Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***
Eddystone Orion 5500 HF cihaza DDS projesi..
TB5X_SK:
Ali Bey;
Bahsettiğiniz gibi yaptım. Ve sonuç başarılı.. Değerler tam tuttu..
Ayar için DDS ile yapılan aparat çok başarılı çok işe yaradı.. :)
Şu an için çihaz 3 band gayet güzel çalışıyor.
Şöyle bir sıkıntı yaşadım acaba çözümü ne olabilir?
LCD ile DDS kartı arası yaklaşık 10 cm kadar. 20 adet kablo LCD ye geliyor.
Bu kablolardan fena halde parazit alıyor cihaz.
LCD yi yerinden çıkarıp biraz uzaklaştırınca (10 cm kadar bile ) kesiliyor.
Sizin DDS ile yaptığınız sinyal test cihazı gibi, aynı RX Mixer katındaki bobinlerden alıyor sanırım paraziti. Uzaklaştırmak ta mümkün olmadı çünkü yan yanalar..
PIC in kristalini 20 Mhz den 27 Mhz ye değiştirdim biraz azalsa da hala var.
Bunu nasıl tamamen kesebilirim?
Bobinleri metal kutuyla kaplamayı düşünüyorum ..
Veya başka bir yolu var mı ?
Yardım ve bilgilendirmeler için teşekkürler tekrardan...
73
TA3ALS:
Mehmet Hocam, LCDnin besleme uçlarına LCD kartı üzerinde 100nF+1nF+100uF paralel kondansatör lehimleyip + ucu bu noktaya şok bobini ile girin. Data aklarım kablosunu ekranlı kablo kullanıp sadece dds tarafından ekranlayın.
Size önerim LCD yi direk dds kartına fişli yapmanız, ama yer yok sanırım. LCD ile anakart aynı büyüklükte olup, arasında distansla ayırıp, dds anakartının arkasına da ekranlama sacı korsanız gürültü epeyce azalır. Ama sizi yine tatmin etmeyebilir.
Buradaki diğer sorun giriş ve mixerde kullanılan dual gate mosfetlerin giriş empedanslarının çok yüksek olması. Bu olay bir çok açıdan avantaj oluştururken devre dışarıdaki gürültülere de daha hassas hale geliyor. Bobinlere ekranlama yapmadan önce LCD nin arka kısmına olabildiğince geniş bir teneke ile ekranlama yapıp bir kaç noktadan topraklamayı denemenizi öneririm.
TB5X_SK:
Ali Bey;
Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu.
Öncelikle LCD nin arkasını sac ile ekranladım.
Bobinleri de küçük metal kutular içine aldım.
Parazit tamamen kesildi diyebilirim.
Çok temiz dinliyor. 3 Band komütatör ile geçiliyor.
Artık ince işçiliği kaldı diyebilirim.
Yardımlar için tekrar teşekkürler..
LCD ekranlama , 20m, 40m ve 80m son durum;
TA3ALS:
Mehmet Hocam, söylemeyi unuttum, bobinleri ekranlarken kullanacağınız ekran malzemesinin çapı, bobinlerin çapının minimum 3 katı olmalı.Bu da nihayetinde tek turlu bir bobindir ve bobinlerin Q faktörünü çok fazla şekilde düşürür.
TB5X_SK:
Ali bey;
Bu bobinlerin ekranlama saclarını eski hurda bir HF cihazın kartlarından söktüm.
O da Amerikan malı bir cihazdı. Bu tarz dizayn edilmişti ve bobinler de aynı tip idi.
O yüzden bende direkt taktım.
Ancak taktıktan sonra bobinleri tekrar küçük bir ayar yapmam gerekti.
Şu an için bir sorun yok gibi. Bakalım belki parazit almazsa sökebilirim de bir deneyeceğim..
73
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git