Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Eddystone Orion 5500 HF cihaza DDS projesi..
TB5X_SK:
VE MUTLU SON!!!
Audio kartına ses giriyor ancak çıkış göstermiyordu. Karta 8v gelmiyordu.
Kontrol etiğimizde 7808 in bacağındaki kondansatörün şaseye kısa devre olduğunu farkettik.
Değiştirince durum düzeldi.
Ayırca TX mixer girişindeki BFR54 ünde arızalı olduğunu gördük..
Onun yerine BFR91 uydurduk. Cihaz TX yapmaya başladı.
Şu an cihaz 120 Watt veriyor.. Zorlayınca 180 wata kadar çıkıyor.
Filtreler 40 ve 80 m için ayarlandı. 20 m için alma ayarlı gönderme de ayarlanacak.
Bu gün sevgili abimiz TA5AMF Mustafa YAŞAR ile epey zaman harcadık ve sonunda cihazı ayağa kaldırdık..
Sağolsun emeği büyük.
Bilgi birikimi ve tecrübesiyle çok yardımı oldu..
Teşekkürlerimi sunuyorum buradan.. Her amatöre böyle bir abi lazım :)
Son olarak;
Yardımda bulunan tüm amatör dostlarıma tekrardan çok çok teşekkürlerimi sunuyorum.. İyi ki varsınız...
73
TB5X_SK:
İLK QSO VİDEO:
https://youtu.be/vdGe1YD2ivM
73
TB5X_SK:
Ali Şahin Bey;
Cihaz güzel dinleme ve TX yapıyor ancak;
Dummy Load ile görünmeyen SWR anten takınca ne kadar tunn etsemde 1.5 altına inmiyor. (anteni diğer cihazımda 1.1 SWR şeklinde tun ediyorum .)
Aynı anteni Eddystone cihaza takınca SWR 1.5 / 2 gibi görünüyor..
Bu durumda sanırım cihaz osilasyon veya harmonik yapıyor .. Bobinler ayarsız diyeceksniz bekide..
Aşağıda eklediğim fotoda görüldüğü gibi bobinleri şöyle ayarlamaya çalıştım;
Önce TX Mixerin 40m bobinini ayarlayarak wattı maximuma ayarladım.
Sonra TX Pre Amp 40m bobinini cevirince watta bir değişim olmuyor anca SWR bir miktar iniyor gibi..
80m de ise dinleme güzel ancak TX te WATT ve SWR tavana fırlıyor..
Burada nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu durum Loww Pas filtrelerden mi kaynaklanıyor yoksa?
Ne önerirsiniz?
TB5X_SK:
Bu arada şimdi farkettim;
40m Loww Pass toroid bobinleri cihaz watt atarken epey ısınıyor..
TA3ALS:
Filtre ayarlarını yaparken çıkışa yakın olanlardan başlayıp geriye doğru gitmek daha iyi olur.
SWR ölçümünde referans suni yüktür. Antende swr yükseliyorsa, "anten problemlidir" diye düşünmek gerekir.
Yanılmıyorsam anten analizör cihazı yapmıştınız. O cihazda "X=0 Z,=50 Ohm" gözüküyor mu bir bakın.
Filtre bobininin ısınması harmonik olduğunu gösterir. Çıkış transistörlerinin aşırı sürülmesi veya yanlış ayarlı bant filtreleri harmoniğe neden olabilir.
Diğer cihazınızın ne olduğunu bilmiyorum ama bazı cihazların içinde anten tuner var. Bunda yok, belki ondandır.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git