eddystone takınca 2 ye kadar çıkıyor..

Filtrelerle ne kadar oynasam da bu aşağı inmiyor..

Anten tuner bile tun edemiyor..

Denemelere devam..

TA3ALS:
Mehmet Hocam, gerçek harmoniği anten göstermez, spektrum analizör gösterir.
Mustafa abimizin atölyesinde gördüm sanki...
Mikrofon kazancını aşama aşama düşürterek tekrar SWR  ölçün derim.
Selamlar...

TB5X_SK:
Ali Şahin Bey;

Benim demek istediğim aslında ''Dummyloadla harmonik belli olmuyor anteni takınca ortaya çıkıyor'' idi..

''Anten harmoniği gösterir'' dememdeki söylemek istediğimbuydu..  :)

Bu arada sizin de söylediğiniz gibi çıkış Transistörlerin fazla sürüldüğünü düşünerek (bias ayar potundan SWR düşünceye kadar voltajı kıstım) kısınca harmonik ve Lowpass filtrelerdeki ısınma da ortadan kalktı.. Fotoda görüldüğü gibi oraya bayağı bayağı bir potansiyometre koymuşlar:

Su an normale döndü gibi her sey..

Evet Mustafa Abide Specturum analizör var. Son olarak onun atölyesinde ince bir ayar çekeriz sanırım..

Teşekkürler tekrardan bilgiler için....

73

TA2GC:
bias trimpotunu ellemekle çalışma sınıfı olan A'yı AB sınıfına kaydırmışsınız,SSB 'de hiç hoş bir durum değildir,size önerim sıra ile,el mikrofonundaki mikrofon kapsülü bağlantılarını ayırın,mandala basın ölçü aletinin artı ucunu çıkış transistörlerinin herhangi birinin base ucunda 670milivolt görecek şeşilde ayarlayın asla 700 milivoltu geçmesin,sizin probleminiz alc devresinden kaynaklanıyor

ALC ayarı yapmak çok zordur,osilaskop yetmez spekturum analizörde olmaz eş genlikte 5 milivot seviyesinde sinüs olmak kaydıyla aynı anda paralel olarak 300Hz ve 2700 Hz vermeniz ve paketler distorsiyona uğramayacak şekilde osilaskop ile çıkış terminalini gözlemeniz gerekir,bunlar harfiyen servis bakım kitabında yazar,ALC trimpotunu bulabilirseniz orijinal açısına göz ayarı koyarak sağa sola çevirebilirsiniz.

üçüncü olarak yine mikrofon kapsülü bağlı olmasın mandala basın ve çıkış terminali osilaskoba bağlansın,IC4 dengeli modülatörün RV2 trimpotunu hem USB hemde LSB'de çıkışta en küçük bir sinyal görmeyecek şekilde hassasça ayarlayın

kolaylıklar dilerim...

TA3ALS:
Çıkış transistörlerinin belli bir sukünet akımı olması gerekir, bunun miktarını bilemiyorum, deneyimi olanlar belirtebilir. Çıkış katının lineer yükseltme yapması yani distorsiyon oluşturmaması için bu şarttır. Yüksek bir değere ayarlanırsa  kaliteli bir amplikasyon yapsa dahi bu kez çıkış transistörlerinin verimi azalır ve daha fazla ısı üretir. Bu nedenle uygun bir denge noktası bulmak gerekir.  Sizin devrede için bir şey diyemiyorum zira transistör değişmiş, müdahele esnasında  bias ile oynanmış olabilir.
Benim belirttiğim mikrofon kazancı idi, ses kartında olması gerekir.
ALC ayarı konusunda engin beyin deneyimlerini dikkate alın, iki ton testi diyorlar, ssb kalitesini en iyi ayar yöntemi bu imiş, ben hiç yapmadım.

Ben şöyle bir yol takip ediyorum;

Modülatör simetrisini; mikrofon girisi boşken en düşük çıkış verecek şekilde ayarlıyorum.

ALC olayını; mikrofon girişinden konuşma esnasında osiloskopta tepelerde düzleşme olmayacak ve doğal zarf eğrisi elde edecek şekilde ayarlıyorum.

Bias Ayarı için bir değer önerilmemişse, konuşma esnasında en kısıktan başlayıp  yavaş yavaş biası artırarak osiloskopta gözlüyorum. Bias az ise, küçük genlikli sinyaller ekranda görülmüyor, yüksek sesler görülüyor. Artırmaya yavaş yavaş devam ediyorum, bu kez küçük genlikli sinyaller de ekranda görülmeye başlıyor, dip gürültüsünü gözümle algılayabildiğim noktada ayarı bırakıyorum.

Kıyaslama yapılması gereken referans ssb zarf eğrisini, ssb modülatörün çıkışında (50 veya 100uS/ div) izleyebilirsiniz.

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git